Actualizare 15:14 Elena Udrea: "Soluţia nu este să cercetăm finanţarea capaniilor, ci să reglementăm la nivel legislativ lucrurile"
Soluţia pentru problema finanţării campaniilor electorale nu este cercetarea de către procurori, ci să existe reglementări la nivel legislativ, a declarat deputata Elena Udrea, la ieşirea de la DNA Ploieşti, potrivit unor surse din presă.
"Toate partidele se finanţează la fel. (...) Cred că soluţia nu este să cercetăm pe unul sau pe altul cum s-a finanţat o campanie electorală, ci să o reglementăm la nivelul legislativ, ca lucrurile să nu se mai întâmple", a declarat Udrea răspunzând unor întrebări.
În context, aceasta a arătat că finanţarea partidelor a căpătat un caracter ilegal din cauza faptului că se impunea o sumă limitată de cheltuit.
"Finanţările partidelor au devenit ilegale în parte pentru că aveai o sumă limitată pe care aveai voie să o cheltuieşti şi atunci pentru a nu depăşi acea sumă fiecare partid făcea şi plăţi neînregistrate. De aici a venit toată ilegalitatea finanţării partidelor", a explicat Udrea.
Întrebată dacă de o parte din aceşti bani puteau beneficia anumite persoane în scop propriu, Elena Udrea a spus că "teoretic oricine în campanie care încasa sume neînregistrate putea să le ducă şi acasă", conform aceloraşi surse.
(M.I.)
---------
Actualizare 14:58 Gorghiu: "Regret situaţia deloc confortabilă în care se află Vasile Blaga"
Alina Gorghiu, copreşedinte al PNL, a transmis că regretă situaţia "deloc confortabilă" în care se află Vasile Blaga şi consideră că partidul pierde un "stâlp al construcţiei sale" prin demisia acestuia.
"Regret situaţia deloc confortabilă în care se află colegul şi prietenul nostru, domnul copreşedinte Vasile Blaga, şi am totală încredere în prezumţia de nevinovăţie", a transmis Alina Gorghiu, într-un comunicat de presă.
Gorghiu a subliniat că nu va face niciun comentariu pe fond despre dosare şi anchete, deoarece nu aceasta este menirea unui om politic şi a unui lider de partid.
"În privinţa implicaţiilor politice, Partidul Naţional Liberal pierde un stâlp al construcţiei sale, în urma acestei demisii. În acelaşi timp, demisia copreşedintelui PNL este un exemplu de onoare şi consecvenţă, care arată, încă o dată, diferenţa majoră dintre partidul nostru şi toţi ceilalţi. Diferenţa este că, deşi prezumţia de nevinovăţie este aceeaşi pentru toată lumea, doar câţiva au demnitate şi respect faţă de partidele pe care le reprezintă şi faţă de electorat", a mai afirmat Gorghiu.
Aceasta a conchis: "Partidul Naţional Liberal demonstrează, încă o dată, că pentru noi reforma nu este doar un discurs, ci şi un mod de a face politică, de la ultimul înscris în partid, până la liderii acestuia.(...) Vom lua, în perioada următoare, toate deciziile necesare, în urma acestui eveniment nedorit, prin consultare şi cu încredere în forţa fiecărui membru al partidului nostru".
(S.A.)
-----------
Actualizare 14:27 PNL: Vasile Blaga nu va mai candida pentru un nou mandat de parlamentar
Partidul Naţional Liberal transmite că Vasile Blaga, care a demisionat din funcţia de copreşedinte al partidului, nu va mai candida pentru un nou mandat de parlamentar.
"Partidul Naţional Liberal apreciază că decizia domnului Vasile Blaga de a renunţa la funcţia de co-preşedinte PNL demonstrează că a pus mai presus de propria carieră politică principiile de integritate asumate de PNL.
În acelaşi timp, Partidul Naţional Liberal precizează faptul că Vasile Blaga l-a informat pe preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, că nu îşi va depune candidatura pentru un nou mandat de parlamentar", se arată într-un comunicat al PNL, trimis redacţiei..
Liberalii precizează că în zilele următoare va avea loc o reuniune a conducerii partidului în care se va stabili cea mai bună variantă de urmat în contextul demisiei lui Vasile Blaga.
(S.A.)
-----------
Actualizare 13:47 Elena Udrea, audiată ca martor în dosarul lui Blaga
Elena Udrea a ajuns, astăzi, la sediul DNA Ploieşti, unde a fost citată ca martor în dosarul în care copreşedintele PNL Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influenţă.
Elena Udrea a spus, la sosirea la DNA Ploieşti, că inculparea lui Vasile Blaga este "destul de neaşteptată, având în vedere că până acum nu l-a întrebat nimeni nimic", potrivit Digi24.ro.
Ea a adăugat că nu cunoaşte dosarul în care este anchetat Vasile Blaga, dar "având în vedere că cel puţin eu sunt întrebată de vreo doi ani de zile despre campanii electorale, mă gândesc că pot fi întrebaţi şi cei care chiar au condus campanii electorale".Elena Udrea a fost citată ca martor în dosarul în care Vasile Blaga a fost audiat mai mult de două ore la DNA Ploieşti.
În perioada săvârşirii faptelor, Elena Udrea era ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
(L.B.)
--------
Actualizare 13:05 Vasile Blaga demisionează de la conducerea PNL
Vasile Blaga a anunţat într-un comunicat de presă că îşi depune demisia din funcţia de co-preşedinte al PNL, afirmând că îşi va dovedi "nevinovăţia în faţa instituţiilor abilitate".
"În urma acuzaţiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăţia în faţa instituţiilor abilitate. Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL şi a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac. Ca atare, voi acţiona în consecinţă şi îmi depun demisia din funcţia de co-preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an" afirmă Blaga, conform sursei citate.
(L.B.)
--------
Actualizare 12:50 DNA: Vasile Blaga, urmărit penal pentru trafic de influenţă
Procurorii DNA au dispus urmărirea penală faţă de senatorul Vasile Blaga, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare, pentru trafic de influenţă, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
El este acuzat de primirea în mod repetat, în perioada 2011 - 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă.
În dosar, sunt urmăriţi penal Gheorghe Ştefan, la data faptelor vicepreşedinte al unui partid aflat la guvernare şi primar al municipiului Piatra Neamţ, pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, şi Horaţiu Bruno Berdilă, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru cumpărare de influenţă.
Procurorii susţin că, în 2009, în cadrul formaţiunii politice aflate la guvernare, a existat o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere - secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan, în sensul obţinerii de bani pentru partid.
"Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică unor firme dispuse să «cotizeze» pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, suspectul Ştefan şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană", precizează DNA.
Procurorii au constatat că respectiva persoană fusese agreată de Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga şi a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică către diverse societăţi indicate.
"În perioada 2011 - 2012, Gheorghe Ştefan l-a informat pe Vasile Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei, se urmărea obţinerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională, prin licitaţii trucate, cu firma suspectului Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor", susţin procurorii.
Astfel, menţionează DNA, în perioada 2011 - 2012, Gheorghe Ştefan i-a garantat persoanei numite prin influenţa sa că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de Berdilă o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT.
"În paralel, Ştefan i-a promis lui Berdilă că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar, în schimb, a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei. Primirea în mod repetat de către suspectul Vasile Blaga, în perioada 2011 - 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Gheorghe Ştefan a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare", mai arată DNA.
(L.B.)
----------
Vasile Blaga a fost citat în calitate de suspect de procurorii DNA Ploieşti. Acuzaţiile sunt de corupţie şi ar viza perioada 2009-2012, o perioadă în care Vasile Blaga a fost parlamentar, dar şi ministru de Interne, potrivit Digi24.ro.
"Nu am ce să comentez. Nici nu ştiu despre ce este vorba", a fost singura declaraţie a lui Vasile Blaga la sosirea la DNA Ploieşti.
Vasile Blaga a fost citat, săptămâna trecută, la DNA în calitate de martor, fiind întrebat de procurori despre maşina sa cu care şeful IPJ Bihor, Liviu Popa, a făcut un accident uşor în urmă cu o lună.
El a spus că nu se afla la volan şi că rugase un apropiat să pornească maşina pentru a nu avea probleme tehnice, conform aceleiaşi surse.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Wlad în data de 28.09.2016, 11:52)
In sfarsit, se strange latul si in jurul buldogului
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2016, 14:12)
S-o crezi tu pe asta!Anticipez o pedeapsa de vreo 2 ani cu suspendare si gata...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2016, 18:59)
Dupa 8 de cercetare!
3. fără titlu
(mesaj trimis de savin în data de 28.09.2016, 14:17)
Ar fi un moment f.bun ca toti fostii pdl-isti sa plece si am avea un PNL mai curat si ceva mai credibil.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2016, 14:29)
Demisioneaza cam tarziu. PNL a pierdut mult la imagine. Pacat ca nu l-au ales pe Paleologu presedinte la PNL acum 1-2 ani. Partidul ar fi avut o alta imagine. Pana la alegeri cred ca va papa USR-ul tot electoratul.
5. atentie la neatentie
(mesaj trimis de buldogu liber în data de 28.09.2016, 15:52)
Blaga = Imagine cu noroi sau fara nu conteaza, toti au facut la fel....iar Udrea da vina pe legislatia pe care ei insisi au speculat-o....ce urdareala murdara dom'le !
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2016, 18:57)
Woow
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.09.2016, 18:58)
Incet, incet ajung la pirat.