UPDATE Mii de protestatari în piaţa Universităţii

Vlad F. Dumea
Ziarul BURSA #Politică / 19 ianuarie 2012

Mii de protestatari în piaţa Universităţii

UPDATE 20:08: Microbiştii strigă "USL, PDL fac parte din mafie", în timp ce zece persoane ţin o pancartă cu mesajul "Ponta şi Antonescu, fraţii lui Băsescu, copiii lui Iliescu".

UPDATE 19:56: Suporterii prezenţi la miting au incendiat fotografia preşedintelui. Aceştia sunt foarte inventivi, strigând slogan după slogan, inspiraţi la faţa locului, de mulţime. Deşi sunt foarte agitaţi, sar şi gesticulează în timp ce cântă, suporterii nu provoacă acte de violenţă.

UPDATE 19:45: Situaţia este sub control în zona Universităţii, iar oamenii strigă în cor "Fără violenţă" şi "Voi aveţi bastoane, noi mâinile goale!". Aceştia salută intervenţia oratorului de ocazie care vorbeşte prin portavoce, cântând imnul naţional, atmosfera din zona fântânii fiind una de sărbătoare şi de victorie. Oratorul de ocazie face parte din grupul Roşia Montană.

UPDATE 19:31: În piaţa Universităţii sunt, în acest moment, în jur de 5000 de persoane. În faţa Teatrului Naţional, sunt grupaţi oameni obişnuiţi, iar în zona fântânii sunt grupaţi susţinători ai echipelor de fotbal.

Numărul mare de protestatari din această seară se explică, cel mai probabil, prin migrarea protestatarilor veniţi din ţară, strânşi de USL, dinspre zona Arcului de Triumf, spre Guvern şi apoi spre Universitate.

UPDATE 19:13: Atmosferă asurzitoare în Piaţa Universităţii

Oamenii strigă "Jos Băsescu", fluturând pancartele care instigă la revoltă. Spre deosebire de zilele trecute, în această seară sunt foarte multe persoane în Piaţa Universităţii. Oamenii au ocupat zona de la fântână, strada şi parcarea de la Intercontinental. Foarte mulţi tineri strigă în cor "Cine sare, cine sare, vrea schimbare!". Pe anumite suprafeţe situaţia pare sub control, însă jandarmii nu sunt prezenţi peste tot, se merge corp lângă corp şi s-ar putea isca acte de violenţă cu uşurinţă, fără ca cineva să poată interveni în timp util. Marea de oameni se întinde până în dreptul Facultăţii de Geografie. Se pot zări jandarmii care au format un cordon de-a lungul străzii, paralel cu Facultatea de Geografie. Se circulă doar dinspre Piaţa Rosetti spre Bulevardul Elisabeta şi spre Piaţa Unirii. Intrarea spre Bulevardul Magheru este blocată de scutieri.

UPDATE 17:40: Muzica a început la Arcul de Triumf

Mitingul s-a încheiat oficial şi mulţi au început să se retragă. Mulţi au cedat destul de uşor. Muzica pusă conţine mesaje cu aluzie la putere. Lumea s-a urcat pe scenă să strige "Jos Băsescu!" cu steagurile în mână. Se merge cot la cot prin faţa Arcului de Triumf. Îmbulzeala e maximă. Unii sunt îngheţaţi şi tăcuţi, alţii râd copios.

---------------------

UPDATE 17:30: Pe o distanţă de circa 1 kilometru, o parte din protestatari stau înşiraţi de la Arcul de Triumf spre Piaţa Victoriei. Doar cei situaţi aproape de Arcul de Triumf fac gălăgie. Restul sunt foarte liniştiţi, stau rezemaţi de garduri, fumează, beau cafea şi din când în când îşi amintesc să strige "Jos Băsescu!". Unii dintre ei sunt reactivaţi de camere de luat vederi, în faţa cărora încep să strige. Pe scenă, Antonescu salută de încheiere.

--------------------

UPDATE 17:07: Un tânăr din Constanţa ne-a declarat: "Sunt agent de pază şi lucrez în cadrul Primăriei. Susţin această cauză din proprie iniţiativă

Particip la această manifestaţie împotriva întregii clase politice.

Cea mai mare nemulţumire pe care o aavem este salariul mic.

Demararea protestelor reprezintă pentur noi, tinerii, o oportunitate să avem un loc de muncă".

Foarte multă rumoare, foarte multă gălăgie, dar şi foarte multe zâmbete. Un domn strigă: "Sus Băsescu!", apoi "Jos Băsescu!". Manifestanţii intră în Piaţa Victoriei. Cetăţenii din Prahova sunt destul de gălăgioşi, scandând mesaje de tipul "Dreptul la muncă, la viaţă, sănătate şi învăţământ", "Nu comasate, vrem anticipate", "Opriţi hoţia", "Bucureşti, nu uita, Prahova-i de partea ta", "Respectaţi legea".

Circa 20 de persoane din Ilfov au acoperit Şos. Kisselef cu un tricolor al României de aproximativ 20 de metri pătraţi.

----------------------------

UPDATE 16:57: Relatare de la faţa locului: O studentă din Piatra Neamţ - "Spiritul curat este la Universitate"

O studentă din Piatra Neamţ, prezentă la Arcul de Triumf, ne-a declarat: "Din ce am aflat, într-adevăr, cei de la PSD şi PNL au adunat oameni din oraşele ţării, le-au oferit transport gratuit şi le-au plătit 30-40 de lei/persoană ca să participe la protest 2-3 ore. Eu nu am acceptat să primesc bani pentru, pentru că mi se pare că plata pentru participarea la această manifestaţie ar fi prostituţie morală. Opoziţia este în aceeaşi oală cu PD-L. Noi nu luptăm, nu protestăm împotriva unui partid anume, ci împotriva politicienilor şi împotriva sistemului pe care l-au implementat în România.

Am fost la Universitate 3 seri la rând, iar acolo mi se pare că există spiritul acela curat, oamenii nu vin pentru anumite interese. La Arcul de Triumf am venit doar pentru a fi alături de oamenii din oraşul meu".

---------------------------------------------------------------

UPDATE 16:30: Antonescu şi Ponta, pe scena de la Arcul de Triumf

Liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta şi-au făcut apariţia la mitingul de la Arcul de Triumf, luând parte la intonarea imnului ţării noastre.

-------------------------------------------------------------------

UPDATE: Sever Voinescu: Vom găsi soluţiile traversării acestei perioade

Politizarea manifestărilor de nemulţumire a celei mai mari părţi a populaţiei este riscantă, consideră Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat Liberal, referitor la mitingul de astăzi al USL. Domnia sa adăugat: " Suntem convinşi că şi liderii opoziţiei ştiu acest lucru şi au perceput şi ei, ca şi noi, mesajele pe care oamenii care au ieşit spontan şi onest în stradă ni le transmit tuturor.

Pe de altă parte, chiar dacă resursele de încredere ale populaţiei în politicieni sunt epuizate, trebuie să spunem deschis că România are nevoie de reforme pe mai departe. Oricine va conduce guvernul după alegerile de anul acesta va trebui să ducă mai departe reforma statului român în toate componentele sale. Cu preţul suferinţelor unei întregi naţiuni supuse unei austerităţi prelungite, România ţi-a apărat stabilitatea economică. Nimeni nu are voie să distrugă această stabilitate prin jocuri politice iresponsabile".

-------------------------------------------------------------------

Ora 15.02: Şi-a făcut apariţia grupul din partea Partidului Naţional Liberal. Alături de liberali se găsesc manifestanţi din Constanţa.

....

Ora 14.53: Sosesc autocare din toate colţurile ţării, jandarmii ne spun că mulţimea depăşeşte deja 1000 de persoane.

....

Ora 14.40: La Arcul de Triumf au mai trecut încă 3 autocare pline, persoanele dinăuntru adăugându-se cel mai probabil, în curând, manifestanţilor prezenţi. În momentele de linişte protestatarii par să se lupte mai mult cu conştiinţa lor distrată decât cu refularea unor probleme adevărate.

....

Ora 14.39: Un grup de aproximativ 100 de persoane din Olteniţa se alătură, deja, celor 700 - 800 de manifestanţi, alungiţi de-a lungul bulevardului şi care strigă în cor, la fiecare câteva minute "Demisia" şi "Jos Băsescu!"

....

Ora 14.36: În timp ce scandările au un ritm sacadat, printre manifestanţi se găsesc şi tineri mascaţi care nu doresc să fie fotografiaţi şi care evită abordarea directă.

....

Ora 14.29: În piaţa Arcului de Triumf mai apar cel puţin 3 autocare de manifestanţi. Grupurile deja adunate par să-şi piardă repede pofta de a scanda lozinci anti-guvern şi anti Băsescu la câteva zeci de secunde după încheierea lor, mulţumindu-se, în schimb, să fluiere şi să huiduie.

....

Ora 14.22: Grupul nou de protestatari este venit din Vrancea, ei fiind animaţi de versurile unei melodii: "La Palatul Cotroceni cântă cucuveaua, Băsescu şi cu ai lui şi-au găsit beleaua".

....

Ora 14.07: Protestatarii sunt, în marea lor majoritate, formaţi din persoane de vârsta a doua, având sloganuri precum "Abracadabra, să dispară javra" şi cerând alegeri anticipate. Însă, deşi sunt în număr de 200 - 300 de persoane, grupul de manifestanţi nu reuşeşte să eclipseze numărul mare de jandarmi şi echipaje media şi numărul mare de curioşi ce se îmbulzeşte la mirajul vocii populare. În lungul bulevardului se văd urmele unei fumigene, sectorul în care se află cea mai mare concentrare de jandarmi. Glasurile protestatarilor iau pauze lungi de la anemia manifestaţiilor prezente. Dinspre piaţa Charles de Gaulle se mai alătură un grup de 100 de persoane care cer căderea guvernului Boc, repetând ritmic "Jos Băsescu!"

....

Ora 14.06 şi-au mai făcut apariţia două grupuri mici de protestatari care se scurg în şir în jurul pieţei, strigând "Jos Băsescu, jos dictatorul!"

....

Ora 14.00: Poliţiştii de circulaţie au închis circulaţia pe bulevardul Kiseleff. Scena urmează acum să fie montată la intrarea în intersecţie.

Potrivit declaraţiilor unui organizator, manifestaţiile urmează să blocheze circulaţia la Arcul de Triumf, montând o scenă unde vor avea loc protestele.

Protestele se vor manifesta doar în această zonă, neavând stabilit un traseu de urmat.

....

Ora 13.50: A apărut primul grup de protestatari conduşi de o femeie foarte vocală, care flutură un steag al României, strigând "Jos Băsescu!"

Printre spectatori se numără şi pensionari, care au pregătite pancarte de protest şi aşteaptă un semnal de debut al manifestaţiei.

....

Ora 13.45: Piaţa Arcului de Triumf este în principal ocupată de agenţi de poliţie, echipaje media şi spectatori curioşi.

USL mizează pe 10.000 de participanţi din Bucureşti şi din provincie la marşul şi mitingul de astăzi din Capitală. La această oră, pe bulevardul Kiseleff nu este niciun protestant.

.........

Această acţiune de protest, denumită "miting pentru libertate", începe la ora 15.30, la Arcul de Triumf, de unde manifestanţii pleacă în marş pe Şoseaua Kiseleff, până în apropierea sediului Guvernului, unde rămân pentru miting până la 18.00. Autocarele care îi vor aduce pe protestatarii din provincie vor intra în Capitală între orele 14.30 şi 15.30, prin cinci puncte, respectiv: DN 1 - Fântâna Mioriţa; DN 2 - Şoseaua Colentina (Parc Plumbuita); autostrada A1 - Bulevardul Iuliu Maniu, în dreptul Metro Militari; autostrada A2 - în dreptul Real Pallady; DN 5 - Giurgiului. Participanţii vor fi aduşi cu autocarele până pe Bulevardul Kiseleff, pe tronsonul cuprins între strada Docenţilor şi Piaţa Arcul de Triumf. Celălalat protest urmează să aibă loc în Piaţa Universităţii, unde oamenii se adună, zilnic, începând de vineri.

Jandarmeria Bucureşti a suplimentat dispozitivele de jandarmi, în contextul desfăşurării a două adunări publice diferite, mitingul organizat de USL şi protestul din Piaţa Universităţii, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.

La ora 15, reprezentanţii PDL susţin o conferinţă de presă.

Vom reveni.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Draga Make,

    transmite domnului Anonim care are o impresie fara titlu sa comande te rog la Uniunea Simpaticilor Libertini si un avion. Vorbesc cu niste baieti de aici si facem si noi o scurta plimbare la Bucuresti. Le-am transmis numai ca in 2008 Erste Bank a avut un Return on Equity mai mare de 50%. Nu a trebuit sa le mai spun nimic de fete, bautura si buna dispozitie. Au zis ca ii intorc spatele domnului de la Deutsche Bank care vroia 25%. Cum sa nu fii suparat cand tu primesti prime pentru 25% , iar la Bucuresti cu toate brutariile (actiunile intreprinse de brute) niciodata nu treci pe minus. Atentie lucratori BCR. Posturile va sunt in pericol. Incercati sa stati in banci si sa nu plecati de la serviciu ca s-ar putea sa iasa cu jale, caci cei de aici s-au saturat de salariile mediocre de investment banker. Va rog nu o intelegeti ca o manipulare a pietei(pardon a opiniei publice, tot timpul ma gandesc la unele banci de top sau asa cum zice teutonul Erste Sahne). Acum trebuie sa merg si eu sa pap ceva, pana nu imi da vreun anonim vreo idee de ce as putea sa mai savurez astazi din punct de vedere culinar... 

    GHICI GHICITOAREA MEA: CINE VINE AZI LA MITING ?

    Raspuns: USL-asii politici si USL-asii de la Steaua. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb