UE vrea să ne bage insectele pe gât

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 16 mai 2013

UE vrea să ne bage insectele pe gât

Consumul de insecte poate reprezenta soluţia pentru rezolvarea unei eventuale crize alimentare cauzate de suprapopularea globului. Nu de puţine ori rezolvările au venit de unde oamenii se aşteaptă mai puţin, sau dintr-o sursă pe care au ignorat-o sute de ani. După numeroase cercetări şi tatonări, experţii Uniunii Europene au ajuns la concluzia că populaţia continentului ar trebui să se obişnuiască treptat cu consumul gândacilor şi al insectelor, urmând ca într-un viitor nu foarte îndepărtat astfel de ferme să fie întâlnite pe tot cuprinsul Europei. În urmă cu doi ani, în ziarul BURSA a apărut articolul "Insectele şi viermii reprezintă viitorul alimentar al omenirii" în care era expusă viziunea oamenilor de ştiinţă cu privire la modificarea tradiţiilor alimentare ale nord-americanilor şi europenilor: "O criză alimentară de proporţii reprezintă una din cele mai mari ameninţări pentru omenire. Creşterea demografică explozivă, poluarea accentuată, epuizarea resurselor planetei sunt elementele care îi determină pe specialişti să sus-ţină că în următorii ani omenirea este obligată să-şi schimbe radical obiceiurile alimentare. Până în 2030 cererea de alimente va creşte cu 50% şi cea de apă cu 30%. Astfel că în jurul acestei date populaţia globului se va confrunta cu o lipsă semnificativă de hrană, în special de carne. Specialiştii Organizaţiei Naţiunilor Unite au găsit deja soluţia pentru rezolvarea problemei fiind deja investite milioane de euro în ferme experimentale de creştere a insectelor. Ideea nu este una absolut originală, insectele constituind o sursă de hrană pentru mulţi dintre locuitori globului în urmă cu 2000 - 3000 de ani".

Soluţia propusă de ONU a fost luată în considerare şi de către specialiştii Uniunii Europene. Au fost alocate peste 3 milioane de euro pentru cercetării şi s-a ajuns la concluzia că în următorii 10 ani, vânzarea de semi-preparate din insecte în magazine nu va mai reprezenta o noutate, iar restaurantele îşi vor adapta din mers ofertele. Până atunci trebuie să se modifice şi legislaţia pentru că în mai multe ţări din Europa este interzisă comercializarea produselor din larve şi gândaci, dar cu siguranţă că aceasta nu va mai fi o problemă. Chiar dacă în acest moment chestiunea pare uşor amuzantă, lucrurile sunt extrem de serioase. Că în 2030 sau 2040 gândacii ECO vor fi mai la preţ decât cei crescuţi în ferme indus-triale este o cu totul altă discuţie. Cei care strâmbă din nas la propunerea UE, nu trebuie să uite un lucru: o mare parte din populaţia globului, localizată în special în Asia, peste 3 miliarde de oameni, consumă şi în prezent, cu plăcere, astfel de delicatese. De altfel în această zonă au fost identificate peste 1400 de specii de insecte care pot fi preparate fără probleme, multe din ele având chiar efecte benefice pentru organism. Insectele sunt foarte uşor de "cres-cut" în ferme, consumă destul de puţin în comparaţie cu vitele sau păsările. Practic, 10 kilograme de furaje generează un kilogram de carne de vită, 3 kilograme de carne de porc, 5 kilograme de carne de pui şi nu mai puţin de 9 kilograme de lăcuste.

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) a prezentat şi soluţia de consum: insectele să fie preparate în combinaţie cu alte alimente sau să fie transformate în pudră proteică, astfel încât bariera vizuală şi prejudecăţile să poată fi trecute cu uşurinţă. În sprijinul celor care vor să treacă mai uşor la o astfel de alimentaţie a venit şi profesorul olandez Marcel Dicke, de la Universitatea Wageningen. Acesta a scris o lucrare foarte apreciată: "Cartea de bucate pentru insecte". În ea se regăsesc preparate diverse, dulciuri, aperitive, supe. Brioşele de ciocolată cu viermi în interiorul lor, frigărui asortate din lăcuste şi greieri sau pilaf cu ciuperci şi lăcuste sunt printre preferatele autorului. Acesta informează publicul că alte nevertebrate, consumate cu mare plăcere, cum ar fi crabi, stridiile şi creveţii, sunt tot insecte, doar că sunt insecte subacvatice. De altfel, cunoscutul entomolog olandez este un înfocat susţinător al consumului de insecte, având multiple argumente în acest sens, inclusiv că acum 80% din vietăţile care trăiesc pe pământ sunt insecte. Potrivit lui Dicke, insectele sunt bogate în proteine, grăsimi şi vitamine esenţiale pentru dieta umană. Astfel 100 grame de viermi de mătase sau larve de molie oferă 100% din necesarul zilnic de cupru, zinc şi fier, greierii sunt bogaţi în calciu, iar termitele conţin mult fier.

Cum mititeii autohtoni au ceva probleme în UE, o reţetă care să înlocuiască bicarbonatul şi carnea tocată din porc şi oaie cu ingrediente pe bază de insecte ar reprezenta un real succes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb