UPDATE/ PARLAMENTUL A EXCEPTAT MAJORITATEA COMPANIILOR DE STAT DE LA APLICAREA GUVERNANŢEI CORPORATIVE Gabriel Dumitraşcu: "Se legalizează politizarea managementului şi a administrării în societăţile de stat"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 21 decembrie 2017

Gabriel Dumitraşcu: "Se legalizează politizarea managementului şi a administrării în societăţile de stat"

Actualizare 18:23 CFA România: "Eliminarea bunelor practici de guvernanţă corporativă poate scoate România de pe harta marilor investitori"

Organizaţia analiştilor financiari CFA România dezaprobă iniţiativa legislativă de eliminare a managementului profesionist din aproape 100 de societăţi deţinute de statul român, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În comunicat se precizează: "Având în vedere ca printre acestea se află şi societăţi listate, măsura poate avea un impact major asupra pieţei de capital, în condiţiile în care investitorilor nu li se mai poate garanta transparenţă, depolitizare şi cunoştinţe specifice de industrie".

Promovarea principiilor de bune practici în guvernanţa corporativă este unul dintre pilonii politicii Uniunii Europene, având ca scop final acela de a îmbunătăţi competitivitatea şi performanţa societăţilor, într-un cadru sustenabil, informează comunicatul.

În comunicat se mai susţine: "Strategia "Europa 2020" şi planul de acţiune al Comisiei Europene din 2012 prevăd clar că transparenţa şi alinierea intereselor acţionarilor cu cele ale managementului, atât în companiile de stat cât şi în cele private, sunt aspecte cheie în asigurarea unui mediu economic competitiv şi sănătos. Este îngrijorator faptul că, prin această decizie, ca şi prin altele recente, România se îndepărtează de principiile fundamentale ale Uniunii Europene. Prin astfel de iniţiative, România riscă să dispară de pe harta marilor investitori străini, şi nu numai. Piaţa de capital este prima care va fi afectată, însă va fi de asemenea afectată viaţa de zi cu zi a tuturor românilor, care folosesc produsele sau serviciile unor societăţi precum: Tarom, Poşta Română, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Registrul Auto Român, CFR şi multe altele".

Consiliul Director al CFA consideră ca Parlamentul ţării noastre ar trebui să încurajeze dezvoltarea mediului economic local pe principii solide care sa conducă la dezvoltarea sustenabilă a ţării noastre, mai arată comunicatul.

(A.C.)

----

Actualizare 12:23 "Fondul Proprietatea": "Exceptarea companiilor de stat de la aplicarea guvernanţei corporative deschide larg uşa numirilor politice"

"Fondul Proprietatea" (FP) consideră că exceptarea companiilor de stat de la aplicarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă reprezintă o ameninţare directă pentru sănătatea lor financiară, "deschizând larg uşa numirilor politice", potrivit unui comunicat trimis Redacţiei.

"Fondul Proprietatea este consternat de adoptarea, ieri, de către Camera Deputaţilor a unor amendamente la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, care exceptează peste 100 de companii de stat de la aplicarea acestei legi, golind-o practic de conţinut si făcând-o inaplicabilă", afirmă reprezentanţii FP, precizând că printre companiile exceptate, dintre care unele sunt listate pe bursă, se numără unele dintre cele mai valoroase întreprinderi de stat din ţara noastră: "Hidroelectrica", "Nuclearelectrica", "Aeroporturi Bucureşti", "Romgaz", "Transelectrica", "Administraţia Porturilor Maritime" SA Constanţa şi "Complexul Energetic Oltenia".

În acest context, Greg Koniecnzy, CEO şi Manager de Portofoliu al "Fondului Proprietatea", a comentat: "Dacă anul 2017 a fost un an dificil, marcat de încălcări flagrante, abuzuri şi atacuri sistematice împotriva guvernanţei corporative, ieri a fost de departe cea mai neagră zi din istoria guvernanţei corporative în România. Amendamentele adoptate reprezintă un uriaş pas înapoi în timp pentru companiile de stat şi România, iar riscurile de corupţie şi deteriorare a integrităţii la nivelul acestor companii cresc dramatic. Este extrem de trist să vedem cum iniţiative care au avut un impact pozitiv demonstrat, precum legislaţia guvernanţei corporative, sunt practic demolate de majoritatea parlamentară într-un ritm accelerat, propagând astfel un semnal extrem de negativ în rândul investitorilor locali şi internaţionali".

Johan Meyer, Co-CEO şi Co-Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a adăugat: "În mod evident nu au fost luate în consideraţie deloc implicaţiile complexe pe care aceste modificări le vor avea asupra pieţei locale de capital şi bunăstării companiilor de stat. Modificările vizează clar intenţia de a proteja şi îmbogăţi câţiva privilegiaţi în detrimentul şi pe cheltuiala majorităţii românilor".

Potrivit FP, implicaţiile amendamentelor votate ieri includ, printre altele:

"- eliminarea obligaţiei numirii de manageri profesionişti şi independenţi politic în conducerea executivă şi Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat;

- eliminarea obligaţiei companiilor de stat privind raportarea publică şi transparentă a situaţiilor financiare anuale şi semestriale;

- eliminarea obligaţiei de a publica identitatea, experienţa profesională şi remuneraţia managerilor din conducerea companiilor de stat;

- eliminarea posibilităţii acţionarilor minoritari de a numi membri în Consiliile de Administraţie din cadrul companiilor de stat şi îngrădirea accesul acestora la informaţii din cadrul companiei;

- eliminarea obligaţiei companiilor de a publica in mod transparent hotărârile adoptate de către acţionari pe website-urile companiilor".

În comunicat se mai arată: "În concluzie, Fondul Proprietatea consideră că exceptarea companiilor de stat de la aplicarea legislaţiei privind guvernanţa corporativă, reprezintă o ameninţare directă pentru sănătatea lor financiară, deschizând larg uşa numirilor politice, care vor servi cel mai probabil altor interese decât bunăstarea şi dezvoltarea acestor companii. În plus, excepţiile au un impact negativ asupra investiţiilor străine si relaţiilor internaţionale ale României".

De asemenea, "Fondul Proprietatea" face un apel public către preşedintele Klaus Iohannis de a trimite înapoi în Parlament spre reexaminare legea privind guvernanţa corporativă, "în speranţa eliminării excepţiilor amintite în urma unei analize detaliate a potenţialelor efecte negative ale legii".

(S.A.)

---------------

Parlamentul a adoptat o lege prin care sunt exceptate majoritatea companiilor de stat de la regulile transparenţei şi managementului profesionist, a transmis, ieri, Consiliul Investitorilor Străini, după ce Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care elimină regulile de selecţie a conducerii şi implementarea guvernanţei corporative pentru un număr de 56 de întreprinderi la care statul român este acţionar.

Printre acestea, se numără şi cele mai importante companii din energie, precum Romgaz, Nuclearelectrica, CE Oltenia, Transgaz, Transelectrica, dar şi Tarom, Romsilva, Poşta şi Loteria, CFR -Călători.

Gabriel Dumitraşcu, fost şef al privatizărilor din energie, ne-a declarat: "În ultima vreme, am fost martorii regresului guvernanţei corporative în instituţiile în care statul este acţionar, ca urmare a unor orientări centraliste şi autocrate ale şefilor.

Modificările legislative suprimă cerinţele de responsabilitate, transparenţă, performanţă şi integritate în gestionarea interesului public în societăţile cu capital majoritar de stat, dar mai grav, legea afectează starea de echilibru a intereselor şi reprezentării intereselor acţionarilor de stat sau privaţi, în societăţile unde statul nu este majoritar sau unic acţionar".

În opinia sa, legea a rămas, în acest moment, o formă fără fond, prin extragerea se sub incidenţa ei, a celor mai importante societăţi cu capital majoritar de stat: "Am impresia că se legalizează politizarea managementului şi a administrării şi se transformă societăţile de stat în anexe de partid, aservite intereselor de grup, din care se vor extrage beneficii de ordin organizatoric, fonduri, logistică.

Ne-am întors cu 25 de ani în urmă în gestionarea activităţii societăţilor cu capital majoritar de stat".

Deputaţii motivează excepţiile prin faptul că există deja cuprinse în propunerea legislativă privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii prevederi cu privire la implementarea unui management profesionist, evaluat pe indicatori de performanţă.

Dar, Gabriel Dumitraşcu spune că sunt mai multe societăţi exceptate, în legea adoptată, decât cele din anexa de la Legea fondului suveran de dezvoltare, din ultimul proiect depus de grupul PSD-ALDE.

"Până la urmă este vorba de interes public, pentru că acele participaţii nu sunt ale Ministerelor, ci ale noastre, ale tuturor", a mai spus domnul Dumitraşcu.

În opinia Consiliului Investitorilor Străini (CIS), renunţarea la aplicarea regulilor guvernanţei corporative în companiile de stat va face imposibilă aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), obiectiv asumat în capitolul de politică externă al programului de guvernare.

Potenţialul pe termen lung al României, inclusiv de a ajunge una dintre cele mai importante economii ale UE, poate fi atins prin canalizarea energiilor către un astfel de obiectiv major şi prin respectarea principiilor

de transparenţă, stabilitate şi predictibilitate, a mai adăugat CIS.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. de vina sunt cei care permit domnia celor care urmaresc marirea egoista a dorintelor personale.

    Singura solutie, alegeri anticipate, este un guvern de infractori si ticalosi, ce lucreaza impotriva poporului si tarii!!!!!Jos cu P.S.D.-A.L.D.E.!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb