UHY: România, fiscalitate cu 35% mai scăzută decât media globală

Valentin Busuioc
Macroeconomie / 20 aprilie 2015

Ţara noastră îşi valorifică avantajul economic cu o fiscalitate cu 35% mai redusă decât media globală şi semnificativ mai mică decât media economiilor din Europa de Vest şi de Est, conform studiului realizat de UHY (reţea internaţională de contabilitate şi consultanţă), se arată într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Conform UHY, veniturile din taxe în România reprezintă 18% din produsul intern brut (PIB), faţă de media de 27,8% la nivel global.

În economiile din Europa de Vest, totalul taxelor colectate de guverne este, în medie, de 38,9% din PIB, în timp ce în Europa de Est şi în Balcani, povara fiscală este, în medie, de 25,9%. Cea mai mare fiscalitate se regăseşte în Danemarca, unde veniturile totale din taxele colectate sunt egale cu 48,6% din PIB-ul ţării.

UHY a analizat 53 de economii din întreaga lume, calculând procentajul din PIB-ul ţării pe care Guvernul îl colectează din taxe.

Nigeria (o ţară bogată în petrol) are cea mai scăzută fiscalitate dintre toate economiile majore: 1,6% din PIB, un nivel chiar mai mic decât în Emiratele Arabe Unite (EAU), unde impozitele percepute de către Guvern de la producătorii străini de ţiţei, de la bănci şi de la companiile hoteliere şi turistice se ridică la 2,7% din PIB-ul combinat al Emiratelor.

UHY mai arată că impozitele mai mici din ţara noastră colectate de la companii, persoane fizice şi investitori, precum şi din cheltuielile consumatorilor ar putea să favorizeze creşterea economică.

"Fiscalitatea mai mică duce la creşterea stimulentelor pentru crearea de investiţii şi bunăstare, ţinând cont că marile companii caută baze pentru operaţiunile lor în ţări cu impozite mai mici, pentru a-şi maximiza veniturile pentru investitori", punctează autorii studiului.

UHY mai arată că ţara noastră s-a bucurat de o creştere a PIB-ului de 2,9% anul trecut, generată în mare parte de extinderea sectoarelor industriale şi de comunicaţii.

Camelia Dobre (Managing Partner la UHY Audit CD) a declarat: "Economia României este într-o poziţie bună pentru a se detaşa de rivalii din Europa şi de la nivel internaţional. Deoarece se concentrează pe dezvoltarea zonei industriale şi a producţiei, poate să ofere o combinaţie de sistem legal stabil şi forţă de muncă foarte bine pregătită, precum şi costuri mici, ceea ce îi conferă un mare avantaj. Acele economii cu cele mai mari niveluri de fiscalitate, în Europa de Vest şi de Est în special, sunt cu precădere vulnerabile la concurenţa venită din partea centrelor cu fiscalitate redusă care pot oferi baze cu abilităţi de producţie la fel de puternice, aşa cum este România, doar dacă nu îşi revizuiesc poverile fiscale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb