Constantin Patraulea, un fost şef al compartimentului juridic al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, a lansat cartea "Anularea actelor administrative ale CNVM", care prezintă cititorilor prima culegere de practică judiciară în materia valorilor mobiliare din România.
"Anularea actelor administrative ale CNVM" a apărut la editura Hamangiu şi conţine texte culese de practica judiciară din domeniul pieţei de capital din ţara noastră.
Cartea conţine o selecţie a hotărâ-rilor judecătoreşti prelucrate, atât din perspectiva fostului redactor al deciziilor, ordonanţelor, atestatelor şi avizelor, ori regulamentelor şi instrucţiunilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), cât şi din cea a avocatului pledant din prezent.
Culegerea reflectă atât exigenţele CNVM în exercitarea atribuţiilor sale, cât şi anumite deficienţe, uneori constante, ce se înregistrează în rândul instituţiilor pieţei, a persoanelor fizice şi juridice aflate sub supravegherea CNVM.
Astfel, Patraulea încearcă să evidenţieze necesitatea unei conştientizări mai mari a obligaţiilor ce revin emitenţilor de valori mobiliare, societăţi pe acţiuni listate pe piaţă, în direcţia îndeplinirii obligaţiilor de raportare periodică şi continuă.
În egală măsură, autorul reflectă şi modul în care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare respectă ea însăşi legea, studiul evidenţiind anumite scăderi, în special privind măsurile dispuse de CNVM ori ordonanţele de sancţionare contravenţională a persoanelor fizice, categoriile de acte cel mai afectate de anularea de către instanţele de contencios administrativ.
Fără a face apreciere la calitatea actelor CNVM, lucrarea de faţă opinează cu privire la necesitatea prioritizării acestei instituţii pe aspectul creşterii calităţilor actelor sale administrative şi, în special, al actelor sale individuale, atât la momentul emiterii acestora, cât şi la momentul efectuării procedurii prealabile în urma cererii de verificare internă introduse de persoana nemulţumită, se arată în deschiderea cărţii.