UPDATE/ NEMULŢUMIŢI DE SALARIZAREA DIN SISTEM, Angajaţii din Sănătate au protestat în Capitală

S.A.
Miscellanea #Sănătate / 19 octombrie 2017

Protestul din Capitală al angajaţilor din sistemul de sănătate

Protestul din Capitală al angajaţilor din sistemul de sănătate

Actualizare 15:54 Mitingul angajaţilor din Sănătate s-a încheiat

Mitingul la care au participat aproximativ 5.000 de angajaţi din sistemul de sănătate s-a încheiat, însă sindicaliştii nu renunţă la proteste, potrivit unei surse din presă.

Negocierile cu reprezentanţii Guvernului continuă, o nouă întâlnire fiind programată vineri, cu miniştrii Florian Bodog şi Olguţa Vasilescu, informează News.ro.

Conform sursei, liderul Sanitas, Leonard Bărăscu, a spus că discuţia de mâine va fi pe marginea acordării sporurilor salariale şi a tichetelor de masă, urmând să fie invitaţi la întâlnire şi medici, care să îşi spună punctul de vedere.

El a adăugat că la întâlnirea de astăzi, de la Guvern, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a promis că va face un control pentru a vedea unde sunt "prost împărţiţi" banii, se mai arată în sursă.

Bărăscu a menţionat: "Prin legea salarizării, creştea un salariu de trei ori la unii, de două ori la alţii şi aşa mai departe. Problema noastră era că prin aplicarea regulamentului de sporuri, oamenii pierdeau, indiferent cum se aplica legea. (...) Ei invocă secretare şi alţi oameni care au foarte mulţi bani la sporuri şi nu le merită. Şi noi vom face o analiză. Ministrul (Sănătăţii, n.r.) va trimite în ţară un control în care să vadă cum stau lucrurile şi acest control va scoate în evidenţă locurile în care banii sunt prost împărţiţi. Corpul de control al ministrului vine cu date, iar noi, cu banii pe masă, încercăm să facem repartiţia. Ori dăm la toţi 10 la sută sau 30, ori reglăm în locurile unde au pierdut. Că dacă tu, medic, iei de trei ori salariu, iei şi garda şi ajungi la 300 de milioane, nu poţi să iei tu atât şi ceilalţi deloc".

Potrivit sursei menţionate anterior, liderul Sanitas a mai spus că sindicaliştii nu vor renunţa la proteste, iar dacă nu vor ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii Executivului, se ia în calcul şi varianta grevei.

"Dacă nu ne înţelegem şi nu câştigăm nimic şi a fost o minciună, atunci grevă", a subliniat Bărăscu.

(A.C.)

-----

Actualizare 14:55 Liderii SANITAS au început discuţiile la Guvern în legătură cu problemele din sănătate şi asistenţa socială din România

Liderii Federaţiei SANITAS au intrat, în jurul orei 13:30, la discuţii cu premierul Mihai Tudose, la sediul Guvernului, în contextul problemelor cu care se confruntă sănătatea şi asistenţa socială din România, potrivit unei surse din presă.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, în Piaţa Victoriei protestează în jur de 10.000 de oameni, circa 2.000 fiind angajaţi ai sistemului sanitar din Bucureşti, iar 8.000 au venit cu autocarele din toată ţara, informează Agerpres.ro.

Sindicaliştii fluieră din vuvuzele, scandează "Hoţii" şi flutură pancarte cu următoarele mesaje: "Alina dublează, Olguţa triplează", "Drepturi pentru TESA", "Medicii nu vor muncii 48 de ore neplătiţi!!!", "Voi ne daţi afară, medicii din ţară!", "Dacă tot nu daţi, măcar nu ne luaţi!".

(A.C.)

-----

Actualizare 13:30

Manifestanţii din domeniul sanitar au ajuns în Piaţa Victoriei în jurul orei 13.00, după ce au mers în marş din Piaţa George Enescu.

(S.A.)

-------------

Actualizare 13:00

Câteva mii de angajaţi din Sănătate, care participă la mitingul organizat în Capitală de federaţia Sanitas, au plecat în marş, spre Piaţa Victoriei. Mitingul a început în Piaţa George Enescu, unde au protestat aproximativ 5.000 de persoane care reclamă că legea salarizării generează inechităţi în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială.

În jurul orei 12.00, manifestanţii au plecat în marş din Piaţa George Enescu către Piaţa Victoriei, pe traseul bulevardul Gh. Magheru - Piaţa Romană.

La miting participă aproximativ 5.000 de oameni, iar unii dintre ei au venit cu autocarele din mai multe judeţe, potrivit news.ro.

O delegaţie a protestatarilor urmează să aibă noi discuţii, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Guvernului.

(S.A.)

-------------

Actualizare 10:59

Aproximativ o mie de persoane s-au adunat, în această dimineaţă, în Piaţa George Enescu din Capitală, unde a început mitingul organizat de Federaţia Sanitas şi la care sunt aşteptaţi câteva mii de angajaţi din sistemul sanitar, care reclamă că legea salarizării generează inechităţi în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială.

La protest participă angajaţi din sistemul sanitar din mai multe judeţe, care au venit cu autocarele.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum: "Dreptate pentru TESA", "Nu scăderii salariilor", "Decât grevă generală, mai bine pace socială" şi suflă în vuvuzele.

La ora transmiterii acestei ştiri, circulaţia rutieră în zonă nu este blocată.

(S.A.)

------------

Câteva mii de persoane din sănătate sunt aşteptate la un miting de protest, astăzi, în centrul Capitalei.

Acţiunea de protest este organizată de federaţia Sanitas şi este programată să înceapă la ora 11.00, cu un miting în Piaţa George Enescu din Bucureşti, care va fi urmat de un marş către Piaţa Victoriei, în intervalul 12.00 - 14.00, scrie news.ro.

Mitingul urmează să aibă loc pe traseul: Piaţa George Enescu - bulevardul Gh. Magheru - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei.

La protest, sunt aşteptaţi până la 8.000 de oameni din toată ţara, potrivit sursei citate.

Brigada Rutieră a Capitalei a anunţat că traficul rutier va fi închis gradual, dacă situaţia o va impune, în intervalul orar 11.00-14.30, după cum urmează: strada Ştirbei Vodă, între Calea Victoriei şi strada Luterană; Calea Victoriei, între bulevardul Dacia şi strada C.A. Rosetti; strada Benjamin Franklin, între Calea Victoriei şi stradaNicolae Golescu; atrada C.A. Rosetti, între Calea Victoriei şi bulevardul Gheorghe Magheru. Rutele alternative sunt: bulevardul Gheorghe Magheru - bulevardul Nicolae Bălcescu - Piaţa Universităţii, bulevarul Iancu de Hunedoara - Şoseaua Ştefan cel Mare - bulevardul Dacia - Piaţa Romană - Piaţa Universităţii, strada Buzeşti- strada Berzei - strada Vasile Pârvan - Splaiul Independenţei - Piaţa Universităţii.

Conform unui comunicat al Sanitas, membrii federaţiei sindicale "sunt total nemulţumiţi de forma actuală a Legii - cadru nr. 153/2017 care generează o mulţime de inechităţi şi discriminări în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială".

Principalele solicitări ale Federaţiei Sanitas sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului TESA; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

"După mitingul din 19 octombrie, Consiliul Naţional Sanitas va decide asupra oportunităţii declanşării grevei generale în sistemul sanitar şi de asistenţă socială", anunţau liderii sindicali.

Reprezentanţii sindicatelor din Sănătate au avut, ieri, discuţii cu reprezentanţii Guvernului, la Palatul Victoria, în urma cărora s-a decis ca salariile medicilor să fie stabilite în funcţie de locul de muncă, cum ar fi ATI sau policlinică, potrivit agenţiei citate.

Liderii sindicatelor din Sănătate urmează să aibă şi astăzi discuţii pe această temă, la Ministerul Sănătăţii.

"Am găsit o soluţie foarte importantă: ne întâlnim să punem la punct un salariu şi să modificăm anexa 2 pentru fiecare loc de muncă în parte", a precizat preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, la finalul discuţiilor de la Guvern.

Bărăscu a mai spus: "Asta a fost ultima variantă pe care am decis-o şi încercăm ca împreună cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Ministerul de Finanţe să găsim această posibilitate ca un om care lucrează în ATI să aibă un salariu care nu va fi acelaşi cu al unui om care lucrează în policlinică. Sporurile vor fi prinse în aceste salarii".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. NU ni se maresc salariile lunare! Conform Legii 153/2017, la Ambulanță muncitorii si ceilalți salariați care nu fac parte din personalul sanitar, dar care, prin natura muncii, sunt expuși la: contractarea de boli infecțioase prin contactul cu înscrisuri și personal purtător de viruși/boli transmisibile, expusi stresului neuropsihic, utilizand 90 % din timpul de lucru, echipamente cu ecran de vizualizare PRIMIM SALARII LUNARE CU 50 % MAI MICI (!!!) DECAT IN PREZENT, INCEPAND CU 1 IANUARIE !!!!*.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb