Un nou scandal în afacerile cu irigaţii

Sorin Barariu, Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 20 februarie 2004

Preşedintele "Iridex Group" susţine că Guvernul pregăteşte o asociere ilegală între Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) şi firma israeliană "Netafim" pentru cumpărarea de sisteme de irigaţii

Directorul SNIF: "Nu ştiu nimic de acest proiect"

Preşedintele "Iridex Group", Corneliu Pascu, a acuzat, ieri, Guvernul că vrea să încheie un acord cu firma israeliană "Netafim", în defavoarea oamenilor de afaceri români, pentru producerea şi cumpărarea de către Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) a unei cantităţi însemnate de echipamente de irigaţii. "Numeroşi întreprinzători români fabrică echipamente moderne de irigaţii, pe baza unor licenţe străine, şi au investit, în acest sens, în utilaje pentru fabricarea echipamentelor de irigaţii. Vînzarea produselor se face anevoios şi numai atunci cînd Guvernul subvenţionează par-ţial fermierii pentru procurarea acestora", a spus Corneliu Pas-cu, a cărui companie este specializată în producţia de sisteme de irigaţii şi realizarea şi exploatarea gropilor de gunoi ecologice. "Firma < Netafim > nu este producătoare de echipamente de irigaţii, ea produce sisteme de microirigaţii şi doreşte să îşi dezvolte o producţie de echipamente de irigaţii pe seama finanţării acestora şi distribuţiei asigurate de statul român", a mai spus preşedintele "Iridex Group". Corneliu Pascu susţine că eventuala asociere este ilegală, pentru că ea se poate face numai prin licitaţie, fiind vorba de fonduri publice. "Nu înţelegem de ce Guvernul, care este finanţat de contribuabilii ro-mâni, doreşte să dezvolte inves-tiţii ale altor investitori străini în detrimentul celor români", a adăugat Pascu.

Valoarea proiectului cu sisteme de irigaţii se ridică la 20 milioane de dolari. "Contractul final (n.r. - cu < Netafim >) ar urma să se semneze în aceste zile", susţine Corneliu Pascu.

Directorul SNIF nu ştie nimic despre proiect

Contactat telefonic, Valentin Apostol, directorul Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, ne-a declarat că nu a auzit de un asemenea proiect: "Nu ştiu nimic despre nici o asociere între SNIF şi < Netafim >. Nu am fost contactat de către firma israeliană în vederea unei asemenea asocieri".

Firma israeliană nu este, însă, străină de afacerile legate de irigaţiile din ţara noastră. Numele "Netafim" apare în mon-tajul financiar al unui proiect gigant, de acum doi ani, în valoare de nu mai puţin de 1,5 miliarde de dolari.

Banii destinaÆi "Programului de reabilitare şi modernizare a unei suprafeÆe de 1 milion de hectare, amenajatå cu lucråri de irigaÆii" ar fi venit din credite externe, garantate de statul român. Partea firmei israeliene ar fi fost de 100 de milioane de dolari pentru reabilitarea şi dotarea cu echipamente de irigaÆii a unei suprafeÆe de 30 de mii de hectare, pe o perioadå de cinci ani. Statul ar fi trebuit apoi så plåteascå preÆul echipamentelor. Potrivit lui Valentin Apostol, proiectul nu a mai fost finalizat. "A fost cu < Netafim >, o treabå acum doi ani de zile dar nu s-a finalizat". Nu în ultimul timp, trebuie amintit programul agricol "RomAg'98", în valoare de peste 80 de milioane de dolari, garantat de statul român, pentru importul unor utilaje agricole şi sisteme de irigaÆii, care ar fi trebuit så ajungå la fermierii români. Din cauza gestionårii defectuoase a afacerii, statul român a plåtit pînå acum peste 50 de milioane de dolari, iar AVAB a preluat, anul trecut, contractul ca så recupereze banii plåtiÆi degeaba din buget.

Sistemul de irigaÆii a devenit de mult o afacere pentru diverşi clienÆi politici, aşa cå n-ar fi de mirare så asiståm la alt tun într-un an electoral. Anul trecut, o serie de producåtori de echipamente de udat au semnalat cîştigarea unor achiziÆii de cåtre firme agreate politic. Acestea au importat instalaÆii de stropit dezasamblate, le-au montat şi le-au prezentat drept româneşti, încasînd astfel bani destinaÆi doar producåtorilor autohtoni de echipamente de irigat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb