UPDATE Explozie la Mina Uricani: un miner a murit, alţi trei au fost răniţi

S.A.
Miscellanea #Energie / 30 octombrie 2017

Explozie la Mina Uricani: un miner a murit, alţi trei au fost răniţi

Actualizare 19:34 USR cere Ministerului Energiei să ia măsuri imediate în legătură cu accidentele miniere din Valea Jiului

Uniunea Salvaţi România (USR) consideră inacceptabile răspunsurile şi acţiunile oficialităţilor responsabile în legătură cu accidentele de muncă produse în minele din Valea Jiului şi cere măsuri imediate din partea Ministerului Energiei, potrivit unui comunicat de presă.

În comunicat se menţionează: "Într-o singură lună au avut loc două accidente în minele din Lupeni şi Uricani care s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti. Nu ne mai permitem niciun fel de întârziere în acest sector pentru că realitatea ne arată că alte accidente pot să apară oricând. La fel de grav este şi faptul că o spirală a incompetenţei şi a accidentelor de muncă pot vulnerabiliza enorm sectorul minier şi, implicit, sistemul energetic naţional".

Conform sursei, unităţile din cadrul celor două companii care se ocupă de minerit se află într-o situaţie fără precedent, iar condiţiile de muncă sunt mai rele decât în urmă cu o jumătate de secol. USR acuză lipsa acută de materiale, echipamente de lucru şi personal calificat, precum şi existenţa unor utilaje învechite care nu mai pot asigura o activitate în condiţii de siguranţă, ceea ce duce la producerea unor accidente.

Emil Ţărcan, membru USR Petroşani şi fost miner a precizat: ''De ani şi ani asistăm neputincioşi la accidente de muncă şi la accidente sociale fără ca nimănui să îi pese ce se întâmplă cu minerii şi familiile lor. Şi nu e doar vina politicienilor de la Bucureşti. E mai ales vina politicienilor locali, a liderilor de sindicat şi a celor care au condus companiile din sector. Cu mici excepţii, toţi s-au folosit de poziţiile lor ca să tragă foloase materiale. Finalul e ştiut. Minerii mor cu zile, iar România importă cărbune, deşi avem suficiente zăcăminte cât să echilibrăm Sistemul Naţional''.

În opinia reprezentanţilor USR, cu banii cheltuiţi pe importurile de cărbune se puteau asigura echipamente miniere necesare extracţiei în condiţii normale pentru unităţile miniere considerate viabile, Vulcan şi Livezeni, precum şi asigurarea securităţii muncii în cazul unităţilor miniere care se pregătesc de închidere - Lupeni, Lonea, Paroşeni şi Uricani, informează sursa.

În comunicat se mai transmite: "În consecinţă, USR cere Ministerului Energiei o evaluare a situaţiei minelor şi controale riguroase pentru a ne asigura că viaţa minerilor nu este în pericol. De asemenea, USR cere demiterea celor care se fac vinovaţi de cele două accidente şi a responsabililor din domeniu care nu au luat măsurile necesare pentru a preveni situaţia de faţă".

(A.C.)

-----

Actualizare 17:26 Elicopterul cu cei trei mineri răniţi la Mina Uricani a ajuns în Bucureşti; ei vor fi internaţi la Spitalul de Arşi şi la Spitalul Bagdasar-Arseni

Cei trei mineri răniţi în urma exploziei produse la Mina Uricani au fost aduşi cu un elicopter SMURD în Capitală, urmând să fie internaţi la Spitalul de Arşi şi la Spitalul Bagdasar-Arseni.

După producerea exploziei, cei trei mineri au fost duşi la Spitalul Petroşani, de unde în cursul după-amiezii au fost preluaţi de elicopterul SMURD trimis de la Craiova, care a ajuns în Capitală în jurul orei 17:00.

------

Actualizare 13:51 Ministrul Energiei: "Vom organiza o echipă care va inspecta mină cu mină; mă aştept ca această cercetare să aducă la lumină orice potenţial risc"

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, astăzi, la Uricani, că, având în vedere că în mai puţin de o lună au existat două accidente în minele din Valea Jiului, va organiza o echipă de cercetare "care va inspecta mină cu mină" şi va prezenta "orice potenţial risc".

În plus, pe termen lung, ministrul susţine că se va declanşa procedura de achiziţie pentru un studiu elaborat privind riscurile din minele de cărbune din România.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă la Uricani, înfiinţarea unei echipe de cercetare a minelor din ţară.

Toma Petcu a declarat: "Având în vedere că în mai puţin de o lună am avut în minele din Valea Jiului două evenimente tragice, produse în condiţii complet diferite, vom organiza o echipă de cercetare care va inspecta mină cu mină - atât pe cele aflate în exploatare, cât şi pe cele aflate în proces de închidere. Aştept de la această echipă concluzii, în cel mai scurt timp, privind vulnerabilităţile la zi din fiecare mină în parte. Mă aştept ca această cercetare să aducă la lumină orice potenţial risc, atât în privinţa dotării cu materiale şi echipamente de siguranţă, cât şi respectarea normelor de securitate în muncă de fiecare angajat care lucrează în mine. Aceasta este o măsură pe termen scurt, dar, în paralel vom declanşa procedura de achiziţie pentru un studiu elaborat privind riscurile din minele de cărbune din România".

Acesta a precizat că la Mina Uricani se fac verificări ale întregului perimetru minier, iar activitatea în mină se va relua "doar când aceste echipe vot finaliza verificările şi vor certifica faptul că nu mai există niciun pericol".

Ministrul a precizat că Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a demarat deja anchetarea accidentului, afirmând că minerii aveau asupra lor echipamente de protecţie şi aparate de măsură a concentratului de gaze din mină.

Ministrul a mai spus: "Minerii afectaţi de accidentul de astăzi se aflau în momentul producerii evenimentului într-o zonă betonată, netraversată de nici un fel de cablu. Implicit, de niciun cablu electric. De aceea, aşteptăm cu interes rezultatul anchetei ITM".

Petcu a mai menţionat că ancheta demarată după accidentul de la Mina Lupeni a fost finalizată, însă concluziile vor fi prezentate abia după 31 noiembrie, când va fi gata ancheta Inspectoratului Teritorial de Muncă.

-------

Actualizare 12:55 Toma Petcu: "Nu putem să ne dăm seama de unde este acumularea de gaze; mult mai important: care este sursa aprinderii"

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă la Uricani, că nu se ştie deocamdată de unde a apărut acumularea de gaze în subteran, dar e posibil să fie din cauza presiunii atmosferice mai ridicate din ultima perioadă.

Petcu spune că şi mai greu de explicat este de unde a apărut sursa de aprindere, în condiţiile în care nu există de ani de zile curent electric, iar muncitorii aveau echipamente pneumatice, fără flacără sau scântei.

Petcu a declarat: "Ţinând cont că era doar la 50 de metri de suprafaţă, se vedea practic afară, se vedea lumină. Nu putem să ne dăm seama de unde este acumularea de gaze, specialiştii spun că poate datorită presiunii artmosferice mai ridicate să se fi creat aceste acumulări de gaze. Pe de altă parte, ne interesează de unde este sursa aprinderii, care este mult mai important. Totul era pneumatic, nu aveau nimic care să producă scânteie sau flacără. Energie electrică nu este".

Potrivit acestuia, nu se efectuau extracţii, iar compania chiar are resursele financiare necesare şi s-au achiziţionat toate echipamentele necesare.

Petcu a mai anunţat că doi salvatori au avut nevoie de îngrijirile medicilor, după ce au intrat în subteran în căutarea colegilor.

Petcu a mai spus: "În momentul când s-a produs această aprindere, că nu a fost o explozie, mulţi dintre salvatori au avut tendinţa şi au intrat foarte repede. Au avut la ei echipamentele, dar nu au stat să măsoare în timpul intervenţiei. Când au avut simptome - stări de greaţă şi ameţeală, s-a luat decizia ca ei să fie retraşi de urgenţă. La spital au luat decizia, împreună cu medicii, şi au semnat să fie trimişi acasă întrucât nu prezintă niciun fel de risc".

Potrivit acestuia, cei trei mineri răniţi au fost deja transportaţi la spital, doi cu arsuri de gradul trei pe 50 la sută din suprafaţa corpului, cel de-al treilea cu arsuri pe 30 la sută din suprafaţa corporală, care nu sunt la fel de grave.

(M.I.)

--------

Actualizare 12:14 ISU: Minerul decedat a fost scos din subteran

Minerul dispărut în urma exploziei produse la Mina Uricani şi găsit decedat după mai bine de trei ore de căutări a fost scos din subteran.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, minerul a fost scos din subteran în jurul orei 12.00.

"A patra victimă a fost scoasă din subteran şi declarată decedat", a anunţat ISU.

Bărbatul avea 43 de ani.

------------

Actualizare 11: 08 ITM: Principala ipoteză este o aprindere de metan pe fondul inversării fluxului de aeraj

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, care au declanşat o anchetă la Mina Uricani în urma exploziei din această dimineaţă, spun că, probabil, s-a inversat fluxul de aeraj şi s-a produs o aprindere de metan.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, Sorin Gabriel Istrate, a declarat pentru News.ro: "E posibil ca explozia să fi avut loc în urma unei aprinderi de metan, nu excludem această variantă. Minerii lucrau la un plan de aeraj şi probabil s-a inversat fluxul de aeraj, adică în loc să intre aerul în mină, aerul ieşea din mină. Dar încă nu ne putem exprima".

------------

Actualizare 10:50 Al patrulea miner a fost găsit mort

Salvatorii au reuşit să ajungă, după aproape patru ore de căutări, la minerul dat dispărut în urma exploziei produse la Mina Uricani. Bărbatul nu are semne vitale şi urmează să fie scos din puţ.

"A fost localizată a patra victimă, nu prezintă semne vitale, dar nu putem confirma că este decedat", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Bogdan Dănăiaţă.

De asemenea, liderul sindical de la Mina Uricani, Laszlo Domokos, a afirmat pentru news.ro: "Au ajuns salvatorii la miner şi spun că nu are semne vitale şi urmează să îl scoată prin puţul principal".

------------

Actualizare 10:42 Arafat: "Cei trei mineri răniţi în explozia din Mina Uricani vor fi aduşi la Bucureşti"

Secretarul de stat în ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anunţat că cei trei mineri răniţi în explozia de la Mina Uricani vor fi aduşi cu un elicopter în Bucureşti, urmând să fie internaţi la Spitalul de Arşi şi la Spitalul Bagdasar Arseni.

Arafat a afirmat că starea minerilor este mai gravă decât a fost stabilit iniţial, unul dintre mineri având arsuri pe 30% din suprafaţa corpului, iar ceilalţi doi având probleme respiratorii.

------------

Actualizare 10:39 Dosar penal deschis în urma exploziei de la Uricani

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani au deschis astăzi un dosar având ca obiect accidentul produs într-o galerie din Mina Uricani, în care au fost implicaţi patru mineri, potrivit unui comunicat al Parchetul General.

Sursa citată precizează: "La Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani s-a constituit astăzi, 30 octombrie 2017, un dosar având ca obiect accidentul produs într-o galerie din Mina Uricani, în care au fost implicaţi patru mineri. La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti, reprezentanţi ai ITM şi salvatori, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea procurorului de caz şi a unui procuror criminalist specializat în domeniu de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul. Totodată, a fost convocat la Uricani Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă".

------------

Actualizare 09:35 Lider sindical: "Principala ipoteză a exploziei de la Mina Uricani - o aprindere de metan"

Minerii care au fost surprinşi de o explozie în subteranul Minei Uricani lucrau la 50 de metri adâncime, la ridicarea unui dig pe plan înclinat, iar în acea zonă nu mai exista tensiune electrică de multă vreme, astfel că nimeni nu înţelege cum s-a produs explozia, a afirmat liderul sindical de la mină, Laszlo Domokos. El a precizat, pentru news.ro, că principala ipoteză este că deflagraţia s-a produs în urma unei aprinderi de metan în subteran.

Laszlo Domokos a declarat: "Era o echipă de patru muncitori, cu toţii au fost prinşi în subteran în urma unei explozii. Ei lucrau la ridicarea unui dig ca să închidă lucrarea. Se aflau la 50 de metri de suprafaţă, pe un plan înclinat, iar tensiune electrică nu există de mult în acea zonă, astfel că nu îşi explică nimeni de ce a avut loc această explozie. Prima variantă luată în calcul este că ar fi avut loc o aprindere de metan în subteran".

El a menţionat că lucrarea respectivă este mai veche, iar îndiguirea era făcută la suprafaţă.

------------

Actualizare 09:13 Toma Petcu: "Minerii făceau lucrări de îndiguire, într-o zonă în care nu ar fi posibilă o deflagraţie"

Cei patru mineri surprinşi de deflagraţia produsă la Mina Uricani făceau lucrări de îndiguire şi de securizare a minei, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, precizând că în mod normal nu este posibilă o explozie în acea zonă, pentru că nu există cabluri electrice acolo care să producă un scurtcircuit.

Ministrul Energiei a afirmat, la Digi 24: "În jurul orei 7.00-7.10, într-o zonă în care au loc lucrări de îndiguire, se pare că s-a produs o explozie, deşi specialiştii de la Închideri Mine nu îşi dau seama cum e posibil, pentru că nu sunt cabluri electrice acolo, dar va fi anchetă, inclusiv a Inspectoratului Teritorial de Muncă. Au fost patru mineri în echipă - trei au fost răniţi şi duşi la spital, iar la prima vedere starea lor pare bună. Pentru cel de-al patrulea miner s-au constituit echipe de căutare".

El a precizat că cei trei mineri răniţi au reuşit să iasă singuri din mină.

Ministrul a adăugat: "Mina Uricani a fost transferată către Societatea de Închideri Mine, care se ocupă strict de minele care nu vor mai fi exploatate. Acum, acolo se fac lucrări de punere în siguranţă".

Toma Petcu a mai anunţat că este în drum spre Uricani.

-------------

Actualizare 08:41 Minerii răniţi au arsuri pe faţă şi pe membre

ISU: Nu se ştie dacă minerul dispărut este sau nu în viaţă

Doi din cei trei mineri răniţi în explozia produsă în Mina Uricani au fost transportaţi la spitalul din Petroşani, unde urmează să ajungă şi cel de-al treilea rănit. Cel de-al patrulea miner surprins de deflagraţie este căutat de către salvatori, neexistând informaţii dacă acesta este sau nu în viaţă, spun reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.

Reprezentanţii ISU Hunedoara au declarat: "Cei trei răniţi au fost transportaţi la spital, iar starea lor este stabilă. Aveau mai multe leziuni, dar evaluarea amănunţită este făcută de medicii de la unităţile de primiri urgenţe. Cea de-a patra victimă este căutată de către echipe de salvatori. Nu avem informaţii dacă este decedată sau este în viaţă".

La rândul său, Alin Vasilescu, directorul Spitalului Petroşani, a declarat că doi dintre mineri au ajuns la această unitate medicală, iar al treilea se află în ambulanţă, în drum spre spital.

El a precizat că cei doi mineri care au ajuns la spital au arsuri pe faţă, pe mâini şi pe picioare şi urmează să fie duşi în sala de operaţie.

------------

O explozie puternică a avut loc, în această dimineaţă, în subteranul Minei Uricani, iar patru mineri au fost surprinşi de deflagraţie. Trei dintre ei au fost recuperaţi şi au fost transportaţi la spital, iar cel de-al patrulea miner este căutat de către salvatori, informează news.ro.

Potrivit primarului localităţii Uricani, Dănuţ Buhăescu, explozia a avut loc în primul schimb, după ora 6.00, într-o galerie de legătură unde se aflau patru mineri.

Trei dintre ei au fost scoşi din subteran şi transportaţi la spitalul din Uricani, iar al patrulea nu a fost găsit, fiind căutat la această oră.

Cei trei mineri nu au leziuni grave, a precizat primarul.

La faţa locului au fost trimise mai multe ambulanţe, dar şi elicopterul SMURD de la Craiova.

Mina Uricani este în proces de închidere, aprobat încă din 2009, iar până la finalul anului este prevăzut să îşi încheie activitatea de exploatare. Din cei 2.200 de mineri care lucrau acolo, acum au mai rămas aproximativ 300.

Pe 5 octombrie, la Mina Lupeni tavanul unei galerii s-a surpat pe o lungime de aproximativ 16 metri. În subteran, la peste 400 de metri adâncime, se aflau unsprezece mineri, opt dintre ei reuşind dă se salveze. În urma accidentului, doi mineri şi-au pierdut viaţa, iar altul a fost rănit.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb