Valoarea pieţei IT&C ar putea atinge 7 miliarde de euro, la finele lui 2008

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 15 decembrie 2008

Valoarea pieţei IT&C ar putea atinge şapte miliarde euro la finele lui 2008, în creştere cu peste 36% faţă de 2007, contribuţia sectorului la formarea Produsului Intern Brut fiind estimată la 10% pentru acest an, potrivit estimărilor Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

"Piaţa comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei cunoaşte o evoluţie importantă, valoarea ei fiind probabil de aproximativ şapte miliarde euro în 2008, faţă de 5,12 miliarde euro în anul precedent. Comparativ cu 2006, anul trecut contribuţia sectorului IT&C la PIB aproape s-a dublat, ajungând la şapte la sută. Pentru 2008, estimez că sectorul IT&C va contribui cu aproximativ 10 la sută la formarea PIB", ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Karoly Borbely, citat de Agerpres.

Domnia sa a precizat că IT&C reprezintă unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei şi un vector esenţial pentru repoziţionarea României la export.

Potrivit MCTI, în prezent, produsele autohtone de profil se bucură de recunoaştere internaţională, softurile educaţionale şi soluţiile antivirus fiind doar două exemple. De asemenea, pe domeniul IT specialiştii români au o reputaţie bună, peste 300 de ingineri români, un "contingent" important, fiind angajaţi în Silicon Valley.

"România s-a poziţionat pe plan extern ca un performer în domeniu, rata de creştere situându-se peste media europeană. Companiile autohtone au reuşit să devină jucători regionali semnificativi şi au impus deja pe pieţele din jur o serie de soluţii şi produse. În egală măsură, România a devenit o destinaţie prioritară pentru multinaţionale. Dacă numărul unu mondial a luat decizia de a deschide în România o unitate de producţie, este de aşteptat ca şi alţi investitori să-i urmeze exemplul. De mult nu s-a mai vorbit atât de mult, de bine, de România ca în momentul în care Nokia şi-a des-chis facilitatea de producţie aici", a precizat ministrul comunicaţiilor.

Potrivit MCTI, volumul investiţiilor străine atras de IT&C se ridică la ora actuală la peste 22 la sută din totalul investiţiilor străine.

Estimările Agenţiei Române pentru Investiţii (ARIS) arată că pe întregul an 2008, volumul investiţiilor străine directe ar putea depăşi opt miliarde euro, în condiţiile în care în primele opt luni ale anului curent, acestea au fost de aproximativ 6,4 miliarde euro, în creştere cu 32 la sută comparativ cu perioada similară a anului 2007.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb