KPMG a precizat că a efectuat un studiu, coordonat de RUSI, iar ţigaretele de provenienţă ilegală reprezintă peste 9% din consumul total din Europa în 2016. Un total de 48 miliarde de ţigarete de provenienţă ilegală au fost consumate, mai mult decât volumul total cumpărat în mod legal în Franţa, şi au adus pierderi la bugetele de stat de 10,2 miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă.
De asemenea, în raport se arată că eforturile depuse de autorităţi au contribuit la scăderea globală a consumului de ţigarete ilegale din Europa, de la 9,8% în 2015 la 9,1% în 2016. În plus, factorii macroeconomici pozitivi, precum şi mediul stabil de stabilire a preţurilor au contribuit la reducerea cererii de produse ilicite.
Alvise Giustiniani, Head of Anti-Illicit Trade Department la Philip Morris International a declarat: "Raportul KPMG din acest an oferă încredere. Totuşi, încă este nevoie de o abordare holistică a problemei comerţului ilicit cu produse din tutun. Trebuie să continuăm să colaborăm, să comunicăm, să luăm atitudine şi să menţinem parteneriatele puternice existente. După cum arată raportul, consumul de ţigarete de contrabandă şi contrafăcute a scăzut cu aproape 10% în 2016. Acestea sunt veşti foarte bune, până în momentul în care observi că 48,3 miliarde de ţigarete de contrabandă şi contrafăcute au fost consumate, anul trecut, în regiune. Încă avem o problemă majoră".
Potrivit sursei, ţara noastră şi Austria sunt singurele ţări unde a crescut volumul de ţigarete de contrabandă şi contrafăcute în 2016. Creşterea din ţară este cauzată în mare parte de dezvoltarea reţelelor de crimă organizată care operează pe teritoriul ţării.
În comunicat se mai transmite că, pe plan local, consumul de ţigarete contrafăcute şi de contrabandă a crescut, în ultimul an, de la o medie de 15,6% în 2015, la 16,4% din consumul total, peste media europeană, de 9,5%.
Ţara noastră ocupă primul loc în top cinci ţări cu cel mai mare consum de ţigarete provenite din comerţul ilicit (Illicit Whites), cu 3,15 miliarde ţigarete vândute pe piaţa neagră. Marble şi Ashima sunt printre cele mai traficate ţigarete de pe plan local, deţinând peste 50% din piaţa neagră.
Alvise Giustiniani a adăugat: "Mai mulţi factori au condus la această scădere binevenită a consumului ilicit de ţigarete, dar nu ar trebui să ne mulţumim cu atât. Lupta pentru combaterea comerţului ilegal ar trebui să fie mai puternică decât oricând. Trebuie să continuăm această luptă, pentru a elimina problema odată pentru totdeauna. 48,3 miliarde de ţigări ilegale consumate în UE sunt mai mult decât dimensiunea întregii pieţe de ţigarete din Spania, iar acest lucru trebuie să se oprească. Zero ar trebui să fie scopul nostru final".
Analiştii susţin: "Cercetarea calitativă suplimentară a celor de la RUSI dezvăluie modul în care grupurile de crimă organizată implicate în comerţul cu ţigări ilicite se confruntă cu riscuri mult mai mici comparativ cu alte forme de criminalitate. În întreaga Europă, autorităţilor care aplică legea s-au concentrat îndeosebi pe activităţile criminale mai vizibile - în special asupra traficului de droguri - care sunt percepute ca fiind ameninţări imediate. Între timp, profiturile care reies din aceste activităţi pot fi la fel de importante ca şi cele legate de criminalitatea cu risc sporit. Ţigările ilicite au costuri scăzute de producţie şi sunt uşor de transportat, înregistrând, totodată, vânzări mari şi o cerere constantă din partea consumatorilor".
Cathy Haenlein, Cercetător pentru Crimă Organizată la RUSI vorbeşte despre flexibilitatea grupurilor care conduc piaţa: "Grupurile de crimă organizată implicate în comerţul ilegal cu ţigări din Europa sunt din ce în ce mai diverse în ceea ce priveşte produsele pe care le transportă, le produc şi le vând, precum şi a rutelor şi metodelor pe care le folosesc în acest proces."
Charlie Simpson, colaborator pentru acest studiu în KPMG UK, a menţionat: "Studiul din acest an relevă faptul că consumul de ţigări ilicite a scăzut cu aproape 10% în 2016, cel mai mare declin înregistrat în ultimii trei ani. Cu toate acestea, este clar că piaţa ilegală a tutunului continuă să evolueze, deoarece cercetarea noastră din 2016 arată apariţia unor noi mărci, precum şi schimbări în ţările care reprezintă surse principale de ţigări ilegale."