Un judecător federal din Seattle a blocat temporar, vineri, decretul împotriva imigraţiei al preşedintelui Donald Trump vizând şapte ţări musulmane, iar Casa Albă a promis imediat o replică, prefigurând astfel o înfruntare cu justiţia americană, relatează AFP.
Potrivit News.ro, ordinul de interdicţie temporară al judecătorului James Robart este valabil pe tot teritoriul american, pe perioada în care este examinată o plângere depusă luni de către secretarul Justiţiei din statul Washington Bob Ferguson.
Răspunsul Casei Albe nu s-a lăsat aşteptat. "Secretarul Justiţiei intenţionează să depună un ordin de interzicere de urgenţă" în vederea aplicării decretului şi anulării deciziei judecătorului Robart, potrivit unui comunicat.
Preşedintele american Donald Trump a promis să anuleze hotărârea judecătorească prin care a fost suspendat decretul împotriva imigraţiei din şapte ţări musulmane, relatează BBC News.
Trump îl cataloghează pe James Robart, care a pronunţat hotărârea drept un "aşa-zis" judecător şi apreciază că opiniile "ridicole" ale magistratului federal "ne privează în mod esenţial ţara de aplicarea legii".
"Opinia acestui aşa-zis judecător, care ne privează, în mod esenţial, de aplicarea legii, este ridicolă şi va fi răsturnată", a scris Trump pe contul său privat de Twitter.
Casa Albă a catalogat iniţial drept "scandaloasă" această decizie a justiţiei, după care a emis o nouă versiune a comunicatului, câteva minute mai târziu, suprimând acest epitet.
Judecători federali din mai multe alte state s-au pronunţat de asemenea împotriva interdicţiei, de când a fost decretată, vinerea trecută, inclusiv în California şi în statul New York, însă decizia judecătorului Robart are aplicarea cea mai vastă.
"Constituţia a învins astăzi", a declarat Ferguson, un democrat, după anunţarea deciziei. "Nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar preşedintele", a adăugat el, notând că judecătorul Robart a fost numit de către fostul preşedinte republican George W. Bush.
Ferguson a depus plângere luni, cu scopul de a invalida puncte-cheie ale decretului prezidenţial, care închide frontierele Statelor Unite refugiaţilor timp de patru luni, iar cetăţenilor din şapte ţări cu populaţie majoritar musulmană - Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen - timp de trei luni. Sirienii fac obiectul unei interdicţii pe termen nedeterminat.