UN INVESTITOR PENTRU TOATE CELE NOUĂ BUCĂŢI Nici Borc nu mai ştie cum vrea să privatizeze "Oltchim"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 septembrie 2016

Nici Borc nu mai ştie cum vrea să privatizeze "Oltchim"

Ministrul Economiei Costin Borc insistă să facă declaraţii care dau bine, referitor la privatizarea "Oltchim", fără să ţină cont că sacrifică acurateţea informaţiilor, mai ales că firma este listată la BVB, iar investitorii ar trebui să fie informaţi cum trebuie.

"Până la finalul anului cred că vom avea o ofertă angajantă de la un investitor, străin sau român (n.r. pentru Oltchim)", a arătat ministrul Economiei, la întâlnirea de la Râmnicu Vâlcea cu administratorii judiciari şi conducerea combinatului. Domnia sa a adăugat: "Climatul este foarte bun acum pentru găsirea unui investitor care să continue să dezvolte partea viabilă a Oltchim".

Dar, recent, compania a anunţat că va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, înlocuind astfel metoda anterioară de privatizare, printr-un vehicul special SPV.

Decizia a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru "Oltchim" şi a transmis că opinează că procesul de vânzare astfel cum figurează în planul de reorganizare aprobat va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).

Astfel, dacă un singur investitor ar cumpăra toate cele nouă bucăţi din Oltchim, aşa cum sugerată Costin Borc, nu ar fi ca şi cum ar cumpăra întregul?

Dar Borc, suprinzător, nu a uitat care este noua metodă de privatizare. Ministerul Economiei precizează: "Varianta aleasă, cea a vânzării pachetelor de active, oferă potenţialului cumpărător siguranţa juridică în conformitate cu măsurile prevăzute de forma actuală a planului de reorganizare şi a constrângerilor suplimentare derivate din cerinţele legate de reglementările în materie de ajutor de stat, dar pe de altă parte poate asigura atât vânzarea cu succes a companiei, cât şi maximizarea pentru creditori a veniturilor din acest proces".

Ministrul Borc a apreciat, ieri, că, de la lansarea procesului de vânzare, s-au făcut paşi importanţi de către Oltchim pentru a asigura un proces transparent şi nediscriminatoriu. În acest sens au fost trimise la peste 160 de entităţi informaţii generale despre companie iar până la sfârşitul lunii, aceştia au timp să îşi exprime interesul de cumpărare pentru a intra în următoarea fază a procesului de vânzare.

Totodată, Costin Borc a precizat că oficiali din Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri dialoghează constant cu reprezentanţi ai Comisiei Europene pentru a oferi sprijin administratorului judiciar de a maxima şansele de vânzare Oltchim, pentru a salva partea viabilă şi a păstra locurile de muncă. În acest sens, Comisia Europeană a fost notificată de partea română cu privire la decizia modalităţii de vânzare şi a paşilor stabiliţi în proces.

Ministerul Economiei spune în clar că se consultă cu Comisia Europeană, în problema Oltchim, deşi, recent, a ţinut să dezmintă ferm că vânzarea pe pachete de active a societăţii a fost impusă de la Bruxelles, aşa cum au susţinut unele surse.

Ministerul a insistat că "cei care decid sunt creditorii", dar planul de reorganizare nu prevede vânzarea de active ale combinatului în pachete, iar noua metodă nu a fost încă discutată în Adunarea Creditorilor, care, în schimb, a aprobat recent prelungirea cu un an a perioadei de reorganizare.

Combinatul a intrat în procedură de insolvenţă în ianuarie 2013.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Sa spuna domnul Ursache ,reprezentantul ASF a sectiunii pietei de

    de capital ,ce se intampla cu actiunile persoanelor fizice in procent de 11,3453 , daca activele se vand pe noua module. 

    Sau minoritarii nu conteaza ?

    Stimate domnule ministru Borc

    va pun o intrebare care nu vi s-ar parea inteleapta, insa va rog sa luati in considerare ca nu este simpla. Care versiune ati trimis la cei 160 de interesati?De ce va intreb: daca ati trimis varianta romaneasca a raportului consolidat a anului 2008 veti avea o pierdere cumulata a carei valoare este cu aprox. 900 MILIOANE RON mai mica decat cea in limba engleza. Daca nu ma credeti intrebati pe doamna partener a KPMG, Elena Manole, de ce a trebuit sa mareasca valoarea pierderilor cumulate de la 473 MILIOANE RON la 1367 MILIOANE RON. Cele doua rapoarte financiare (versiunea in romana si traducerea in engleza stau la dispozitia Dumneavoastra la redatie, accesul pe pagina de internet a concernului Oltchim fiind posibil doar cu inceputul anului 2010 ... 

    1. El nu stie care este stare "reala" dar e bine sa te dai cocos cand alegerile se apropie!!!

      ci doar o avertizare asupra faptului ca Este o TRADUCERE LIBERA, asa cum se si mentioneaza in document, Comisia Europeana este deja invatata cu acest mod al functionarii sale in cazul C28 per 2009 prin folosirea sintagmei IN ESENTA IDENTICA. Venind Insa din patria lui Hamlet doamna Vestager va sti sa aleaga versiunea corespunzatoare

      BORC se da cocos pentru ca nu se pricepe dar pana acuma expertii care au condus OLT ce au facut asa de favorabil. Poate fin prostie vor face un lucru bun. Cu expertizele am vazut unde se ajunge si la autostrazi dezastru. ...

      deoarece i-am analizat discursul si comentariile pe teme economice. Are nevoie Insa de o informare initiala asupra situatiei de inainte de ase declansa procedura asupra ajutorului de stat, care daca ar fi fost inceputa in 2008 si nu in 2009 alte cifre economice ar fi fost prezentare. Sunt convns ca va reusi.

    abc

    1. def

      la pomu laudat da nu mergi cu sacu , fiindca poti fi prins cu .... in sac si trebuie sa dai proba scrisa la limba si literatura romana

      nu inteleg articolul, atata timp cat oltchim e intr o procedura judiciara, condusa de un judecator sindic, cu un. plan de reorganizare. confirmat.

      Judiciara, nu Administrativa.

      legea insolventei guverneaza cazul! 

      pe un act cu inadvertente majore. Oare de ce micsorarea de Capital a fost stabilita la tribunalul VRANCEA:-)

      Buna intrebare.

      Dar va pun si eu o intrebare:

      De ce administratorii judiciari Piperea (Rominsov) si Balan (BDO) au ales sa stearga datorii de cca 500 milioane de euro - "furand" astfel din banii nostri (AVAS, Electrica, CFR, etc) si ai altora (BT, BRD) si nu a facut conversia datoriilor Oltchim catre AVAS (aveau si aprobare de la UE), catre Electrica, BT, BCR (care si-au manifestat dorinta pentru stergerea datoriilor prin alocarea e actiuni)? 

      si apoi veti intelege de ce a rost modificat procesul de privatizare stabilit prin memorandumul din ziua de 7 August, document in care era dezbatuta conversia si achizitionarea Arpechim. Neintelegerile intre guvern si actionarul minoritar, exprimate prin temerile ca vor fi atacate in instanta marirea de capital si alte cauze legate de lictatie. BCR nu a fost interesata de transformarea datoriilor in Capital, mai mult de atat, bancherul de investitii nici macar nu a citit rapoartele financiare, in cazul in care ar fi facut-o putand observa diferenta de 900 milioane RON, cu care a fost incarcat suplimentar contul de pierderi cumulate in 2008. Pe de Alta Parte BCR a cesionat creanta Oltchim RETROACTIV catre BCR lin a doua jumatate a anului 2013. De asemenea contrar memo din 23 August Oltchim a generat profit in 2010 si preluarea Rafinarie Arpechim plus DES ar fi condus acest concern pe Profit sustenabil in maxim 2 ani. Dar nu te poti Pune cu domnii Ponta , Georgescu, Chitoiu si Chiritoiu prin devansarea cu 24 de ore a deciziei CE din 7 martie 2012 pe care o veti gasi in documentele dumnealor purtand ca data 6 martie 2012...

    Inca o data m-am lamurit ca statul nu vrea sa pastreze OLTCHIM!

    Ori li se impune, ori n-au coloana vertebrala sa mentina ce a mai ramas din industria chimica romaneasca! 

    Vecinul DOLJCHIM nu mai exista si cine l-a distrus e inca liber si zburda pe plaje exotice. 

    La fel se doreste si cu OLTCHIM? 

    Cum sa hotarasca altii decat actionarii soarta OLTCHIM??? 

    Sunteti bolnavi??? 

    Ce e prostia cu vanzarea pe 9 active?  

    Ne aratati cum se poate aplica "divide et impera" in cazul OLTHIM? 

    Statul, fiind majoritar, sa puna banu si sa reporneasca OLTCHIM! 

    Sistematic a decis ce a vrut in CA si a adus OLTCHIM in faza actuala! 

    Cu ce sunt de vina minoritarii ca statul a cerut TVA pentru utilajele contractate inaintea aparitiei TVA? 

    Cu ce sunt de vina minoritarii ca alti consumatori de energie electrica au primit-o la preturi mici iar OLTCHIM a cumparat-o la preturile zilei? 

    Cu ce sunt de vina minoritarii ca statul a vandut ARPECHIM cand ar fi trebuit sa stie ca OLTCHIM nu traieste fara ARPECHIM?

    Uite asa statul distruge ce s-a creat in epoca "ceausista" !!!! 

    1. Asa-i?

      Actionarii nu mai au nici un drept atata tim cat OLT este dator vandut. Acum creditorii dicteaza sau numai intelegem ca suntem in insolventa?

      Inglish Version, debt sailed, mioritic languash , only debt. Diferens moin handret miliuon RON. Over

      in nici un caz tu nu esti minoritar (actionar) Oltchim altfel n-ai plange din cauza privatizari. abea asteapta moliile sa ramana OLT la stat sa roada din nou ciolanu si contribuabilul. echipa aia de handbal parasuta abea asteapta si ea vreo 2 mil euro sponzorizare, ca in anii buni. ehehe! nu mai scapam da astia

      Moliile inca cred ca sunt proprierarii OLT in realirate nici molia majoritara si nici cei minoritari numai au nici un cuvant. Poate mai incurca cu legislatiile dar Borc nu are ce sa mai faca...

      Spre surprinderea ta sunt actionar minoritar OLT !

      Nu plang din cauza privatizarii si nu sunt nici molie care roade ciolanul ! 

      Sunt numai un spectator al distrugerii acestei tari ! 

      Invata regulile de scriere ale limbii romane . 

      Probabil ai invatat la fara frecventa !

       

      BVB este si un loc unde e nevoie de adrenalina. Din pacate nu putem castiga si atunci cand scade o actiune. Totusi OLT de-a lungul timpului unii au castigat cu actiunile OLT. Acum asteptam sa vedem cine sunt cumparatorii. Sunt cam secretosi dar si cand vom afla ca se afla cumparatori seriosi atunci putem sa ne asteptam la crestere. Acum e de cumparat si sa asteptam surpriza. Ma gandeam ca numai daca s-ar vinde cele 1000 de vagoane speciale ar putea sa scoata bani de cateva ori valoarea companiei pe BVB in acest moment....

      in limba mioritica e un pic diferit. Iti recomand sa cumperi actiuni Oltchim. Ar fi pacat sa nu te bucuri de succesul unui concern national. Sii doar , concern in Romana nu e acelasi lucru in engleza. Te pup si nu uita sa achizitionezi OLT 😊

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb