• Update 20:45 Surse: Mihăiţă Boangiu, revocat din directoratul Transelectrica
Consiliul de supraveghere al Transelectrica l-ar fi revocat din funcţie, în urmă cu puţin timp, pe Mihăiţă Boangiu din directoratul companiei, ne-au spus mai multe surse apropiate situaţiei.
---
• Update 13:42 Guvernul şi-a delegat Secretariatul General să reprezinte statul ca acţionar la Transelectrica şi Transgaz
Guvernul a anunţat, astăzi, în urmă cu puţin timp, că a decis ca exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar a statului la Transelectrica şi Transgaz să se realizeze prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Prim-ministrului.
Astfel, cele două companii trec din subordinea Ministerului Finanţelor în cea a SGG, aşa cum a relatat, astăzi, în exclusivitate, ziarul BURSA în ediţia sa tipărită.
Comunicatul Executivului precizează: "Pentru a putea desfăşura marile proiecte de interconectare cu Republica Moldova şi cu Turcia, în scopul dezvoltării infrastructurii energetice, Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar al statului la Transelectrica şi Transgaz. Având în vedere că cele două companii menţionate sunt listate la bursă, fapt care obligă la respectarea unor înalte standarde de management şi transparenţă, se impune necesitatea monitorizării directe, la nivelul conducerii Guvernului, a evoluţiei acestora, în consonanţă cu obiectivul naţional al asigurării independenţei energetice a României, neadoptarea măsurilor propuse fiind de natură să producă efecte negative pe termen mediu şi lung în acest domeniu fundamental al economiei".
De asemenea, în perioada imediat următoare, Ministerul Finanţelor Publice va promova o nouă lege de reglementare a redevenţelor. Guvernul susţine că, în conformitate cu normele Uniunii Europene, instituţia care reglementează nivelul redevenţelor nu poate îndeplini şi funcţia de administrare a acestor companii.
---
• Update 13:29 Dănuţ Sandu a renunţat la calitatea de membru al CS Transelectrica
Transelectrica anunţă că, în şedinţa de astăzi, Consiliul de Supraveghere (CS) a luat act de renunţarea din calitatea de membru al CS a lui Dănuţ Leonard Sandu, potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti. Remus Vulpescu a fost numit în calitate de administrator provizoriu, membru al Consiliului de Supraveghere, până la întrunirea Adunării Generale a Acţionarilor.
----
Executivul a adoptat, pe furiş, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă prin care trece Transelectrica şi Transgaz din subordinea Ministerului Finanţelor, controlat de PNL, în cea a Secretariatului General al Guvernului (SGG), ne-au spus mai multe surse politice. Actul normativ ticluit în laboratoarele PSD a fost un secret bine păzit de social-democraţi, ca să nu afle liberalii, fiind prinşi cu dificultăţile remanierii unor miniştri. Ordonanţa nu a fost publicată în Monitorul Oficial ieri, până la închiderea ediţiei. Nici acţionarii celor două companii nu au fost anunţaţi prin intermediul Bursei de Valori.
Sursele noastre afirmă: "Indiferent de secretomania din jurul acestui transfer, acţionarii trebuiau anunţaţi. Sunt investitori pentru care contează cine sunt partenerii majoritari din cele două companii energetice strategice, chiar dacă, în esenţă, tot statul deţine controlul. Din păcate, aceste companii suferă din nou în urma instabilităţii politice după ce păreau că şi-au găsit liniştea sub un management profesionist".
Prin Transelectrica şi Transgaz se zvoneşte că transferul la SGG va aduce noi administratori şi noi directori în cele două societăţi, în ciuda faptului că cei actuali au fost numiţi în baza ordonanţei 109, privind managementul profesionist în companiile de stat. Mai multe voci din Transelectrica dau ca sigure primele schimbări la nivelul directoratului în cursul zilei de astăzi, când este programată o şedinţă a Consiliului de Supraveghere, în care ar trebui aprobate sau respinse contractele de mandat ale membrilor directoratului.
De altfel, Dan Sandu, unul dintre membrii Consiliului de Supraveghere (CS) al Transelectrica, şi-a dat demisia pe 11 februarie şi ar urma să fie înlocuit temporar de Remus Vulpescu, până la când AGA va face o nouă numire. Sursele noastre mai afirmă că această AGA ar urma să aducă mai multe schimbări în CS, pe "modelul" de la Tarom şi CFR.
Sunt şi opinii potrivit cărora sunt greu de schimbat membrii Consiliului de Supraveghere al Transelectrica şi cei ai Consiliului de Administraţie al Transgaz: "Ei au fost aprobaţi de acţionarii societăţilor şi au planurile de administrare avizate. Conform mandatelor, ei trebuie evaluaţi după un an de activitate pentru a vedea dacă trebuie bonificaţi sau schimbaţi. Numirea şi evaluarea directorilor reprezintă apanajul administratorilor, nu al acţionarilor".
Surse din piaţa de energie susţin că transferul Transelectrica şi Transgaz la SGG nu are absolut nicio justificare economică şi i-ar putea speria pe viitorii investitori de la companiile energetice care sunt programate pentru listare în acest an: "Rezultatele financiare ale companiilor s-au îmbunătăţit sub management profesionist. Transelectrica a realizat cu succes o emisiune de obligaţiuni pentru finanţarea investiţiilor şi refinanţarea vechilor împrumuturi. Transportatorii naţionali de energie şi de gaze urmau să implementeze, încă din acest an, un program ambiţios de investiţii, care cu siguranţă va fi amânat din cauza schimbărilor politice. Există riscul ca cele două societăţi să nu-şi îndeplinească obligaţiile din obţinerea certificărilor preliminare a operatori de transport şi sistem de la ANRE (reglementatorul pieţei). Această instabilitate i-ar putea îndepărta pe viitorii investitori de la societăţile energetice care urmează să fie listate".
Nicolae Gherguş, directorul general al Confident Invest, ne-a declarat că, din punct de vedere formal, transferul Transelectrica şi Transgaz la SGG nu înseamnă foarte mult: "Tot Statul este acţionar şi tot vor exista aceleaşi suspiciuni de hoţie şi de proastă guvernanţă din partea celorlalţi acţionari. Că fură dreapta sau stânga, contează mai puţin. Dacă şi-ar transparentiza fiecare comisioanele, desigur, piaţa ar putea reacţiona pozitiv sau negativ şi am putea analiza avantajele sau dezavantajele".
Alexandru Elian, director în cadrul Transilvania Capital, ne-a spus că instabilitatea politică şi conflictul dintre PSD şi PNL reprezintă un semnal prost pentru piaţa noastră de capital în general, nu numai pentru Transelectrica şi Transgaz. Domnia sa susţine că investitorii şi acţionarii vor judeca şi sancţiona în consecinţă dacă administrarea celor două companii sub "umbrela SGG" va fi mai bună sau mai proastă.
1. miscare dibace :-)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 14.02.2014, 00:12)
Draga Make,
domnul Ponta doreste cu aceasta miscare sa vina in ajutorul domnului Dr. Mobius care a declarat candva despre piata romaneasca de capital a fi asemanatoare continentului african. Acum daca firmele sus mentionate sunt in subordinea SGG nimeni nu va mai indragzni sa-l contrazica pe gurul pietelor emergente:-) Carrier Name: (SGG) Senegal Airlines. S-ar fi putut eventual interpreta si drept societatea elvetiana de geriatrie, insa fiind printre cei mai tineri nu va fi nicio problema :Schweizerische Gesellschaft für Gerontologie..
2. Tara lui papura voda
(mesaj trimis de Sararu în data de 14.02.2014, 02:46)
Tontu isi va pune oamenii lui (poate pe sova?) ca doar nu uita sa spuna de fiecare data ca el este primul ministru si presedinte psd. Cum psdul a acaparat toata tara dece nu ar lua si transelectrica si transgazul? Nemernicia acestor oameni a atins cote inimaginabile.
3. A gresit tastele
(mesaj trimis de Vanatorul în data de 14.02.2014, 09:13)
In opinia mea a incercat sa dea copy/paste dar a incurcat tastele si a iesit "move". Se joaca astia cu Romania de parca ar fi mosia lor. Toti sunt la fel de idioti.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2014, 09:54)
si daca urmeaza o curatenie?
4.1. doare prostia? (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de cititor în data de 14.02.2014, 10:48)
sau e suportabila ?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de gigi în data de 14.02.2014, 15:37)
Nu e posibil sa curatam companiile de cumetrii multi ani de acum incolo. FP s-a retras din actionariatul TGN de ce? Au vazut ca sunt mai hoti decat ei.
5. Energia si gazele naturale - PSD+PC.
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 14.02.2014, 11:04)
De cand ne stim, energia si gazele naturale au fost pastorite de oamenii vechi din PSD, iar PC-ul da ceva la schimb sa-si asigure si el ceva din aceste industrii, in detrimentul PNL. PNL care, a cochetat foarte frumos cu aceste domenii, inca de pe vremea cand lucra cu baietii destepti ai PDL, fosti PSD-CFSN.
6. Vin campaniile electorale
(mesaj trimis de ION în data de 14.02.2014, 19:41)
E foame de bani pentru campaniile electoral din acest an. Si daca le luam PNL-ului se cheama ca sunt la noi. Deci urmeaza niste campanii electorale unde merge fiecare pe drumul sau, adio USL.