Budapesta a anunţat luni că nu va ceda presiunilor exercitate de alte state membre ale Uniunii Europene pentru a da undă verde negocierilor de aderare cu Ucraina la summitul UE din această săptămână, informează news.ro.
Ministrul ucrainean de externe a declarat că ar fi "devastator" pentru ţara sa şi pentru UE dacă summitul din 14 şi 15 decembrie nu va aproba negocierile de aderare şi nu va acorda Kievului mai mult ajutor financiar şi militar pentru a se apăra împotriva invaziei ruseşti.
Cu toate acestea, premierul ungar Viktor Orban, care se mândreşte cu legăturile sale cu preşedintele rus Vladimir Putin, a ameninţat că se va opune prin veto negocierilor privind ajutorul şi extinderea.
Alte state membre, inclusiv Germania, s-au declarat în favoarea deschiderii negocierilor de aderare cu Kievul, dar Budapesta rămâne pe poziţii.
"Majoritatea politicienilor europeni vor să ia decizii atât de importante când sunt complet nepregătiţi şi nu au un acord strategic privind viitorul Europei", a scris pe Facebook ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, înainte de o întâlnire cu omologii săi europeni la Bruxelles pentru a pregăti summitul. "Nu vom ceda la nicio presiune, indiferent de origine şi autori şi indiferent de tipul de şantaj sau de promisiune", a asigurat şeful diplomaţiei maghiare.
Obţinerea unui nou ajutor financiar din partea Europei este esenţială pentru Kiev, iar îndoielile cresc şi în ceea ce priveşte viitorul sprijin din partea Statelor Unite, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski urmează să aibă discuţii pe această temă chiar la Washington.
Toate aceste decizii, precum şi o alta privind o potenţială a douăsprezecea rundă de sancţiuni UE împotriva Rusiei, necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de ţări UE.
În timp ce UE încearcă din nou să obţină sprijinul lui Viktor Orban pentru Ucraina, se aşteaptă ca săptămâna aceasta Comisia Europeană să deblocheze accesul Budapestei la 10 miliarde de euro.
Diplomaţii au declarat că eforturile Georgiei şi ale Bosniei de a-şi avansa speranţele de aderare la UE - susţinute de Viktor Orban - vor eşua, dacă Ungaria va pune veto la negocierile cu Ucraina, dar unii au mai spus că un compromis este încă posibil. Cei care se aşteaptă ca Viktor Orban să cedeze spun că s-ar putea amâna începerea negocierilor cu Ucraina până în martie, după ce vor fi îndeplinite condiţiile finale. Dar alţii cred că este posibil ca liderul maghiar să nu se lase convins.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2023, 17:08)
Notiunea de "veto" nu exista in tratatele UE,
acolo se specifica ca sunt situatii in care, decizia se ia in
UNANIMITATE,cand nu exista consens,problema nici nu
ar trebui sa fie pusa, pe ordinea zilei !!!
Nerespectarea acestor norme sunt folosite ptr. presiune/santaj politic,
mai ales fata de tari mici,neascultatoare.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2023, 18:13)
hai doamne ajuta! sa ii tina!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2023, 19:49)
coboara curind din copac
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2023, 20:43)
Ungaria ramine fara sprijinul celui mai important prieten .Odata cu nominalizarea lui D.T. in Polonia in functia de Prim Mnistru Ungaria va renunta la veleitatile sale de contrazicere si va vota tot ceea ce Bruxelles a decis deja .Polonia trebuie sa se ataseze deciziilor Trilateralei Romania , Rep Moldova si Ucraina .
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de ggg în data de 11.12.2023, 20:55)
cu ucraina nu se poate face nici o intelegere
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2023, 21:35)
e facuta de mult
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2023, 21:37)
Gresit, prefer Ucraina decat santajista hungaristan...honvezii sunt constipati ca, daca intra si Ucraina in UE ei practic nu mai reprezinta nimic...Vor fi marginiti de trei tari considerabil mai mari ca suprafata, Polonia, Ucraina si Romania, piata de desfacere, tari cu resurse naturale si in plus fiecare are iesire la Mare ceea ce ajuta la transport mai ieftin. Din acelasi motiv ne-au santajat pe noi cat au putut sa nu intram in UE in plus au si un complex de inferioritate...Citeam cateva comentarii pe un site honved...baietii erau distrusi ca aveam PIB-ul mai mare ca ei dar inca se agatau de idea ca PIB per capita il aveau inca mai mare...ei bine anul asta s-a spulberat si iluzia asta, i-am depasit si pe PIB per capita:-)
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2023, 22:10)
Deci preferi Ucraina care ;
- inchide bisericile ortodoxe romanesti,iar preotii sunt intemnitati,
- minoritatea romana nu are voie sa foloseasca limba romana in
gradinite,scoli si administratie de stat
- ne distrug fara jena Delta Dunarii
- baga in faliment fermierii romani cu cerealele modificate genetic,
care conform legislatiei de siguranta alimentara UE este ilegal
- intrarea Ucrainei in UE ar costa anual 186 miliarde euro,
adica romanii nu mai pupa bani asa zisi "europeni"
asa ca, chiar daca ai boala mare pe Ungaria,Ucraina in UE, e mult
mai nasol ptr. Romania
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2023, 23:09)
Nu am auzit nici un ucrainian ca vrea Ardealul, Transilvania, autonomie teritoriala, segregare pe criterii etnice:-)
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2023, 00:04)
Ai o narativa slabuta, de pe vremea lui Iliescu,
dar sper ca votezi cu AUR