ULTIMATUM AL EUROGRUP Grecia are termen până pe 15 iulie pentru a aproba noile condiţii ale creditorilor

E.D.
Internaţional / 12 iulie 2015

Grecia are termen până pe 15 iulie pentru a aproba noile condiţii ale creditorilor

Actualizare 19:40

Eurogrup i-a dat Greciei ca ultimatum data de 15 iulie pentru a aproba noile legi şi condiţii stabilite în cadrul şedinţei de astăzi a miniştrilor de finanţe din zona euro, scrie Reuters.

Potrivit documentului oficial al Eurogrup transmis duminică liderilor statelor membre ale zonei euro, creditorii cer Greciei o serie de măsuri "dure", precum: raţionalizarea taxei pe valoare adăugată (VAT), extinderea bazei de taxare, sustenabilitatea sistemului de pensii, adoptarea unui cod de procedură civilă, supravegherea independenţei legale a institutului naţional de statistică ELSTAT, implementarea pe deplin a tăierilor automate de cheltuieli, îndeplinirea de reforme în sistemul bancar, privatizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, asigurarea independenţei Fondului pentru Dezvoltarea Activelor Republicii Elene (TAIPED) , depolitizarea administraţiei greceşti şi întoarcerea troicăi în Atena.

Acest document arată că un eventual nou program de asistenţă financiară pentru Grecia este estimat la 82-86 miliarde de euro. ''Eurogrupul ia notă de faptul că un eventual program ar avea nevoie de finanţări cuprinse între 82 şi 86 miliarde de euro. Eurogrupul invită instituţiile (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană) să exploreze posibilităţile de reducere a acestui pachet'' prin fiscalitate sau privatizări, relevă documentul citat.

Acelaşi document menţionează, ca una dintre opţiunile avute în vedere, că ''în cazul eşuării găsirii unui acord, Grecia s-ar putea vedea în situaţia de a i se propune negocierea rapidă a unei ieşiri temporare din zona euro, cu posibilitatea restructurării datoriei sale''.

---

Actualizare 17:41 Schelling: Parlamentul grec să susţină mâine măsurile, altfel nu există discuţii privind bailout-ul

Ministrul austriac de finanţe Hans Schelling a declarat că Parlamentul grec trebuie să susţină mâine toate măsurile cerute de instituţii pe care s-a ajuns astăzi la un acord, deoarece în caz contrar nu vor exista discuţii privind noul program de bailout.

---

Actualizare 17:27 Renzi: "Grecia este importantă, dar Europa are şi alte probleme"

Primul ministru italian Matteo Renzi a declarat, la sosirea la summitul liderilor zonei euro, că Grecia este importantă, dar Europa are, de asemenea, şi alte probleme importante cărora trebuie să le facă faţă, precum terorismul şi Ucraina.

---

Actualizare 17:15 Reuniunea Eurogrup s-a încheiat

Reuniunea Eurogrup s-a încheiat, urmând ca liderii zonei euro să se reunească pentru a dezbate problema Greciei.

Preşedintele Eurogrup Jeroen Dijsselbloem a declarat că "am parcurs un drum lung, am rezolvat o mulţime de probleme, însă unele importante încă rămân".

Dijsselbloem a menţionat că îi va informa pe liderii zonei euro şi ei vor decide cu privire la ultimele aspecte care trebuie rezolvate.

---

Actualizare 16:43 Schulz: "Cred că vom ajunge azi la un acord"

Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz a declarat că "trebuie să ajungem la un acord astăzi" şi consideră că acest lucru se va întâmpla, întrucât viitorul Europei este în joc.

---

Actualizare 16:39 Juncker: "Voi lupta până în ultima milisecundă"

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat, la sosirea la summit-ul zonei euro, că va lupta până în ultima milisecundă pentru un acord şi speră că se va ajunge la unul.

---

Actualizare 16:34 Hollande: "Vom face tot ce este necesar"

Preşedintele Francois Hollande a declarat Franţa va face tot posibilul pentru a ajunge la un acord în această seară. "Nu este vorba numai despre Grecia, ci despre Europa", a declarat Hollande.

Potrivit oficialului francez, "nu există un Grexit temporar, ci este Grexit sau nu este Grexit".

---

Actualizare 16:22 Merkel: Cea mai importantă monedă, încrederea, a fost pierdută

Cea mai importantă monedă, încrederea, a fost pierdută, a declarat cancelarul german Angela Merkel, avertizând că este puţin probabil ca Eurogrup să dea o recomandare unanimă la şedinţa de astăzi. "Un acord nu va veni cu orice preţ", a spus cancelarul german.

---

Actualizare 16:14 Tsipras: Le datorăm europenilor compromisuri

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat, la sosirea la summit-ul zonei euro, că a venit pentru a ajunge la un compromis. "Le datorăm asta cetăţenilor europeni care vor o Europă unită, nu dezbinată", de spus Tsipras. El a menţionat că se poate ajunge la un acord în această seară dacă toate părţile implicate vor asta.

---

Actualizare 15:00 Draft al cererilor Eurogrup: Grecia trebuie să deruleze mai multe reforme

Miniştrii de finanţe din zona euro reuniţi la Bruxelles vor ca Grecia să deruleze şi mai multe măsuri pentru a-şi reforma sistemul economic şi finanţele, înainte de a fi de acord să negocieze un nou program de bailout, se arată într-un draft al Eurogrup obţinut de Reuters.

Potrivit publicaţiei, acest draft a fost discutat de miniştri sâmbătă seara, înainte de a relua discuţiile de astăzi.

Surse din zona euro au declarat că este posibil ca acest document să fie modificat, însă formează o bază pentru continuarea discuţiilor de astăzi. Sursele au precizat că miniştrii au presat Grecia să adopte alte măsuri, inclusiv adoptarea mai devreme a legislaţiei care majorează taxa pe valoare adăugată şi transformarea într-o entitate independentă a agenţiei naţionale de statistică.

"Eurogrup ia act de solicitarea autorităţilor elene privind un sprijin din partea ESM şi de lista însoţitoare a angajamentelor, inclusiv de lista completă a acţiunilor importante. Eurogrup reiterează necesitatea continuării implicării depline a FMI", se arată în draftul obţinut.

Eurogrup mai arată că salută evaluarea listei de angajamente de către instituţii ca o bază pentru a începe negocierile asupra unui nou program. De asemenea, Eurogrup transmite că este de acord cu instituţiile că pachetul privind propunerile transmis de Grecia trebuie "consolidat în mod semnificativ" şi extins pentru a oferi condiţiile potrivite pentru un posibil nou program de trei ani.

---

Actualizare 14:55 Moody's: Băncile greceşti vor avea nevoie de recapitalizare indiferent dacă se ajunge la un acord

Indiferent dacă autorităţile de la Atena vor ajunge sau nu la un acord cu creditorii internaţionali, băncile greceşti vor avea nevoie de recapitalizare iar Banca Centrală Europeană va continua să joace un rol important în calitate de creditor şi furnizor de lichiditate, se arată într-un raport publicat vineri de agenţia de evaluare financiară Moody's.

Grecia a solicitat miercuri în mod oficial un nou program de asistenţă, pe trei ani, din partea Mecanismului European de Stabilitate. Propunerea Greciei a fost analizată sâmbătă de miniştrii de Finanţe din zona euro, care au decis să reia discuţiile duminică dimineaţă, după ce au fost suspendate în lipsa unui consens.

"Indiferent dacă va exista un acord politic cu privire la Grecia în acest weekend, credem că riscurile de implementare vor rămâne ridicate iar condiţiile în care va fi furnizată finanţarea externă vor fi greu de absorbit din cauza provocărilor politice şi sociale din Grecia" se arată în raportul Moody's.

Agenţia de evaluare estimează de asemenea că băncile greceşti îşi vor epuiza resursele de lichiditate în câteva zile şi vor rămâne fără depozite până duminică din cauza retragerilor de fonduri. Moody's susţine că finanţare oferită de Eurosistem pentru băncile greceşti (126 de miliarde de euro) depăşeşte în prezent nivelul depozitelor private (120 miliarde de euro), ceea ce înseamnă că sistemul financiar grec este aproape în întregime susţinut de lichidităţile oferite în sistem de urgenţă de BCE, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la solvabilitatea băncilor greceşti. În plus, chiar şi cu un nou program, Moody's se aşteaptă la o deteriorare semnificativă a calităţii activelor băncilor greceşti, ceea ce înseamnă că vor avea nevoie de recapitalizare.

La începutul acestei luni, Moody's a retrogradat de la "Caa2" la "Caa3" ratingul suveran al Greciei - prima ţară dezvoltată care intră oficial în incapacitate de plată faţă de Fondul Monetar Internaţional.

---

Actualizare 14:22 Ministrul luxemburghez al afacerilor externe: "Grexitul trebuie prevenit"

Ministrul luxemburghez al afacerilor externe Jean Asselborn a declarat că Grexitul trebuie prevenit, avertizând că "ar fi fatal pentru reputaţia Germaniei în UE şi în lume".

"Responsabilitatea Germaniei este mare. Nu este despre evocarea fantomelor trecute", a declarat Asselborn, către publicaţia Sueddeutsche Zeitung. Acesta a adăugat: "Dacă Germania optează pentru Grexit, va declanşa un conflict adânc cu Franţa. Acest lucru ar fi o catastrofă pentru Europa".

---

Actualizare 13:50 Miniştrii de finanţe cipriot şi austriac: "Grexitul nu a fost dezbătut la şedinţa Eurogrup"

Miniştrii de finanţe cipriot şi austriac au declarat că Grexitul nu a fost discutat la şedinţa de sâmbătă a Eurogrup, potrivit Kathimerini.

"Nu am vorbit despre Grexit", a declarat Joerg Schelling, duminică dimineaţa, la sosirea la discuţiile Eurogrup. "După cum am spus şi ieri, trebuie să realizăm ajustări şi garanţii pentru implementare. Cu ajustările vom face un pas înainte, dar nu şi cu garanţiile", a spus Schelling.

El a adăugat "Ar putea fi propuneri alternative pe care le vom înainta şefilor de guverne. Sunt mereu optimist, dar negocierile sunt dificile deoarece sunt multe puncte asupra cărora Eurogrup şi Grecia nu s-au pus încă de acord.

Ministrul cipriot de finanţe Haris Georgiades a insistat, de asemenea, că un Grexit nu este "cu siguranţă" în discuţie. "Grecia are nevoie de un plan de reforme ambiţios şi asta este ce ar trebui să mandateze instituţiile pentru negocierile de astăzi", a spus Georgiades.

---

Actualizare 13:35 Stabb: "Nimeni nu blochează un acord"

Ministrul de finanţe finlandez Alex Stubb a negat că anumiţi membri ai Eurogrup (cum ar fi finlandezii) încearcă să contracareze un acord.

"Nimeni nu blochează acordul, suntem cu toţii constructivi în a încerca să găsim o soluţie într-o situaţie foarte dificilă. Ceea ce spunem este că propunerile înaintate de Grecia nu sunt pur şi simplu de ajuns în acest stadiu", a spus Stubb.

Acesta a adăugat: "Avem nevoi de angajamente clare, condiţionalităţi clare şi o dovadă că aceste condiţii vor fi puse în aplicare. Sunt încă plin de speranţă, dar cred că suntem departe de tipul de condiţionalitate de care avem nevoie".

---

Actualizare 13:25 Dombrovskis: "Un acord, cu totul improbabil astăzi"

Vicepreşedintele CE Vladis Dombrovskis sugerează că pot fi făcute progrese în privinţa negocierilor, astăzi, însă un acord real este departe.

"Discuţiile au fost destul de complicate, deci sperăm la mai mult progres astăzi. Cred că este absolul improbabil ca CE să primească astăzi mandat pentru a începe negocierile formale în ceea ce primeşte al treilea program de bailout", a declarat Dombrovskis, pentru reporterii Reuters.

---

Actualizare 13:09 Moscovici insistă că Grecia poate obţine al treilea program de bailout

Comisarul european Pierre Moscovici insistă că Grecia poate obţine al treilea program de bailout şi poare rămâne în zona euro.

"Trebuie, însă, să accepte reforme adânci şi să le şi implementeze", a declarat Moscovici.

---

Actualizare 13:10 Renzi nu vrea ca Grecia să fie "umilită" şi cere Germaniei să accepte acordul cu Atena

Grecia nu trebuie lăsată să părăsească zona euro, a declarat duminică premierul italian Matteo Renzi, adăugând că va cere guvernului german să accepte acordul propus de executivul elen şi să nu umilească Atena, transmite Reuters.

"Acum trebuie să prevaleze bunul-simţ şi să se ajungă la un acord. Italia nu vrea ca Grecia să iasă din zona euro, iar Germaniei îi transmit: destul", a spus Renzi, conform ediţiei de duminică a cotidianului italian Il Messaggero.

Liderii din zona euro se reunesc duminică la Bruxelles pentru a decide soarta Greciei, pe fondul diviziunilor dintre statele membre al uniunii monetare privind acceptarea sau respingerea propunerilor de reformă înaintate de guvernul elen condus de Alexis Tsipras.

"Acum, după ce Tsipras a făcut propuneri în linie cu solicitările europene, trebuie neapărat să semnăm un acord. Este de neconceput să umilim un partener european, după ce Grecia a cedat aproape în toate privinţele", a mai spus Renzi.

Pe de altă parte, la Atena, un membru important al partidului de guvernământ Syriza a spus că Germania încearcă să umilească Grecia prin înaintarea de noi solicitări pentru un plan de ajutor, potrivit Reuters.

"Este vorba despre o încercare de umilire a Greciei şi a grecilor sau de răsturnare a guvernului condus de (premierul Alexis) Tsipras", a spus, la un post de televiziune, Dimitrios Papadimoulis, vicepreşedinte al Parlamentului European şi membru al Syriza.

---

Actualizare 12:15 Ministrul elen al Economiei: "Restricţiile asupra mişcărilor de capital ar putea fi menţinute încă două luni"

Restricţiile asupra mişcărilor de capital impuse băncilor din Grecia vor rămâne în vigoare cel puţin două luni, a afirmat sâmbătă ministrul elen al Economiei, George Stathakis, în condiţiile în care miniştrii Finanţelor din zona euro s-au întâlnit la Bruxelles pentru a analiza solicitarea Atenei privind un nou program de ajutor, relatează Reuters.

Stathakis a declarat la postul elen Mega TV că băncile elene ar putea să fie redeschise cel mai devreme săptămâna viitoare, dacă în acest week-end se ajunge la un acord cu creditorii, însă celelalte restricţii, privind retragerile de numerar şi transferurile de capital vor rămâne în continuare în vigoare.

"Acestea vor fi menţinute încă două sau mai multe luni", a spus Stathakis.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat, pe 29 iunie, impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, a anunţat că băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate şi sucursalele băncilor străine din Grecia.

Lunea trecută, "vacanţa bancară" din Grecia a fost prelungită cu încă o săptămână, până pe 13 iulie.

---

Actualizare 11:54 Surse guvernamentale elene: Anumite ţări "nu vor un acord" cu Atena

Surse din cadrul guvernului grec consideră "evident că anumite ţări" europene nu doresc să se ajungă la un acord pentru a salva Atena de la faliment, a informat duminică agenţia elenă de presă ANA, citată de AFP.

"Este evident că anumite ţări, pentru motive care nu au nicio legătură cu reformele şi programul, nu doresc un acord", au declarat aceste surse, potrivit ANA.

Ele afirmă că miniştrii de finanţe din zona euro au căzut de acord asupra unui "calendar relevant" şi că un "acord de principiu" a fost găsit, însă un "grup de ţări a ridicat problema «încrederii», fără să precizeze ce ar trebui făcut".

"Sunt mai multe ţări care blochează" şi nu vor al treilea plan de ajutorare, a rezumat o sursă europeană, în timp ce Germania şi Finlanda, ţări cu poziţii inflexibile faţă de Atena, par să afirme deschis că nu mai doresc Grecia în zona euro.

---

Actualizare 11:45 Finlanda, somată de către Parlament să negocieze un Grexit la Bruxelles

Ministrul finlandez al Finanţelor Alexander Stubb a fost somat sâmbătă de către Parlamentul ţării sale să negocieze o ieşire a Greciei din zona euro (Grexit), a anunţat sâmbătă seara televiziunea publică Yle, relatează AFP în pagina electronică.

Deputaţi şi reprezentanţi ai Ministerului finlandez de finanţe s-au reunit sâmbătă după-amiaza la Helsinki pentru a defini mandatul Guvernului în cadrul negocierilor în curs la Bruxelles.

Potrivit unor surse apropiate acestor negocieri, citate de Yle, partidul eurosceptic Adevăraţii Finlandezi a cerut ca Finlanda să se opună unui nou plan de ajutorare din partea zonei euro pentru Grecia şi ca Helsinki să susţină ideea unui Grexit.

Acest partid, care a devenit a doua forţă politică din ţară în urma alegerilor din aprilie, ar fi ameninţat că va ieşi din coaliţia guvernamentală finlandeză, potrivit Yle.

Preşedintele formaţiunii, Timo Soini, ministru de Externe, repetă de mai multe luni că Grecia îşi va rezolva problemele economice abandonând zona euro şi devalorizându-şi moneda.

Stubb a scris, sâmbătă după-amiaza, într-un mesaj postat pe Twitter de la bruxelles, că nu poate dezvălui mandatul pe care l-a primit de la Marea Comisie a Parlamentului finlandez, organul însărcinat cu aceste probleme, atât timp cât negocierile sunt în curs în cadrul Eurogrupului.

Parlamentul finlandez nu a spus, nici el, mai multe pe această temă.

"Natura mandatului nu este publică, iar delegaţia finlandeză nu discută despre el în mod public", a confirmat Kaisa Amaral, purtătoarea de cuvânt a delegaţiei, contactată de AFP.

---

Actualizare 11:25 Consiliul European privind Grecia, anulat

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat duminică anularea summitului european extraordinar privind Grecia prevăzut a avea loc în cursul serii, dar summitul liderilor celor 19 ţări din zona euro, la care ar urma să se discute un eventual nou plan de salvare pentru Atena, va avea loc, relatează AFP.

"Summitul european este anulat, summitul zonei euro va începe la ora 16.00 (14.00 GMT) şi va dura până ce vom încheia negocierile cu Grecia", a precizat Tusk pe contul său de Twitter, în contextul în care discuţiile la nivel de miniştri de finanţe din zona euro se reiau duminică dimineaţă, după ce au fost suspendate cu o zi în urmă în lipsa unui consens.

---

Actualizare 10:44 Dijsselbloem: Discuţiile "sunt tot foarte dificile, muncim în continuare"

Discuţiile din cadrul zonei euro desfăşurate la Bruxelles cu privire la un eventual plan de salvare financiară a Greciei sunt "tot foarte dificile", dar "muncim în continuare", a afirmat preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, potrivit AFP.

---

Actualizare 10:26 Eurogrup reia negocierile, în urma eşecului ajungerii la un acord asupra salvării Greciei

Miniştrii Finanţelor din zona euro nu au reuşit, sâmbătă, după aproximativ nouă ore de negocieri, să ajungă la un acord asupra reformelor promise de Grecia în schimbul unui plan de salvare, urmând să se întâlnească din nou duminică, sub presiunea timpului, relatează DPA în pagina electronică.

"Ne-am amânat întâlnirea şi vom continua mâine la ora (locală) 11.00 (12.00, ora României)", a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, după aproximativ nouă ore de negocieri "foarte dure", în opinia unor diplomaţi.

---

Actualizare 10:22 DPA: Planul german al unui Grexit pentru cinci ani, coordonat cu Merkel

O sugestie germană ca Grecia să părăsească zona euro pentru o perioadă de cel puţin cinci ani a fost coordonată cu cancelarul Angela Merkel, declară surse care au solicitat protecţia anonimatului pentru DPA.

---

Actualizare 00.49 Discuţiile se prelungesc în noapte

Miniştrii de finanţe din zona euro discută de peste opt ore pe tema Greciei, iar sursele citate de presă spun că întâlnirea ar putea să mai dureze câteva ore.

Finlanda pare să fi fost chiar mai dură decât Germania şi ar fi cerut ieşirea Greciei din zona euro, conform unor surse citate de The Guardian.

La polul opus, a circulat informaţia că Italia îi va cere Germaniei să ajungă la un acord cu Grecia, pentru binele Uniunii Europene.

...

Ministrul de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schauble, ia în considerare ieşirea temporară a Greciei din zona euro, pentru o perioadă de cinci ani, potrivit publicaţiei "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" (FAS).

Sâmbătă, Eurogrup (miniştrii de finanţe din zona euro) s-a reunit pentru a discuta planul de reforme înaintat de Atena, care fusese aprobat, vineri noapte, într-o sesiune extraordinară, de către Parlamentul grec. O sursă citată de AFP a declarat că "ideea lui Schauble privind Grexit temporar există şi circulă", însă ea nu a fost ridicată la această întâlnire a Eurogrup. Oficialii greci au respins, de asemenea, raportul publicaţiei FAS privind propunerea ministrului german de finanţe Wolfgang Schauble, potrivit unui reporter al Euronews.

Potrivit FAS, care citează un document de pregătire german în circulaţie, "există două alternative: fie o ameliorare a propunerilor, fie un «Grexit temporar»", pe o perioadă de 5 ani, în care Grecia va primi în continuare "asistenţă umanitară şi tehnică pentru a stimula creşterea".

Yanis Varoufakis a scris sâmbătă că este convins că ministrul de Finanţe al Germaniei vrea ca Grecia să fie scoasă din uniunea monetară pentru a intimida Franţa şi pentru a o face să accepte "modelul său al unei zone euro disciplinare".

Grecia se confruntă cu scepticismul creditorilor europeni în căutarea ajutorului

Guvernul grec se confruntă în continuare cu sarcina dificilă de a-şi convinge creditorii să aibă încredere că-şi va pune în practică promisiunile, relatează AP.

Miniştri ai Finanţelor şi oficiali de rang înalt din zona euro, care soseau pe rând la reuniunea Eurogrup asupra pachetului de măsuri propus de Grecia, transmiteau acelaşi mesaj, şi anume că nu au încredere în Executivul de la Atena.

Grecia, au spus ei, avea nevoie să facă mai mult decât să publice un plan cu angajamente de reforme de 13 pagini, înainte ca ei să semneze alt plan de salvare în valoare de miliarde de euro menint să ţină ţara pe linia de plutire şi să evite ieşirea din zona euro.

"Mai avem de parcurs un drum lung, atât în privinţa problemei conţinutului, cât şi în privinţa problemei dificile a încrederii", a declarat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, la sosirea la reuniune. "Pe hârtie încă nu este suficient de bine, şi chiar dacă este bine pe hârtie, mai avem o întrebare: chiar se va întâmpla?", a adăugat el. "Nu am ajuns la un acord, există încă unele critici privind propunerile, pe partea fiscală şi privind reformele", a declarat acesta, menţionând că "există problema de încredere". "Poate guvernul grec să fie de încredere pentru a realiza ceea ce îşi propun?", s-a întrebat oficialul Eurogrup, precizând că grecii vor trebui să asculte de instituţiile creditoare şi să îşi arate angajamentul lor pentru punerea în aplicare a propunerilor.

Potrivit Bild, cancelarul german Angela Merkel vrea un acord un Grecia, însă ministrul de finanţe Schauble consideră că planurile Atenei sunt insuficiente, el fiind împotriva discuţiilor.

Comisarul european Valdis Dombrovskis a declarat că sunt făcute, în mod clar, progrese, iar propunerea de acum a guvernului grec este în principiu în linie cu propunerile instituţiilor europene de dinainte de referendum. "Există o disponibilitatea pe partea greacă de a ajunge la un acord", a spus oficialul european, precizând însă că "există încă multe probleme şi multe preocupări ale statelor membre care trebuie abordate".

Ministrul olandez de finanţe Eric Wiebes a declarat că grecii au făcut, cu siguranţă, un pas înainte cu planul de reforme, însă, în acelaşi timp, acesta este mai slab în anumite privinţe decât ar trebui să fie. "Sugestia instituţiilor creditoare este că putem începe negocierile numai atunci când aceste condiţii sunt completate. Mai multe guverne, inclusiv al meu, sunt îngrijorate în privinţa implementării", a spus Wiebes.

Ministrul austriac de finanţe consideră că planul de reforme al Greciei este o surpriză pozitivă, însă lipsesc garanţiile că Atena le va implementa.

Comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, a declarat sâmbătă că oferta trimisă de către Guvernul Alexis Tsipras şi susţinută de Parlamentul elen constituie "o bună bază de negociere", relatează agenţia EFE.

"Instituţiile, toate, am spus că acest plan poate constitui o bună bază de negociere", a afirmat Moscovici, la sosirea la reuniunea extraordinară a miniştrilor Economiei şi Finanţelor din zona euro (Eurogrup), ce se desfăşoară sâmbătă, la Bruxelles, şi are ca temă criza elenă.

Comisarul european a adăugat că "astăzi este o zi importantă pentru zona euro, şi, aşa cum Comisia Europeană a anunţat încă de la început, obiectivul este menţinerea integrităţii zonei euro, menţinerea Greciei în această zonă" şi, de aceea, consideră că această zi înseamnă că "a venit momentul adevărului".

În ceea ce priveşte planul de reforme pe care Guvernul premierului elen, Alexis Tsipras, l-a trimis instituţiilor internaţionale (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) şi pe care acestea l-au analizat vineri, Moscovici îl apreciază drept "un gest important".

"Cred că Guvernul elen a făcut un gest important, a trimis o solicitare care a fost votată cu majoritate de către Parlamentul elen", a spus el.

De asemenea, comisarul european a subliniat că "programul elen de reforme poate constitui o bază pentru acordul privind un nou program de ajutor", pe care Atena îl solicită.

Moscovici, a menţionat, totodată, că este o zi de o mare importanţă pentru toţi actorii implicaţi în aceste negocieri, ce se derulează de câteva luni.

Potrivit comisarului european "ziua de azi este importantă pentru grecii care au făcut atâtea sacrificii, pentru Europa şi proiectul monedei unice, şi, de asemenea, şi pentru economia mondială şi europeană care, în sfârşit, iese dintr-o criză cea a fost teribilă".

"Voinţă şi responsabilitate este tot ceea ce trebuie în prezent. Sentimentul nostru general este că sunt necesare reforme şi că acestea vor fi puse în practică foarte rapid de către Guvernul grec", a adăugat el.

Totodată, Moscovici consideră că reformele "sunt elementul cheie pentru datorie şi de aceea trebuie un compromis solid".

Reuters: Greciei i se cere mai mult

Reuters raportează că ceilalţi membri ai Eurogrup i-au spus ministrului grec de finanţe Euclid Tsakalotos că Atena trebuie să ofere reforme mai adânci, pentru a îi convinge să deschidă discuţiile cu privire la al treilea bailout.

Două surse au declarat, astfel, că a fost realizat un consens între cei 18 miniştri de la masa negocierilor că guvernul de stânga de la Atena trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a-i convinge că îşi va onora datoriile.

Grecia a transmis, vineri seară, către creditori, un pachet dur de reforme şi reduceri de cheltuieli, el fiind aprobat de către Parlamentul ţării şi evaluat ulterior pozitiv de către instituţiile europene.

"Cele trei instituţii au convenit să dea o evaluare pozitivă propunerii de reformă transmise joi seara de guvernul grec", a precizat o sursă în cursul serii de vineri.

Propunerea prezentată de guvernul grec este o "bază de negociere pentru un al treilea program de 74 miliarde de euro pe trei ani: 16 miliarde de euro de la FMI şi 58 de miliarde de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), adică o zecime din capacitatea sa", a subliniat sursa europeană.

Potrivit altei surse europene, creditorii au fost "surprinşi favorabili" de documentul trimis joi de Atena, considerând că el conţine măsuri "foarte similare celor pe care le propusese Comisia" la sfârşitul lunii iunie.

În acest document de 13 pagini, intitulat "Acţiuni prioritare şi angajamente" şi publicat în noaptea de joi spre vineri, Atena se angajează să adopte o mare parte din măsurile propuse de creditori în 26 iunie şi care au fost respinse de greci în cursul unui referendum duminica trecută.

Propunerile guvernului Tsipras par de fapt foarte apropiate de ultimul text al creditorilor în ceea ce mai mare parte a subiectelor care deranjează: pensii, TVA, privatizări, taxa pe societăţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acuma s-a lasat cu mmmmm-UE grea in gura lui Tsipras si a poporului grec. O lectie de tinut minte si pentru noi romani. Exact asa ne va indoi Germania, ca pe greci....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb