Unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Suedia, Markbygden Ett, a depus o cerere pentru reorganizare şi restructurarea datoriilor, după cum scrie Dagens Industri (DI), cel mai important cotidian economic din ţara nordică.
Markbygden Ett operează 179 de turbine eoliene şi este primul proiect dezvoltat în cadrul celei mai mari "ferme eoliene" onshore din Europa, Markbygden 1101, situată în partea de nord a Suediei.
Ferma eoliană ocupă o suprafaţă de 450 de km2 şi va avea în final 1.101 de turbine, care vor produce anual circa 12 TWh, respectiv circa 8% din energia electrică generată în Suedia.
Acţionarul majoritar al companiei Markbygden Ett, cu o cotă de 75%, este China General Nuclear, o companie deţinută de statul chinez.
Markbygden Ett înregistrează pierderi de mai mulţi ani, însă recent situaţia s-a agravat semnificativ, după cum subliniază DI. Pierderile masive sunt rezultatul unui acord de vânzare a energiei electrice către compania norvegiană Hydro Energi.
Contractul a fost de tipul "baseload PPA" (n.a. acord de cumpărare a energiei care să asigure sarcina de bază), prin care Markbygden Ett s-a angajat să vândă un volum prestabilit de energie, la un preţ prestabilit pentru 19 ani.
În cazul acestui tip de contracte, cumpărătorul acceptă să plătească un preţ mai mare pentru energia electrică, în condiţiile în care toate riscurile se manifestă la nivelul vânzătorului.
Problemele încep să apară atunci când vântul nu bate conform planului, deoarece "atunci când parcul eolian nu produce suficientă energie electrică, compania este obligată să acopere deficitul cu propriile achiziţii de pe piaţa spot", după cum subliniază cotidianul suedez.
Pe fondul crizei energetice, preţurile de pe piaţa spot din Suedia au fost foarte mari în ultimul an, iar turbinele eoliene din nordul Suediei au înregistrat perioade îndelungate de inactivitate.
În aceste condiţii, compania Markbygden Ett a fost forţată să cumpere energie la preţuri mari şi să o vândă la preţuri mult mai mici către Hydro Energi. Astfel, toate veniturile din 2022 au fost utilizate pentru achiziţia electricităţii de pe piaţa spot, a cărei valoare s-a ridicat la circa 62 de milioane de euro, conform datelor preluate de Dagens Industri.
Estimările pentru 2023 arată că veniturile vor depăşi cu mult cheltuielile, iar pierderile se vor ridica la 52 de milioane de euro, pe fondul unei cifre de afaceri de 40 de milioane de euro.
În cadrul procesului de reorganizare, Markbygden Ett a cerut anularea acordului cu Hydro Energi, precum şi permisiunea pentru a vinde energia electrică pe piaţa liberă.
Compania are datorii de aproximativ 6 miliarde de coroane suedeze, echivalentul a circa 500 de milioane de euro, după cum scrie Dagens Industri, care mai precizează că Hydro Energi s-a opus deciziei de reorganizare a companiei Markbygden Ett.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 14:53)
Energia alternativa - verde, nu poate inlocui energia fosila,deocamdata
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 15:06)
Viitorul suna bine.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2023, 23:10)
Miroase a sabotaj