VA TRANSFORMA UE TRAGEDIA GRECIEI ÎNTR-O FARSĂ EXTREM DE COSTISITOARE? Bailout it is!

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 februarie 2010

Bailout it is!
CĂLIN RECHEA

Presa internaţională a trecut rapid, de la începutul anului, printr-un curs de istorie şi literatură antică pentru a găsi termenii prin care să descrie situaţia actuală a Greciei. Tragedie pare să fie cuvântul favorit, dar ceea ce se întâmplă acum aduce mai mult a farsă. O farsă care se va dovedi extrem de costisitoare pentru Europa.

După ce ne-au asigurat că nu exis-tă un plan B, oficialii UE au obţinut, se pare, acordul Germaniei pentru sus-ţinerea financiară a Greciei. Indiferent că este vorba de garanţii sau împrumuturi bilaterale directe, toate soluţiile propuse trebuie să includă şi căi de "ocolire" a prevederilor Tratatului de la Maastricht, care interzice ajutorul financiar pentru statele membre care se confruntă cu falimentul.

Articolul 122 din Tratatul de la Lisabona arată că asistenţa financiară este posibilă doar în cazul dificultăţilor severe determinate de dezastre naturale sau situaţii excepţionale aflate dincolo de controlul statului respectiv. Ameninţarea falimentului ca urmare a iresponsabilităţii fiscale nu pare să se încadreze în excepţiile tratatului. Şi atunci? Dacă există voinţă, se va găsi şi calea, chiar dacă aceasta conduce la ruina construcţiei europene.

Acţiunea precipitată, fără o evaluare atentă a consecinţelor pe termen mediu şi lung, reflectă încă odată lipsa de viziune şi soluţii din cadrul Uniunii. Acest lucru a fost precizat şi de fostul comisar Günter Verheugen, în cadrul unui interviu acordat revistei Der Spiegel: "La nivelul Uniunii nu pare să existe o viziune asupra ţintei spre care ne îndreptăm".

Să nu uităm că statele care se pregătesc pentru salvarea Greciei se confruntă, de asemenea, cu dezechilibre fiscale majore şi datorii publice scăpate de sub control. Analiştii de la Bank of America/Merrill Lynch estimează necesarul de finanţare al statelor din eurozonă la 1,63 de trilioane de euro doar pentru 2010, iar Morgan Stanley arată că necesarul de finanţare pentru Statele Unite se ridică la 1,7 trilioane de dolari.

Această situaţie l-a determinat pe Jim Reid, economist la Deutsche Bank în Londra, să declare că "problemele actuale ale statelor de la periferia Europei pot să reprezinte o repetiţie finală pentru ceea ce vor înfrunta Statele Unite şi Marea Britanie în viitor", deşi prima pagină a presei financiare pare să se concentreze doar asupra statelor cunoscute sub acronimul PIIGS (n.a. Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia şi Spania).

În timp ce Grecia are nevoie de circa 50 de miliarde de euro în 2010, necesarul Germaniei este de peste 340 de miliarde, al Franţei de peste 370 şi al Italiei de pes-te 320 de miliarde de euro. Pot să nu crească accelerat costurile de finanţare în faţa acestor sume imense? Este puţin probabil, după cum arată şi declinul preţului pentru obligaţiunile Germaniei la apariţia primelor zvonuri privind salvarea Greciei.

De unde vor atrage guvernele europene fondurile necesare, în condiţiile în care se pot confrunta cu o competiţie acerbă din partea marilor bănci, aflate şi ele în căutare de capital? În Spania, care trebuie să refinanţeze "doar" 205 de miliarde de euro, banca centrală tocmai a cerut băncilor să reducă valoare a activelor imobiliare din portofolii cu 20% în acest an, conform unui articol din El Mundo preluat de Bloomberg.

Confuzia de pe pieţe este totală, cel puţin deocamdată, după ce oficiali germani au declarat că vor creşte presiunile asupra Greciei pentru reducerea cheltuielilor, iar anunţarea planului de salvare va fi amânată.

Problemele Greciei nu se opresc, însă, aici. Într-un articol recent din revista Der Spiegel se arată că banca americană Goldman Sachs a ajutat guvernul Greciei în 2002 să "mascheze adevărata dimensiune a deficitului prin intermediul unor tranzacţii cu derivate financiare, care au permis ocolirea legală a regulilor din Tratatul de la Maastricht". Din păcate pentru Grecia, datoriile de atunci nu au fost împinse suficient de mult în viitor. Maturitatea tranzacţiilor de swap valutar a fost de 10 - 15 ani, conform articolului din revista germană, ceea ce înseamnă că acel viitor se transformă rapid într-un prezent sumbru.

În primăvara anului trecut, autorii serialului South Park au realizat un episod care descria şi "metoda ştiinţifică" de salvare a companiilor financiare aflate în dificultate. Când suna alarma la Trezoreria SUA, autorităţile decapitau o găină şi o lăsau să "aleagă" soluţia optimă într-un ring închis. Verdictul? Bailout it is!

Vor ajunge la aceeaşi soluţie şi autorităţile europene? Sau vor interpreta cum trebuie creşterea costurilor de finanţare pentru Germania şi vor lăsa iresponsabilii să înveţe ce înseamnă cumpătarea şi frugalitatea? Este greu de crezut că vom asista la sacrificii de cariere politice pentru acest scop, nobil şi absolut necesar pentru depăşirea crizei.

Acord pentru sprijinul Greciei: nimic concret

Oficialii Uniunii Europene au ajuns, ieri, la un acord privind criza financiară a Greciei, însă liderii regiunii nu au anunţat vreo măsură concretă pentru sprijinirea autorităţilor elene, ci le-au cerut acestora să-şi ţină sub control deficitul bugetar. Liderii UE au mai afirmat că sunt pregătiţi să ia măsuri pentru păstrarea integrităţii zonei euro.

"Statele din zona euro vor lua măsuri ferme şi coordonate, dacă va fi necesar, în vederea asigurării stabilităţii financiare a regiunii ca întreg", a declarat preşedintele UE, Herman Van Rompuy, adăugând: "Sprijinim pe deplin eforturile Greciei şi angajamentele guvernului de la Atena pentru a face tot ce este necesar, inclusiv adoptarea de măsuri adiţionale".

Acordul a fost intermediat de cancelarul german Angela Merkel, premierul elen George Papandreou şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

În 2009, deficitul bugetar al Greciei a fost cel mai ridicat din Uniunea Europeană (12,7% din PIB). Pentru acoperirea deficitului şi refinanţarea datoriilor, Grecia trebuie să împrumute 53 de miliarde de euro, anul acesta. Acordul de ieri nu face referire la cumpărarea de către statele europene a unor eurobonduri greceşti, însă potrivit unor surse anonime, citate de presa străină, semnatarii au spus că "nu este timpul pentru eurobonduri acum". Aceleaşi surse au menţionat că liderii europeni au luat în discuţie crearea unei facilităţi de credit pentru Grecia, la care statele ar urma să contribuie în funcţie de mărimea economiilor.

Faptul că acordul liderilor europeni privind Grecia nu a adus nimic concret, a dus la deprecierea euro: -0,3%, la 1,3701 dolari. La data de 5 februarie, moneda unică europeană înregistra cursul minim al ultimelor nouă luni (1,3586 dolari), pe fondul temerilor privind situaţia financiară a Greciei. (A.V.)

Notă: Articolul reprezintă punctul de vedere al autorului, nu reflectă sau implică opiniile instituţiei unde acesta îşi desfăşoară activitatea şi nu reprezintă recomandare de investiţie.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Constat ca este la moda expresia bailout care vrea sa ne spuna mai pe sleau ca un grup de state europene se afla in situatie financiara foarte dificila. Putem asista la un control total al creditorilor asupra economiei debitorilor! Cu alte cuvinte ,putem asista la o ocupare economica a debitorilor de catre creditori! Cu toate consecintele care urmeaza unei ocupari manu militari ! Un scenariu sumbru pentru grupul PIIGS! Dl Calin Rechea are meritul ca trage un semnal de alarma pentru cei avizati si pentru cei mai putin avizati! Este meritul dansului ca pune si bomboana pe coliva, precizand CINE a provocat aceasta situatie. Omite un lucru,in situatii dificile ,in Grecia a fost un regim militar,al coloneilor. Ne indreptam spre miscari sociale de amploare in zona PIIGS este o intrebare la care vom afla raspunsul in urmatoarele 3-6 luni! Aviz guvernantilor romani si partidelor care s-au succedat la putere in utimii 20 de ani Nu mai aveti ce sa promiteti! Combustibilul politic al dvs este terminat!

    la nivele centrale-multa nesimtire,minciuna,hotie,compr omisuri,falsuri si lupte politice,la nivelul populatiei-multa prostie,neputinta,masochism,fu ratul palariei,lipsa de verticalitate.

    Asta ne aseamana ,fantastic de mult si asta genereaza derapajele politice,economice in orice tara sudista(balcanica) ca e Spania sau Romania,tot acelasi lucru.

    Pana cand nu vom face ,ceva radical,nimik nu e.Sa spanzuram politicieni,fara nici un regret,sa impuscam functionarii corupti si de abia ,atunci,incepem sa vedem adevarata democratie si in sud.Si in USA sa facut la fel,la inceputuri,dar nu da bine la imagine,dehhhh.romania este ca si Grecia,din punct de vedere economic,daca nu mai rau,dar....ascundem gunoiul sub pres de secole,ca asa suntem noi. 

    Daca ,Doamne fereste,pentru multi politicieni,ar venii un control de la FMI,care sa nu fie partinitor,sunt convins ca Romania,este datoare vanduta si falita,dar............imaginea trebuie sa fie buna,ca doar facem atatea compromisuri si am facut,ca sa intram in UE,incat ei inchid toti ochii.Aici in tara asta,numai Creatorul mai poate face ordine,in rest....nimeni.Suntem ceea ce ne meritam,o tara de curve,de hoti,violatori de babe,mincinosi cu un mediu de afaceri de tot gunoiul,cu institutii bisericesti de tot....ahatul,cu Justitie de cacao,politie asisderea,Parlament care voteaza impotriva poporului,Guvern neputincios.Bine ca avem un Presedinte si atat.

    1. Ai spus una buna; bine ca avem un Presedinte; la toate calitatile pe care ni le-ai insiruit Basescu este domnisoara de liceu, dar toti il fac satrap. Ne-ar fi trebuit un Tepes , dar poate s-o gasi un colonel/maresal sau ce-om mai avea ( a propos) am auzit ca-si arunca gradele suparati ca nu mai pot trai "in sfere ' nalte) daca li se ajusteaza pensiile.

      Oare spre ce ne indreptam ? 

      Toata lumea uita un lucru si anume ca marfurile cotate la burse sunt exprimate in dolari. Pina la sfirsitul anului trecut dolarul s-a depreciat in raport cu euro pina la paritatea 1.5100 si astfel SUA a putut profita exportind mult. De ce SUA a avut crestere economica in ultimul trimestru al anului trecut 5,7%?si tarile din UE undeva pe la 0.1%? de ce a ajuns petrolul la 82 $ anul trecut? Daca SUA a avut in ultimul trimestru din anul trecut creste a pib-ului asa mare, de ce au rata somajului 9,7%?SUA nu are defecit bugetar mare?

      Jocurile le fac hedge fondurile si bancile de investitii,aceste pot manipula opinia publica pentru au putere financiara. In conditiile unei lichiditati mai reduse pe piete decit inainte de criza, institutiile mentionate mai sus pot face jocurile. 

      Cine este atent la deciziile luate de guverne constata ca UE se hotaraste mai greuin raport cu SUA.

      Presedintele nostru face si el parte din actuala clasa politica.Opiniile 3 si 4 sunt o gluma amara!Basescu domnisoara de liceu este o gluma.De cand il stim ,s-a ocupat exclusv de afacerile proprii ,indiferent de functia avuta!Cu cat a fost functia mai mare cu atat afacerile erau mai profitabile.De fapt , fiecare merita atata respect cat bine a facut! Acum cand a devenit clientul dlui Aliodor Manolea, invizibil pentru restul alegatorilor sai, este bine sa amintim un titlu de roman american modificat- pe drumul spre zonele vesnic verzi se duce singur- !

      eu zic sa-l iei acasa !

    Banca americana Goldman Sachs joaca "pe toate fronturile" in privinta statelor cu probleme din sudul Europei, in conditiile in care pe de o parte mizeaza pe esecul acestora prin fondurile sale speculative, iar pe de alta parte le ajuta sa se imprumute, arata o analiza a publicatiei belgiene L'Echo.

    1. Corect! Si felicitari! Ati inceput sa analizati serios continutul bomboanei pusa pe coliva de autorul articolului! Se pare ca sunteti profesionisti redutabili! Sa vedem ce va iesi din ultimele decizii luate de UE,respectiv corelarea la nivel european a masurilor luate de fiecare stat in vederea iesirii din criza economica, daca nu ma insel, Referitor la Goldmann Sachs si activele toxice strecurate Greciei de aceasta banca, te intrebi pe bune unde le- a fost mintea guvernantilor greci cand au acceptat asa ceva!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb