Comisia Europeană a propus, ieri, un sistem permanent de distribuire a refugiaţilor în ţările Uniunii Europene, statele putând refuza timp de un an primirea extracomunitarilor, achitând în schimb contribuţii de 250.000 de euro pentru fiecare imigrant refuzat, conform Mediafax.
Oficialii de la Bruxelles au publicat ieri o propunere legislativă care prevede reformarea Sistemului Dublin, privind procedurile de azil. Propunerile prevăd activarea unui "mecanism echitabil", prin care cele 28 de state ale Uniunii Europene vor avea cote de primire a refugiaţilor.
Cotele vor fi stabilite în funcţie de criterii precum numărul de locuitori şi situaţia economică, iar în cazul în care un stat se va confrunta cu un aflux de solicitanţi de azil cu 50% mai mare decât cota stabilită, va putea distribui extracomunitarii în alte ţări.
Un stat poate refuza refugiaţii timp de un an, dar va trebui să achite contribuţii de 250.000 de euro pentru fiecare persoană refuzată.
Propunerile includ măsuri de accelerare a procesării solicitărilor de azil şi controale suplimentare asupra deplasărilor imigranţilor.
Proiectul va fi supus dezbaterii în Parlamentul European şi va trebui aprobat de Consiliul Uniunii Europene.
Polonia, Ungaria şi Cehia au anunţat, ieri, că se opun iniţiativei Comisiei Europene de creare a noului sistem permament de distribuire a imigranţilor.
Într-un comunicat comun, Polonia, Ungaria şi Cehia au respins iniţiativa Comisiei Europene.
"Noua propunere nu are niciun sens, încalcă drepturile statelor membre UE", a acuzat ministrul polonez de interne, Mariusz Blaszczak.
La râdul său, Peter Szijjarto, ministrul ungar de externe, a spus: "Este vorba despre o formă de şantaj. Este o propunere inacceptabilă şi noneuropeană".
Totodată, premierul maghiar Victor Orban a declarat că UE nu are autoritatea să amendeze ţări întrucât "UE nu este Uniunea Sovietică". Acesta a subliniat: "Nimeni nu poate obliga la ceva ce poporul ungar nu vrea".
Şi ministrul slovac de interne, Robert Kalinak, a afirmat: "În condiţiile unor discuţii atât de sensibile, se pune pe masă o propunere care ne întoarce cu nouă luni în urmă şi care în anumite aspecte nu ţine cont de realitate".
Menţionăm că România trebuie să preia, în 2016 şi 2017, 4.180 de refugiaţi ajunşi în Grecia şi Italia, conform mecanismelor de relocare convenite de UE.
În ultimele săptămâni, numărul imigranţilor ajunşi în Grecia a scăzut ca urmare a închiderii frontierelor în Balcani şi a acordului UE - Turcia care prevede întoarcerea din drum a refugiaţilor ajunşi pe insulele greceşti.
Ţările din UE s-au înţeles, anul trecut, să redistribuie 160.000 de refugiaţi la nivelul Europei, în doi ani, dar până acum a fost repartizată doar o mică parte din aceştia.
1. Pai cum sa nu il votezi pe V. Orban ca maghiar
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2016, 12:22)
din Transilvania zis Erdéj?
Acesta le spune ca UE nu a functionat deloc!
In dictatura pot sa faca asa ceva auzi Parlamentul European in rest nu.
Romani tac ca rahatu-n iarba, sunt obisnuiti cu capu' plecat.
Cred ca daca contesta tarile decizia o sa castige, ceea ce mi se pare corect.
Am fugit de Sovietici rusi si am dat peste Uniune Sovietica ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2016, 12:23)
* Erdély
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 05.05.2016, 17:54)
Daca MAREA BRITANIE paraseste U.E , Mutarea in plic a GRECIEI va fi iesirea din U.E ,DE CE SA NU IESIM SI NOI? Fonduri nu suntem in stare sa accesam ne ameninta cu tot felul de prostii( vezi chemarea la Baroso a lui PONTA, VEZI AMESTECUL IN TRBURILE INTERNE (Guvernul CIOLOS) ,VEZI IMPUNEREA COTELOR DE MUSULMANI) e.t.c
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2016, 19:31)
De acord.
Crezi ca secui cer desprinderea de Romania de nebuni?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2016, 19:33)
Ieri v-a furat cineva din fosta concurenta o idee de aici, cu capitale.