Un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter a lovit partea de nord a Chile, ieri, nefiind raportate stricăciuni iar o alertă iniţială de tsunami de-a lungul coastei şi în Peru au fost anulate, potrivit Reuters.
A fost cea mai mare undă de şoc resimţită după un cutremur de 8,2 grade pe scara Richter, acesta cauzând 6 decese în aceeaşi regiune, marţi.
Oficiul de urgenţă Chile a declarat că nu există rapoarte iniţiale de pierderi umane sau pagube serioase cauzate de ultimul cutremur.
Peşedintele Michelle Bachelet, care a inspectat regiunea pentru a evalua pagubele produse de cutremurul precedent, a fost avacuată din hotelul în care era cazată, în oraşul Arica.
Regiunea găzduieşte unele dintre cele mai mari exploataţii miniere din Chile, acesta fiind principalul producător mondial de cupru.
O purtătoare de cuvânt a companiei miniere Glencore Xstrata şi a minei Anglo Americane Collahausi a declarat că "procesul de normalizare" de după cutremurul de marţi continuă fără probleme.
Potrivit Reuters, minele au rămas, în general, neafectate de seismul mai puternic de marţi.
Partea de nord a statului este aridă şi bogată în minerale însă este puţin populată, majoritatea populaţiei fiind concentrată în oraşele portuare Iquiqe şi Arica, pe lângă graniţa Peruviană.
Noul seism a fost localizat la 19 km în sudul Iquique şi la o adâncime relativ mică de 20 km, conform datelor Studiului Geologic al SUA.
Centrul pentru Prevenire de Tsunami din Pacific a declarat că deşi nu există o ameninţare răspândită de val tsunami, ultimul seism ar putea genera un tsunami local.
Cutremurul mai puternic de marţi a declanşat un tsunami cu valuri 2 metri, oficialii declarând că şase persoane au murit în urma acestuia.
Chile este una dintre cele mai predispuse zone la cutremure din lume, în 1960 sudul statului fiind lovit de un seism de 9,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din istoria modernă.