Uniunea Europeană este "foarte încrezătoare" în posibilitatea soluţionării până în iulie a disputei bilaterale între Atena şi Skopje pe tema numelui Macedoniei, a declarat ieri comisarul european însărcinat cu Extinderea şi Politica de Vecinătate, Johannes Hahn, informează AFP.
Negocierile s-au intensificat, în ultimele luni, între cele două state, pe tema acestui litigiu, care le afectează relaţiile de la independenţa acestei mici ţări, după spargerea statului federal Iugoslavia.
Întrebat, la Sofia, care sunt şansele ca diferendul să fie soluţionat până la finalul preşedinţiei bulgare a UE, pe 30 iunie, Johannes Hahn s-a declarat "foarte încrezător".
Bulgaria a găzduit ieri şi astăzi o reuniune informală a miniştrilor de Externe ai statelor membre UE şi ţărilor din Balcanii Occidentali.
Prezent la Sofia, şeful diplomaţiei macedonene, Nikola Dimitrov, a notat, însă, că "mai este încă muncă de făcut" înaintea unui compromis.
La începutul acestei luni, premierul macedonean Zoran Zaev s-a declarat pregătit să accepte "o desemnare geografică a numelui". Aceasta ar putea să fie, potrivit presei locale, "Macedonia Superioară", "Macedonia de Nord" sau "Macedonia-Skopje".
Totodată, Nicola Dimitrov a subliniat astăzi că ţara sa depune "toate eforturile posibile să obţină o decizie" asupra datei lansării unor negocieri până la sfârşitul preşedinţiei bulgare a UE.
Ministrul bulgar Ekaterina Zaharieva a apreciat că este probabil ca o decizie în vederea începerii negocierilor de aderare cu Macedonia, dar şi cu Albania, să fie luată de către Consiliul UE în iunie.
La finalul conferinţei, Zaharieva a declarat: "Sper ca la Consiliul din iunie să putem decide să începem negocieri cu Skopje şi cu Tirana. Consider că este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple", Zeci de mii de opozanţi ai compromisului cu privire la numele Macedoniei au manifestat, pe 4 februarie, la Atena.
Macedonia este o regiune geografică din nordul Greciei, iar Atena consideră că acest nume face parte din patrimoniul său cultural şi se teme că Skopje ar putea să vizeze această provincie de frontieră, considerată centrul Imperului lui Alexandru cel Mare din secolul al IV-lea î.e.n.
Din cauza opoziţiei grece, acest conflict închide Macedoniei uşa Uniunii Europene (UE) şi a NATO. Skopje mizează pe o rezolvare a acestei dispute, pentru a debloca negocierile de aderare la UE.