China nu ar trebui să repatrieze numărul din ce în ce mai mare de nord-coreeni care au fost arestaţi în ultimele luni pentru că cei care se vor întoarce în Coreea de Nord vor fi victimele unor pedepse severe, a informat Tomas Ojea Quintana, investigator ONU privind drepturile omului, conform Reuters.
Cel puţin 30 de nord-coreeni care au fugit din ţară au fost arestaţi în raiduri ale poliţiei în China de la jumătatea lui aprilie până în prezent, au declarat familiile şi grupările de activişti pentru Reuters.
La acel moment, Ministerul de Externe al Chinei a informat Reuters că nu există informaţii cu privire la arestări. Activiştii şi avocaţii susţin că nu există niciun semn deocamdată că nord-coreenii au fost deportaţi.
"Informaţiile sugerează că Beijingul şi-a intensificat recent căutările pentru persoanele care au fugit din Coreea de Nord în colaborare cu guvernul Coreei de Nord", a declarat Quintana.
"Nord-coreenilor care vor fi repatriaţi le vor fi încălcate drepturile omului şi vor fi torturaţi", a declarat Quintana la Seul.
Quintana a declarat că a discutat despre această problemă cu oficialii sud-coreeni.
"Cei care fug din Coreea de Nord pot fi victimele unor pedepse extrem de dure. Unii sunt trimişi la închisori politice dacă încearcă să fugă în Coreea de Sud sau dacă au fost ajutaţi de grupări creştine, a precizat el.
Guvernul nord-coreean contribuie la lipsurile alimentare ale ţării, a declarat Quintana.
Oficialii nord-coreeni au adoptat "politici economice şi agricole care au eşuat", inclusiv sisteme de raţii care au fost marcate de lipsuri şi de distribuiri discriminatorii, a precizat el.
"Guvernul nu oferă condiţii prin care cetăţenii să aibă acces sigur la alimente fără să fie trataţi ca infractori", a afirmat Quintana.