UPDATE 8: Cameron negociază izolarea Marii Britanii în UE

Vlad F. Dumea
Internaţional / 9 decembrie 2011

UPDATE 8: Cameron negociază izolarea Marii Britanii în UE

UPDATE 8: Cameron negociază izolarea Marii Britanii în UE

Primul-ministru britanic, David Cameron, a zis că ţara sa a refuzat să-şi sacrifice suveranitatea pentru a salva euro, rămânând în afara unui acord al statelor europene de a înăspri reglementările bugetare, informează Bloomberg.

Cameron s-a detaşat de liderii Franţei şi Germaniei, Nicolas Sarkozy, respectiv Angela Merkel, după ce n-a fost capabil să-şi asigure mecanisme de protecţie ce ar fi oprit UE din planurile de a controla serviciile financiare ale Londrei.

Cameron a afirmat: "Le dorim numai bine. Judecata a fost că ceea ce s-a oferit nu a fost îndeajuns de bun pentru Marea Britanie. E mai bine să permitem acelor ţări să-şi facă treaba lor, singure."

Premierul britanic a fost aproape silit de membri Partidului Conservator de a nu permite niciun transfer de putere către Bruxelles. Liberal-Democraţii, partenerii săi de coaliţie, deşi mai pro-europeni decât conservatorii, au afirmat, prin liderul lor, Nick Clegg, că Marea Britanie a făcut cereri "modeste şi rezonabile" menite să menţină un nivel competitiv pentru serviciile financiare.

"Este opt-out-ul britanic cel care creează o Europă cu două viteze," a afirmat preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy. Domnia sa a adăugat: "Nu poţi alege să stai în afara euro, iar apoi să te plângi că eşti ţinut afară".

Angela Merkel a declarat, la rândul său: "Nu cred că David Cameron a fost vreodată cu noi la masă". Liderii au acceptat să meargă mai departe rapid, deoarece "nu puteam accepta compromisuri slabe pentru euro, ci mai degrabă trebuia să creăm reguli dure".

UPDATE 7: Băsescu: "Statele membre se obligă să transmită Comisiei Europene proiectul de împrumuturi pentru anul următor"

Preşedintele României, a mai declarat, în cadrul conferinţei de presă: "Marea problemă legată de deficitul structural de 0,5% (maximul permis de acord) este că trebuie introdus într-un act normativ, ce se numeşte Constituţie, al statelor membre, în cel mai scurt timp. Poate fi un act normativ echivalent al acesteia, dar România nu are un act normativ echivalent cu Constituţia".

"Statele membre se obligă să transmită Comisiei Europene proiectul de împrumuturi pentru anul următor", a mai afirmat Băsescu.

UPDATE 6: Băsescu: "Euro este o monedă a Uniunii Europene, nu a unui grup de state."

"Exporturile noastre sunt dependente de ce se întâmplă în spaţiul euro. Asta reprezintă argumente că, deşi nu suntem stat membru al zonei euro, suntem afectaţi de orice s-ar întâmpla, şi, ca urmare, trebuie să participăm la procesul de decizie din această zonă", a declarat preşedintele Traian Băsescu, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Bruxelles.

Preşedintele a mai afirmat: "Euro este o monedă a Uniunii Europene, nu a unui grup de state. Acordul va trebui semnat până cel mai târziu la sfârşitul lunii martie, de către toate statele ce se decid să facă parte din acest acord interguvernamental."

Băsescu a mai adăugat, în cadrul conferinţei: "În caz că Marea Britanie îşi modifică poziţia, nu se abandonează la ideea modificării tratatului UE. Însă actul de bază va rămâne acordul interguvernamental, ce va trebui ratificat după semnarea acestuia până la finalul lunii martie. Este cert, însă, că lucrurile se vor desfăşura cu viteză foarte mare."

UPDATE 5: Ţara noastră şi Bulgaria, îna fara zonei Schengen

Ţara noastră şi Bulgaria nu au intrat astăzi în zona Schengen, discuţiile fiind amânate pentru primăvara, potrivit raportului ITAR-TASS, citat de Focus Information Agency.

Era aşteptat ca anunţul privind primirea celor două ţări în zona ce nu necesită paşaport să vină în timpul summit-ului UE de la Bruxelles, însă nu s-a întâmplat.

Olanda s-a opus cu vehemenţă aderării celor două state, în timp ce celelalte 24 de ţări deja îşi dăduseră acordul pentru accesiune.

O declaraţie din cadrul summit-ului despre rezultatele întâlnirii menţionează că Bulgaria şi ţara noastră au îndeplinit toate criteriile Schengen şi sugerează acceptarea statelor în această zonă cât mai curând posibil. În caz că va fi necesar, Consiliul European va relua discuţiile asupra subietului în martie 2012.

UPDATE 4: Liderii europeni, în acord asupra rigorii bugetare, următorul pas aparţine BCE

Planul liderilor europeni pentru o uniune fiscală mai puternică, care să salveze moneda unică, a lăsat problema în seama bancherilor centrali de a adresa îngrijorările investitorilor, conform cărora Italia şi Spania ar cădea victime crizei financiare, potrivit Bloomberg.

În timp ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, aplauda acordul la care s-a ajuns în urma discuţiilor nocturne de la Bruxelles, investitorii i-au cerut insistent să-şi extindă arsenalul său de luptă împotriva crizei pentru a asigura că ţările înglodate în datorii şi le pot plăti. Titlurile italiene au scăzut astăzi, chiar dacă BCE a acţionat pe piaţă pentru achiziţionarea acestora.

"Liderii au clarificat acum punctul final pe care vor să-l atingă în contextul guvernării fiscale, însă mai este mult până acolo," a afirmat Thomas Mayer, economist şef în Londra al Deutsche Bank. Mayer a adăugat: "Probabil vom vedea mai multă tensiune şi asta probabil va declanşa o intervenţie mai activă a BCE".

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat, la rândul ei: "Prin conceperea unei uniuni fiscale, am făcut paşi importanţi înainte, şi suntem foarte mulţumiţi de rezultat."

UPDATE 3: Zona euro + 9 vor face un nou tratat

Nouă ţări sunt gata să se alăture celor 17 de membri ai zonei euro pentru a redacta un nou tratat interguvernamental pentru o uniune fiscală mai puternică, orientată către rezolvarea crizei datoriilor suverane, informează Reuters.

Decizia pare să izoleze Marea Britanie şi mai mult, ca fiind singura din cele 10 state membre ale UE din afara zonei euro, care nu este de acord să se alăture modificării tratatului.

"Şefii de stat sau guvern ai Bulgariei, Cehiei, Danemarcei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României şi Suediei au indicat posibilitatea de a lua parte la acest proces, după consultarea parlamentelor naţionale, acolo unde este cazul," se arată în concluziile raportului summit-ului obţinut de Reuters.

UPDATE 2: Incertitudinea UE loveşte piaţa obligaţiunilor

Liderii Uniunii Europene au eşuat să inspire încredere în pieţele de obligaţiuni astăzi, costurile italiene de împrumut fiind blocate la niveluri ridicate, în lipsa unei rezoluţii integrale pentru abordarea crizei, informează The Wall Street Journal.

Randamentele titlurilor italiene au scăzut abia după ce Banca Centrală Europeană a cumpărat obligaţiunile ţării, evidenţiind faptul că asistenţa oficială rămâne necesară pentru a evita o cădere totală a încrederii.

Investitorii şi-au pus toate speranţele în summit-ul UE, ce se va încheia spre sfârşitul zilei, de a adresa criza datoriilor ce a ameninţă să cuprindă şi economiile mari ale regiunii, precum Italia şi Spania. Însă, lipsa unui acord al liderilor celor 27 de state membre pentru o modificare a tratatului, ce ar fi reglementat coordonarea fiscală între membrii blocului monedei unice, n-au impresionat participanţii de pe piaţă.

UPDATE: UE suferă cel mai grav conflict din istorie, după ce Cameron blochează modificarea tratatului

Uniunea Europeană a suferit una dintre cele mai mari rupturi în istoria sa de 54 de ani, după ce David Cameron a folosit veto-ul britanic pentru a bloca modificarea tratatului propus de către zona euro, după ce Franţa şi Germania s-au opus "mecanismelor de protecţie" menite să protejeze economia Marii Britanii, informează The Telegraph.

Marea Britanie a rămas izolată astăzi dimineaţă, împreună cu alte trei ţări, în timp ce preşedintele francez, Nicolas Sarkozy a exultat după crearea unui nou bloc "istoric", "euro plus", ce va continua o uniune fiscală şi economică printr-un tratat înafara Uniunii Europene.

Cameron a declarat: "Am venit astăzi cu două soluţii în minte: protecţii ce ar fi creat un tratat în interiorul altui tratat, o structură legală complexă, sau dacă nu am fi putut avea aceasta, permiterea celorlalţi să se descurce cu un tratat al lor şi menţinerea UE ca o piaţă unică. A trebuit să urmăresc foarte câineşte ceea ce era în interesul naţional britanic. Nu este uşor când eşti într-o încăpere unde celelalte persoane te presează să semnezi acte, deoarece ei zic că este în interesul tuturor."

Liderii europeni, în orele timpurii ale dimineţii de astăzi, s-au pus de acord să semneze un tratat interguvernamental ce le-ar cere să aplice o disciplină fiscală şi financiară mai strictă în viitoarele lor bugete, potrivit New York Times.

Însă eforturile pentru a obţine unanimitate între cei 27 de membri ai UE, cum a fost dorit de Germania, a eşuat, deoarece Marea Britanie şi Ungaria au refuzat să se alăture planului.

Ce este mai important, este că cei 17 membri ai zonei euro şi-au dat acordul pentru noul tratat, alături de şase alte state ce vor dori să adopte moneda unică în viitor.

Potrivit preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, două ţări, Cehia şi Suedia au menţionat că doresc să se consulte acasă cu partidele şi parlamentele naţionale, însă Suedia pare puţin probabil să se alăture tratatului. Ungaria a zis că va studia mai atent detaliile tratatului, lăsând Marea Britanie izolată.

Deşi nu o soluţie perfectă, deoarece pare a instituţionaliza o Europă cu două viteze, pactul interguvernamental ar putea fi ratificat mult mai repede de către parlamente, decât o amendare a unui tratat întreg. Crucial, acordul a fost primit foarte bine imediat de către şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

Premierul britanic, David Cameron, a afirmat: "Ce a fost oferit nu a fost în interestul britanicilor, astfel că n-am fost de acord. Vom insista însă ca instituţiile UE, curtea, şi Comisia să funcţioneze pentru toate cele 27 de naţiuni ale Uniunii."

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a adăugat că pe lângă acest tratat, liderii au fost de acord cu împrumutul de 200 de miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, pentru a putea ajuta fondurile de salvare ce ar acoperi probleme Italiei şi Spaniei. De asemenea, Mecanismul European de Stabilitate, de 500 de miliarde de euro, va fi implementat cu un an mai devreme, în iulie 2012, şi timp de un an, va funcţiona alături de Fondul actual, de 440 de miliarde de euro.

Sarkozy a mai afirmat că instituţiile UE vor putea pune în practică noul pact, deşi Marea Britanie s-ar putea opune acestui lucru.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat: "Mereu am afirmat că cele 17 state membre ale zonei euro au nevoie să recâştige credibilitatea. Şi eu cred că asta se poate întâmpla, se va întâmpla, odată cu deciziile de azi."

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb