UPDATE Pierderile s-au dublat, GFR a mai făcut un pas către preluare

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 7 octombrie 2013

Pierderile s-au dublat, GFR a mai făcut un pas către preluare

UPDATE 16:20

Termenul până la care Grupul Feroviar Român (GFR) ar trebui să achite toţi banii pentru preluarea pachetului majoritar al CFR Marfă ar putea fi decalat până pe 20 decembrie, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Transporturilor.

...

Pierderile CFR Marfă aproape s-au dublat, în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unor rapoarte obţinute de Ziarul BURSA. În intervalul analizat, operatorul nostru de transport feroviar de marfă a avut un rezultat negativ cifrat la -158 de milioane de lei, faţă de -80,5 milioane de lei (rezultatul înregistrat în prima jumătate a lui 2012).

Rapoartele citate arată că CFR Marfă a avut venituri mai mici cu 8,67%, în perioada ianuarie-iunie 2013, când a încasat 436,8 milioane de lei, faţă de aceleaşi luni ale anului precedent.

Cheltuielile companiei s-au cifrat la 595 milioane lei, în creştere cu 6,51%. La capitolul datorii pe termen scurt, apare valoarea de 350,9 milioane de lei, dintre care 18,57 milioane lei reprezintă datoriile către bugetul general consolidat la 30 iunie 2013.

Societatea nu are arierate faţă de stat întrucât acestea, în valoare de 1,66 miliarde lei, au fost convertite în acţiuni, în sold aflându-se, la jumătatea anului, doar datorii curente.

După ce a alimentat contul escrow, Gruia Stoica aşteaptă avizul Concurenţei

CFR Marfă se află în plin proces de privatizare, ultimul pas care a fost făcut spre vânzarea pachetului de 51% din acţiunile sale fiind plata a circa 20 de milioane de euro - 10% din preţul adjudecat - de către Grup Feroviar Român (controlat de omul de afaceri Gruia Stoica), companie desemnată câştigătoare a licitaţiei pentru privatizare, într-un cont escrow deschis la Banca Transilvania.

Prima parte a sumei de aproximativ 200 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro, a fost achitată în momentul depunerii garanţiei.

Restul sumei va fi plătită de GFR, care face parte din Grupul Grampet, după ce Consiliul Concurenţei îşi va da avizul pentru această tranzacţie, stabilind dacă, prin preluarea CFR Marfă de către GFR, va fi creată o concentrare economică.

Fiind desemnat câştigător al pachetului majoritar de acţiuni de la CFR Marfă, GFR şi-a asumat, pe lângă preţul stabilit, şi investiţii de circa 200 milioane euro.

În prezent, Consiliul Concurenţei analizează dosarul de notificare depus de GFR, urmând să transmită şi Comisiei Europene documentele.

Potrivit reprezentanţilor GFR, finanţarea contului escrow a fost asigurată din surse proprii ale companiei şi din fonduri obţinute de la un consorţiu de bănci format din Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi OTP Bank.

Într-un comunicat al Grupului se arată: "Grup Feroviar Român a îndeplinit cu diligenţă toate cerinţele din procedura de privatizare, parcurgând etapele obligatorii până la această dată: depunerea garanţiei de 10 milioane euro, semnarea contractului de privatizare, notificarea achiziţiei către Consiliul Concurenţei, semnarea contractului de escrow şi finanţarea acestuia.

Procedura de privatizare urmează să continue prin obţinerea avizului Consiliului Concurenţei sau a Comisiei Europene, având în vedere că notificarea depusă în numele Grup Feroviar Român a fost declarată validă şi admisă. Ulterior avizării tranzacţiei de către Consiliul Concurenţei şi îndeplinirii condiţiilor din contract, cumpărătorul va achita diferenţa, finalizându-se, astfel, privatizarea".

Conducerea GFR consideră că privatizarea CFR Marfă este una de importanţă strategică pentru ţara noastră, "în condiţiile în care pentru dezvoltarea transportului de marfă pe calea ferată se fac eforturi deosebite la nivel european": "SNTFM CFR Marfă SA, ca o companie românească având astăzi 11.000 de angajaţi şi un parc de material rulant cu potenţial de dezvoltare, nu poate cunoaşte un succes real decât dacă devine un important operator regional. Grup Feroviar Român este, la rândul său, o companie 100% românească, cel mai mare operator privat din Europa şi deja un jucător regional major, care efectuează transport de mărfuri de la Marea Nordului la Marea Neagră şi Adriatică. De asemenea, este una dintre puţinele companii feroviare europene care poate oferi întreaga gamă de servicii de profil, de la construcţii de vagoane şi locomotive la modernizări, mentenanţă şi logistică. Poziţionarea noastră în plan european ne permite astfel avantajul de a putea moderniza materialul rulant, permiţând creşterea performanţei SNTFM CFR Marfă SA, ce se confruntă în prezent cu probleme majore legate de starea patrimoniului său".

Oficialii GFR şi-au exprimat speranţa că toate instituţiile implicate în procesul de privatizare "vor acţiona diligent în vederea încheierii cu succes a procedurii".

GFR a câştigat şi procesul de preluare a companiei de transport feroviar de marfă din Croaţia, HZ Cargo, aflându-se pe lista scurtă pentru cumpărarea societăţii similare din Bulgaria (BDZ Cargo), proces suspendat de autorităţile locale. Compania s-a înscris şi în cursa pentru privatizarea Trainose din Grecia, depunând scrisoare de intenţie.

În prima jumătate a anului, CFR Marfă datora furnizorilor şi creditorilor 216,6 milioane lei, restanţele către CFR cifrându-se la 121,6 milioane lei.

În luna aprilie 2013 au fost preluate de la CFR datorii către bugetul general consolidat de peste 527 milioane de lei, iar în iunie - de 140,78 milioane lei, în contul datoriei CFR Marfă către CFR SA şi au fost convertite în acţiuni.

Datoriile pe termen scurt către instituţiile de credit se ridicau, la 30 iunie, la 75,8 milioane de lei, din care o linie de credit la Raiffeisen Bank de 26,500 milioane lei, un împrumut la Bancpost de 4.000 lei şi un împrumut sindicalizat.

CFR Marfă a înregistrat, în primul semestru al anului în curs, o scădere a volumului de transport cu 18,7% şi o reducere cu 10,92% a parcursului tarifar al mărfurilor.

Toate grupele de marfă au înregistrat scăderi, cea mai importantă fiind la grupa Cărbuni (cu o pondere de 50% din total mărfuri transportate), care a înregistrat o scădere de 34%, urmată de grupa Produse ale industriei chimice, care a scăzut cu 28,8%.

Distanţa medie de transport a crescut de la 194,1 km, pentru primele şase luni din 2012, la 212,7 km, în prima jumătate a acestui an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 527 mil lei preluati la bugetul de stat inseamna ca ii platim noi contribuabili.

    140,7 mil. lei transformati in actiuni catre CFR SA(companie de stat ) e un artificiu tip suveica pe care ii platim tot noi contribuabili.

    Deci 667,7 mil. lei impartit la 20 de mil de romani rezulta cate 33, 385 de caciula . Mai platim 10 $ fiecare sa astupam gaurile facute hoti iar activele zboara tot catre ei. Bine ca se gandeste ponta la pensiile noastre ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb