"Uniunea" ameninţărilor şi şantajului

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 decembrie 2011

"Uniunea" ameninţărilor şi şantajului
CĂLIN RECHEA

A trecut o săptămână de la ultima întâlnire la nivel înalt a liderilor europeni, iar divergenţele de opinii sunt, parcă, mai mari ca oricând. Ţările din Estul Europei, mai sărace decât suratele lor din Vest, se văd obligate să contribuie la salvarea modului de viaţă european, chiar dacă entuziasmul nu mai este aşa de mare.

Dar de unde a venit acceptarea aproape unanimă a noului "proiect european"? Să fie un impuls necontrolat de solidaritate? Dar dacă, atunci când ajungi să susţii un nou pact european doar în ideea că te ajută să-ţi îmbunătăţeşti disciplina financiară, eşti fie incompetent, fie răuvoitor şi nu îţi pasă deloc de soarta celor care te-au ales? Cei incapabili să se autodisciplineze şi văd fondurile europene ca pe un panaceu anticriză vor vota mereu pentru o uniune şi mai strânsă, chiar dacă aceasta sufocă orice perspectivă de redresare.

Boris Johnson, primarul Londrei, scria zilele trecute în The Telegraph că proiectul pe care încearcă să-l salveze autorităţile europene este "falimentar din punct de vedere intelectual, moral şi democratic". Poate că opiniile primarului Londrei, care nu a fost niciodată un susţinător convins al integrării europene totale, sunt marcate de Schadenfreude, echivalentul german al bucuriei manifestate la moartea caprei vecinului.

Dar aceeaşi opinie, exprimată în alte cuvinte, vine şi de la Martin Wolf, unul dintre cei mai influenţi jurnalişti economici la nivel mondial şi eurofil convins. Acesta scrie în Financial Times despre "eşecul dezas-truos al summit-ului" şi apreciază că furia îndreptată împotriva premierului David Cameron nu a făcut decât să distragă atenţia de la eşecul liderilor europeni de a veni cu o soluţie credibilă. În deschiderea articolului său, Wolf declară că modul în care s-a desfăşurat summit-ul european i-a adus aminte de un proverb străvechi: "Zeii le iau întâi minţile celor pe care vor să-i distrugă".

Cum pot fi explicate altfel opiniile apărute în Parlamentul European privind "represaliile" împotriva Marii Britanii?

Cel mai mare partid din Parlamentul European, Partidul Popular European, apreciază că facilitatea financiară de care beneficiază Marea Britanie la nivelul contribuţiilor către bugetul UE trebuie reconsiderată, ca urmare a comportamentului său "egoist", conform unui articol din EUobserver.

Un ton mult mai ameninţător a folosit Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei şi actual europarlamentar, care a declarat că David Cameron a făcut "greşeala vieţii sale" când a părăsit masa negocierilor. "Fie eşti invitat la masă ca oaspete sau eşti parte a meniului", a continuat Verhofstadt.

Aceasta să fie adevărata faţă a "spiritului european"? Astfel de declaraţii indică faptul că cei care nu se supun dictatului se pot confrunta cu baraje fiscale şi comerciale insurmontabile, în condiţiile în care doresc să-şi aleagă singuri drumul ieşirii din criză.

În timp ce liderii europeni sunt preocupaţi să arate electoratului că lucrează intens la rezolvarea crizei, George Soros dă o nouă lovitură, după cum scrie Wall Street Journal. Fondul său de investiţii şi banca JP Morgan (n.a. care în prezent este investigată pentru rolul său în falimentul MF Global) au cumpărat, cu un preţ sub cel al pieţei, obligaţiuni ale Italiei de la MF Global. Optimismul generat de iminenţa unei soluţii la recentul summit a determinat creşterea preţului acestor obligaţiuni, iar informaţiile de pe piaţă arată un profit de 130 de milioane de dolari.

Se confirmă astfel mitul de speculator al lui Soros? Nu chiar. În cartea sa "Mai mulţi bani decât Dumnezeu", Sebas-tian Mallaby scrie că George Soros a primit un "semnal" de la Helmut Schlesinger (n.a. preşedintele Bundesbank în perioada 1991-1993), care i-a permis să facă un pariu sigur pe devalorizarea lirei italiene şi a lirei sterline în timpul crizei ERM (n.a. Mecanismului Ratelor de Schimb, precursor al euro) din 1992. Parcă nu mai este aşa de inexplicabilă "încremenirea în proiect" a liderilor europeni, atunci când pescuitul în ape tulburi este aşa de profitabil.

Să fie acesta sfârşitul măreţului proiect european postbelic, prin care s-a urmărit crearea unei societăţi controlate căreia să nu îi lipsească nimic, cu excepţia libertăţilor cetăţeneşti?

Kevin O'Rourke, profesor de istorie economică la Universitatea Oxford, crede că ultima întâlnire europeană la nivel înalt a fost "un summit către moarte", deoarece liderii europeni au "arătat încă o dată că nea-gă adevăratele cauze ale crizelor economice, bancare şi suverane, iar incapacitatea lor de a le rezolva este fără speranţă".

În opinia sa, liderii europeni ar fi trebuit să propună schimbări instituţionale pentru a evita un astfel de scenariu, dar dacă acestea sunt imposibile din punct de vedere politic, atunci este preferabilă o moarte rapidă a monedei unice.

Din păcate, profesorul O'Rourke crede că extinderea mandatului BCE dincolo de ţintirea inflaţiei ar reprezenta o soluţie pentru salvarea eurozonei pe termen mediu, uitând că tocmai politica sa monetară a fost un factor esenţial al crizei actuale.

Dacă în aria sa de expertiză a eşuat aşa de lamentabil, fără să estimeze corect rezultatele exceselor speculative generate de explozia creditării, cum poate BCE să mai ţintească şi rata şomajului sau stabilitatea financiară?

Un colaps al eurozonei în viitorul imediat va fi perceput pe scară largă asemeni unei catastrofe, dar dacă acest colaps vine după câţiva ani de politici macroeconomice perverse, atunci va fi privit ca o eliberare, mai scrie profesorul O'Rourke. Din păcate, alegerea pare să fi fost făcută deja, iar aceasta nu include decât austeritatea, fără a se lua în considerare şi aspectul esenţial al restructurării datoriilor.

Relatările din presă despre criza existenţială a UE au trimis în umbră situaţia din Grecia. Negocierile cu creditorii privaţi nu merg deloc bine, iar programul de ajustări structurale se confruntă cu întârzieri majore, după cum arată un articol din Financial Times. Creditorii privaţi insistă ca noile emisiuni de obligaţiuni să se facă după legile Marii Britanii, în condiţiile în care nu s-au finalizat nici negocierile privind nivelul dobânzii pentru noile obligaţiuni.

Cât va mai supravieţui cobaiul? Se pare că speranţa sa de viaţă tocmai a scăzut considerabil. Conform unei ştiri Bloomberg, comitetul creditorilor va angaja firma de investiţii Blackstone şi două companii de avocatură pentru restructurarea datoriilor suverane ale Greciei.

Este posibil ca Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să fie neputincioase în faţa unui faliment iminent al statului elen? Desigur, pentru că povara datoriilor este prea mare, iar liderii europeni îşi fac, probabil, bagajele pentru o nouă întâlnire la nivel înalt care să salveze, din nou, Europa.

Notă: Articolul reprezintă punctul de vedere al autorului, nu reflectă sau implică opiniile instituţiei unde acesta îşi desfăşoară activitatea şi nu reprezintă recomandare de investiţie.

"Fie eşti invitat la masă ca oaspete sau eşti parte a meniului." (Guy Verhofstadt, europarlamentar şi fost premier al Belgiei)

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Ca de obicei, din lumea asta mare, autorul da articole despre UE si zona Euro, numai de la concurenta, adica primarul Londrei, ? !, Soros, din presa britanica,..., adica din mediul concurent, prodominant speculativ anglo-saxon, contrar pe fata spiritului europeean continental, constructiv, de economisire si social.

    De ce nu da si surse si pareri din alte origini, ca lumea e mare si nu se reduce la o mana de speculanti si marea finanta ?

    Nu asta face toata omenirea asta, mai face si are si alte preocupari, mai serioase. 

    Deşi cunoaşterea mea "din burta peştelui" într-ale politicii mă face să-l bănuiesc pe Băsescu de un premeditat "zi ca ei şi fă ca tine" combinat cu "pupă-i în bot şi ia-le tot", hotărârea de a trage naţia cu tot cu parlament în aventura europeană e justă.

    Bruscheţea deciziei e cea a corăbierului care vede în opţiunea de a lupta cu Scila oportunitatea de a se salva pe sine. 

    Mi se usucă mâna să-l compar cu Ulise pe Băsescu, şi nu în "Evz" ci în "Bursa"! Să fi ascultat el de sfetnici luminaţi, ca Iliescu în a doua sa domnie? Mai există sfetnici la Cotroceni cu capul nespart? Suntem un popor de argonauţi violeţi urmându-l pe Iason şi pe Medeea lui de la turism în căutarea Lânii de Euro? 

    De fapt nu la asta am vrut să ajung. Titlul iniţial al opiniei mele era "Engleza ca drog". Dar m-a furat Băsescu. M-a furat Băsescu? M-a furat ideea de Băsescu! Metabolizez greu realitatea că Băsescu, în privinţa Europei, gândeşte ca mine. Să fii "înăuntru", nu "pe dinafară", e atitudinea justă. Puah! 

    Ajunserăm astfel la Perfidul Albion, cel cu automoilul pe pietonii de pe trotuarul stâng.Personal, înţeleg Anglia de ce preferă să se întovărăşească cu peştii, Commonwealth-ul şi SUA. Dar nu pot să nu observ că această problemă a Europei în general, devine o oportunitate pentru noi, românii. 

    Vom mai vorbi engleza? Vom mai vorbi limba în care ne-am pierdut averile? Limba crizei fără de sfârşit? Va funcţiona ea ca un drog? Sau vom nazaliza situaţia şi vom graseia frezia în franceză? Vom scanda stresanta deutschesturmunddrangfurrerstr asse?

    Eu sper ca această derivă a Angliei să aducă limba română în prim-plan, cu varianta ei solară, italiana, limba bancherilor primordiali. 

    1. N-o fi Parlamentul României taman ca ăla European, dar am băgat de seama că, daca unii ies din sală, cei rămași voteaza cum vrea mușchiul lor și se mai și laudă că a fost cvorum. Ca să contezi, trebuie sa fii înăuntru. Are dreptate Tudor. Referitor la corabia asta europeană aș comenta că în noaptea în care cei de pe punte se pregăteau să taie frânghia și să lase pluta Meduzei în voia lui Dumnezeu, s-au terezit cu Băse venind pe frânghie: „Bă, ăștia, pe pluta mai sunt nouă inși. La loc comanda!”

      Cât despre limba englezească, nici cu francofonia nu am avut mare câștig. Neplăcut este ca va trebui să invațăm serios limba română, pentru că mulți n-o mai știu. 

      N-aş vrea ca lipsa mea de convingeri să clatine convingerile ziaristului fin şi ironistului robust care este Ion Antonie, dar mie Pluta Meduzei nu mi se pare a fi Uniunea Europeană ci Romănia. Doar aşa imaginea lui Băsescu venind pe frânghie e răscolitoare deşi eu cred mai mult în justiţie pentru că în România doar ea te poate face scăpat.

      Mai seamănă această Plută a Meduzei cu România şi pentru că pe ea au fost abandonaţi recalcitranţii în timp ce comandantul şi pretinii au fugit cu băncile de salvare, am vrut să spun bărcile. 

      De aici vine şi singura mea tresărire pedelistă. Am văzut-o pe Elena Udrea cârtind la decizia instanţei în privinţa lui Năstase. Nu şi-a mai primit punctajul cu reacţii? E uşor "out"? Nu mai face parte?

      Atunci locul ei e aici, lângă noi, pe Plută! Iar dacă tot e să ne canibalizăm de atâta fisc şi soare, măcar să ne delectăm cu o damă pregătită "a la Cetate" de Dinescu şi stropită cu romanţe de Pleşu! 

      Dragă Tudore, Maestre, aia cu ”ziaristul fin” e cu trei numere prea mare pentru mine. Îmi aluneca de pe umeri. Zău, e prea largă.

      În ce privește situația de pe plută, mi-e greu sa comentez, deoarece nu mi-e firea sa vorbesc despre ce nu știu.

      Ehei !

      La speanţa privind limba română (şi pe cea italiană) mă raliez întru totul !

      O mică remarcă, doar: engleza, oricum, n-o vorbim, averile ni le-am pierdut vorbind americana... 

      Mulţam, maestre Nicolae Bârna, pentru susţinerea filologică, dar adevărul e că americanii şi-au pierdut averile vorbind şi ei, cum s-au priceput, tot engleza.

      An nou cu cărţi, albine, icusari! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb