VACCINAREA ANTICOVID, ÎNTRE AŞTEPTĂRI ŞI REALITATE Etapa a II-a, adevărata încercare a campaniei naţionale de vaccinare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 15 ianuarie 2021

Etapa a II-a, adevărata încercare a campaniei naţionale de vaccinare

Peste 6 milioane de cetăţeni pot, începând de astăzi, să se programeze pentru vaccinarea împotriva Sars-Cov 2. Conform declaraţiilor decidenţilor de la Bucureşti, am intrat în etapa a II-a a strategiei naţionale de vaccinare, în care ar urma să fie imunizate 5 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, dar şi peste un milion de angajaţi din domenii esenţiale ale activităţii economice.

"Am identificat categoriile de boli cronice. Numărul estimat al persoanelor de peste 65 de ani este de 3,8 milioa­ne. Dacă asociem şi persoanele cu boli cronice, probabil că depăşim circa 5 milioane de persoane. Dacă ne uităm la tipul activităţilor esenţiale, cred că nu depăşim încă un milion de persoane eligibile", a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Sars-Cov 2 (CNCAV).

El a mai spus că se aşteaptă ca jumătate dintre persoanele respective să se programeze pentru efectuarea vaccinului în etapa a II-a, adică aproape 3 milioane de oameni.

Optimismul preşedintelui CNCAV pare realist, dacă luăm în considerare că, în prima etapă, peste 160.000 din cele 250.000 de cadre medicale au fost vaccinate deja cu prima doză.

Pentru etapa a doua sunt 750 de centre de vaccinare, dintre care 100 rămân din prima etapă din centrele din unităţile medicale. Autorităţile au pregătit 1766 de puncte de vaccinare, iar capacitatea totală zilnică de vaccinare va ajunge la peste 100.000 persoane. Cu toate acestea, membrii CNCAV consideră că în prima perioadă a etapei a II-a, nu se vor vaccina zilnic mai mult de 25.000 de persoane, comparativ cu etapa I - în care au fost vaccinate cadrele medicale - când erau vaccinate zilnic între 15000 şi 16000 de persoane.

Etapa a II-a de vaccinare începe astăzi, la primele ore ale dimineţii, când echipele mobile vor merge la centrele pentru persoane vârstnice şi vor vaccina bătrânii care doresc acest lucru sau pentru care s-a obţinut consimţământul de vaccinare de la aparţinători. De la ora 15, va fi disponibilă platforma de programare (programare.vaccinare-covid.gov.ro), unde vor fi înscrise persoanele cu boli cronice, persoanele în vârstă de peste 65 de ani şi angajaţii din domenii unde se desfăşoară activităţi esenţiale. Vârstnicii şi bolnavii cronici vor fi înscrişi prin intermediul medicului de familie sau al aparţinătorilor, în timp ce angajaţii vor fi înscrişi prin intermediul angajatorilor, urmând ca ulterior fiecare să îşi stabilească data la care doreşte să se vaccineze şi centrul unde va efectua această procedură.

Odată cu efectuarea primei doze de vaccin, persoana respectivă va fi programată automat şi pentru rapelul ce va avea loc după 21 de zile, în cazul vaccinării cu doze produse de compania Pfizer, sau după 28 de zile, în cazul vaccinării cu doze produse de compania Moderna. După vaccinare, persoana va primi o adeverinţă medicală, care va atesta data şi locul vaccinării, precum şi lotul din care a făcut parte doza respectivă de vaccin. Cu 24 de ore înainte de rapel, va primi un mesaj pe telefonul mobil prin care i se va reaminti că trebuie să se prezinte a doua zi la centrul de vaccinare pentru a îi fi administrată a doua doză de vaccin. Conform Strategiei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19, din etapa a II-a fac parte adulţii cu vârsta peste 65 de ani şi persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate. În categoria ,,boli cronice" se încadrează următoarele afecţiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecţiuni cardiovasculare, renale, oncologice, pulmonare, neurologice - inclusiv sindromul Down, afecţiuni hepatice moderate şi severe, afecţiuni autoimune, imunodepresii severe.

Tot în etapa a II-a sunt vaccinaţi, la cerere, lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale. Este vorba despre: angajaţii din instituţiile statului (Administraţia Prezidenţială, Parlament, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora): personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti; personalul din activităţile de procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume); angajaţii din uzinele de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; angajaţii din centralele electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; personalul din unităţile de producţie, transport şi distribuţie gaze; personalul din unităţile de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; salariaţii din producţia, transportul şi distribuţia medicamentelor şi materialelor sanitare; personalul din transportul de persoane şi mărfuri; angajaţii din nodurile feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; personalul din comunicaţii; cadrele didactice; angajaţii serviciilor de poştă şi curierat; personalul cultelor religioase, cel din domeniul salubrităţii şi deşeurilor şi angajaţii din mass media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu Sars-Cov 2 (de exemplu cei care fac reportaje în unităţi medicale).

Cele mai multe persoane angajate dintre cele stabilite prin strategia de vaccinare în sectoarele esenţiale sunt în administraţia publică centrală - aproape 600.000 de demnitari şi funcţionari publici. Urmează cele 350.000 de persoane angajate în sistemul educaţional şi 160.000 de angajaţi din industria alimentară.

Şeful Guvernului a precizat, ieri, că actuala campanie de vaccinare împotriva Covid-19 "merge bine", şi că problema finanţării costurilor vaccinării la nivel local va fi rezolvată în şedinţa de guvern de astăzi, când membrii Cabinetului vor aproba o ordonanţă de urgenţă iniţiată de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor.

Premierul şi-a exprimat speranţa că în luna septembrie 10,4 milioane de cetăţeni din cei 15 milioane de adulţi vor fi vaccinaţi, mai ales că Guvernul a comandat toate dozele de vaccin necesare.

Conform unui sondaj recent realizat de Reveal Marketing Research, 62% dintre români sunt dornici să se vaccineze împotriva Covid-19, din care 36% imediat, iar 26% preferă să mai aştepte. 38% dintre români spun că nu se vor vaccina. Doar 24% dintre cetăţenii din mediul rural au declarat că se vor vaccina, în timp ce în mediul urban 45% dintre respondenţi sunt favorabili vaccinării imediate. Peste jumătate dintre pensionari, întrebaţi dacă se vor vaccina cât mai curând, au răspuns afirmativ. În schimb, tinerii, deşi au declarat că vor să se vaccineze, spun că ar prefera să mai aştepte o perioadă. 53% dintre cei care se vaccinează susţin că o fac pentru a nu se îmbolnăvi, iar 47% spun că o fac pentru a îi proteja pe ceilalţi. Un alt motiv de vaccinare este dorinţa de a reveni la activităţile normale. 42% dintre respondenţi se vaccinează pentru a putea călători, pentru a merge în vacanţă sau pentru a-şi petrece timpul liber alături de prieteni sau de alţi membri ai familiei. Dintre cei care nu intenţionează să se vaccineze, mai mult de jumătate (54%) consideră că vaccinul nu a fost suficient testat.

"În 15 ianuarie, începe a doua etapă de vaccinare în care este prevăzută vaccinarea, de exemplu, a personalului din învăţământ, a persoanelor peste 65 de ani şi a persoanelor cu comorbidităţi, cu boli cronice, dar şi a personalului numit esenţial, de exemplu: Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi aşa mai departe. Şi, pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public, vineri, pe 15 ianuarie", a declarat, în urmă cu două zile, preşedintele Klaus Iohannis.

----------------------------------

"Lista privind persoanele care intră în etapa a II-a de vaccinare creşte în fiecare zi, pentru că sunt mai multe priorităţi (n.r. - activităţi esenţiale) pe care le vedem. Am primit de la mai multe părţi din societate şi din economie cerinţe de a fi în etapa a doua, sunt sectoare esenţiale. (...) Recomand celor care sunt în această situaţie să vorbească cu Ministerul Sănătăţii. Cred că o discuţie cu Ministerul Sănătăţii ar rezolva şi această problemă, dacă se califică pentru această etapă. Sâmbătă (n.r. - 16 ianuarie) mă vaccinez şi va fi public", a declarat premierul Florin Cîţu după şedinţa de guvern de miercuri.

----------------------------------

Potrivit datelor puse la dispoziţia CNCAV de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV), care ţine evidenţa vaccinărilor, de la începutul campaniei de vaccinare şi până ieri la ora 17, au fost vaccinate 167.612 persoane. În ultimele 24 de ore (13 ianuarie, ora 17-14 ianuarie, ora 17) fuseseră vaccinate 13.344 de persoane.

Numărul de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020 şi până ieri la ora 17) era de 593, dintre care 235 reacţii locale cu durere la locul injectării şi 358 reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate ieri, în intervalul orar 17.00 - 20.00, va fi reflectat în raportarea din această seară.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Niste ratați - în ziua în care începe cu surle și trâmbițe vaccinarea oamenilor simpli, platforma de inscrieri e disponibila începând cu ora 15 iar numeroase centre de vaccinare nu funcționează sau nu au primit autorizație că n-au tot ce le trebuie.

    Niste terminați, cu tătucul Iohannis in frunte. 

    1. nu-ti plac romanii ca sunt pro-Vest , nu ?

      mars la Putin in brate , catea! 

      ce legatura are cu pro vestul , prostule ? tot spirt bei ?

      Cioco-muflangist terminat esti tu bah Cristiane

      Aha, incepi sa te exprimi dur, crezi ca daca eshti ratat tre' sa-i improshti pe ceilaltzi? Las' ca-i bine, zi-i mersi lui Make ca-tzi ofera spatziu ca sa-tzi vershi zoaiele, terminatule.....

      Are, ca tu nu vezi nimic bun la romani sau europeni.

      In schimb lauzi orice cacat rusesc.

      Bai, rusia ta este praf. 

      M-am programat si dupa cateva momente mi-a venit confirmarea cu locul ,data , ora atit pentru primul vaccin (luni ,ora 9.00 ) si pentru rapel (8 .02.2021 , ora 9.00)...Ai ramas acelasi cretin , gata sa pui botul la dezinformare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb