Un val al falimentelor ameninţă industria eoliană din Suedia

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 20 martie

Un val al falimentelor ameninţă industria eoliană din Suedia
Călin Rechea

Doi economişti suedezi, Christian Sandström şi Christian Steinbeck, au avertizat recent că industria eoliană din Suedia se va confrunta cu un val al falimentelor, pe fondul adâncirii problemelor financiare.

Sandström şi Steinbeck au analizat rapoartele financiare ale companiilor din sector pentru perioada 2017 - 2022 şi au descoperit că pierderile cumulate au fost de circa 13,5 miliarde de coroane suedeze, respectiv 1,2 miliarde de dolari. Rezultatele au fost prezentate pe site-ul publicaţiei Kvartal sub titlul "Banii s-au dus pe aripile vântului".

Datele iniţiale au inclus 201 ferme eoliene din Suedia, cu un total de 3.393 de turbine. Un număr de 43 de ferme eoliene cu 410 turbine au fost excluse din studiu, în condiţiile în care acestea sunt deţinute de fermieri sau mici companii private pentru care nu există rezultate financiare separate.

Cele 167 de companii eoliene analizate efectiv au obţinut 34,4 miliarde de coroane din vânzarea electricităţii în perioada analizată, în condiţiile unor costuri de 47,9 miliarde. Nu s-a înregistrat niciun profit anual pentru sectorul eolian din Suedia în perioada analizată.

Autorii arată că pierderile sunt explicate simplu: în ciuda subvenţiilor, industria eoliană nu poate produce energie electrică la un cost aflat sub preţul pieţei.

Conform datelor analizate, pierderile s-au situat între 19 - 90% din cifra de afaceri în perioada 2017 - 2022. Cu toate acestea, rata investiţiilor a fost extrem de ridicată, iar valoarea contabilă a activelor eoliene a urcat de la 32 de miliarde SEK până la 102 miliarde SEK.

Într-un articol din luna mai 2023, sub titlul "Puterea eoliană - o bulă verde sau o gaură neagră?", Sandström şi Steinbeck subliniază că randamentul capitalului investit a fost negativ în perioada 2017 - 2021. De la -25,5% în 2017 a urcat până la -8,5% în 2018, iar apoi s-a angajat pe o traiectorie descendentă, care a ajuns la -15,3% în 2021.

"Astfel de cifre pentru o industrie sunt nesustenabile şi nu au echivalent în alte sectoare ale economiei", subliniază autorii, care mai evidenţiază faptul că "nicio industrie nu poate supravieţui pe termen lung cu asemenea probleme de profitabilitate".

Datele prezentate de cei doi economişti indică faptul că industria eoliană din cea mai mare economie a Scandinaviei rezistă doar ca urmare a sprijinului politic.

"Extinderea centralelor eoliene s-a desfăşurat în paralel cu închiderea centralelor nucleare, iar această schimbare a mixului energetic a fost influenţată de factorul politic", afirmă Sandström şi Steinbeck.

O problemă majoră o reprezintă localizarea centralelor eoliene. Cea mai mare parte au fost instalate în Norrland, regiunea de nord cu o densitate foarte scăzută a populaţiei şi a centrelor industriale, iar reţeaua de transport este insuficient dezvoltată pentru a transporta energia electrică în partea de sud.

În aceste condiţii, "electricitatea produsă trebuie consumată instantaneu sau deloc, ceea ce face nesustenabilă producţia în centrale eoliene".

Mai mult, "capacitatea de a transporta electricitatea către partea de sud s-a redus în urma închiderii centralelor nucleare", după cum mai accentuează autorii, care apoi au prezentat dilema "insolubilă" a industriei eoliene.

"Energia eoliană se canibalizează singură", scriu Christian Sandström şi Christian Steinbeck, deoarece "pe măsură ce ponderea energiei eoliene în mixul de energie a crescut, preţul energiei electrice este determinat într-o măsură tot mai mare de cât de mult suflă vântul".

Dacă vântul este slab, atunci preţul energiei electrice este ridicat, însă companiile eoliene nu pot beneficia de acest preţ ridicat, în condiţiile în care producţia este foarte redusă sau inexistentă.

Pe de altă parte, "atunci când bate vântul, companiile eoliene au multă energie electrică de vândut, dar preţurile sunt scăzute, tocmai pentru că bate foarte mult vânt şi există o supraofertă de energie electrică pe piaţă".

Dilema prezentată de cei doi economişti suedezi nu are niciun substrat "ezoteric". Este doar rezultatul simplu al acţiunii unor legi simple ale fizicii şi economiei, a căror înţelegere necesită doar o minimă capacitate intelectuală, un standard perfect accesibil politicienilor europeni.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Doua cuvinte pentru “vanatorii de vant”…Tesla Megapack:-)

    German storage market on the rise

    In 2023, more than half a million new solar storage units were in installed in Germany, and the market for large-scale battery storage systems with more than 1 MWh capacity also showed strong growth 

    Si cine e gata sa o monopolizeze?

    s c c r e t 

    1. atatea eoliene ridicate cu populatie imbatranita si capacitati ce vor fii depasite in fata!

      atata banet papat speculativ in loc sa fie directionat in energie nucleara curata! cum existala ora actuala energie nucleara fata radiatie si cu fitil ars aproape complet! 

      s c c r e t 

      “Energie Nucleara curata”:-)…tu intelegi notiunile astea? Ai habar ce inseamna managementul deseurilor nucleare? Sau tu ai impresia ca uraniul folosit in centralele nucleare se “transforma” in ozon si apa de izvor la sfarsitul ciclului:-)…Numai analfabeti functionali…Toti sunt preocupati doar de pretul actiunilor si de dividende fara sa inteleaga ca distrug “obiectul muncii”

      exista deja tehnologie fara poluare.... mai mergi la "scoala"...

      cand vorbeam eu de energia nucleara pe aici... se vorbea de rau de ea... 

      energia nucleara este si ramane viitorul...sub diferite reactii... 

      omul este sortit salturilor tehnologicelor, a puterii de calcul si a puterii de creeare si consumare energie..si deci energia nucleara este dovada asa cum soarele pe cer e dovada in fiecare sistem solar existent in miliardele de galatii! 

      Dovada este 24 din 24 de ore deasupra capului tau! atat pe zi cat si pe noapte! 

      Nu am gasit in univers randamente prin energie "mecanica" inca! 

      Universul ne spune clar ca energia nucleara este raspunsul...dar ne incapatanam sa aloca gresit capitalul! 

      s c c r e t 

      Nuclearul are potențiale efecte secundare care afectează generații. Până și Putler este unul dintre aceste efecte. :

      Vezi ca la Cernobal sunt la oferta loturi de casa plus loc de veci…pentru astia cu “energia nucleara curata”:-)

    Ce-mi place la aceste postări e că mulţi "se scapă" cu perle ce ne arată că nu pricep toţi "cu ce se mănâncă" subiectul!

    Era de aşteptat că diversificarea surselor de energie va crea dificultăţi în administrarea noii reţele dar alarmant e faptul că eoliana nu face bani! 

    Aceleași marote legate de sistemul de distribuție a energiei incriminează... tehnologia. :

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb