VASILE IUGA, PWC: "Principala problemă pe plan global este că nu vrem să recunoaştem unde ne aflăm"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 decembrie 2013

"Principala problemă pe plan global este că nu vrem să recunoaştem unde ne aflăm"

Principala problemă a sistemului economic mondial este că participanţii nu vor să recunoască situaţia în care se află şi să ia măsurile necesare pentru a ieşi din aceasta, consideră Vasile Iuga, Managing Partner, PwC South East Europe.

"Statul asistenţial reprezintă una dintre vulnerabilităţile Europei, acesta ar trebui restructurat, însă nu este de dorit să se renunţe la el", a declarat domnia sa, în cadrul celei de a treia ediţii a conferinţei "Rolul băncilor în restructurarea companiilor", organizată de ziarul BURSA, la care a participat în calitate de moderator.

În ceea ce priveşte creşterea încrederii în sistemul bancar, domnul Iuga a amintit că, în secolele XVIII şi XIX, acţionarii băncilor din Marea Britanie garantau cu propria avere depozitele atrase. Domnia sa a adăugat: "Unii acţionari şi-au pierdut aproape întreaga avere ca să garanteze banii deponenţilor. În această perioadă, însă, acest lucru este foarte dificil, în condiţiile în care durata medie de deţinere a acţiunilor băncilor listate la bursa din New York nu depăşeşte câteva luni".

Referitor la mediul economic din ţara noastră, Vasile Iuga arată că sistemul bancar autohton este stabil, datorită calităţii supravegherii şi reglementărilor prudenţiale ale Băncii Naţionale a României (BNR). "Băncile româneşti sunt în general bine capitalizate. Problema este însă că lichiditatea pe care o deţin se îndreaptă, în mare parte, către Stat, pentru finanţarea deficitului bugetar", potrivit domniei sale.

Măsurile Guvernului nu trebuie să agraveze situaţia agenţilor economici, este de părere partenerul PwC. "Este important ca acţiunile autorităţilor să se concentreze pe combaterea evaziunii fiscale şi creşterea gradului de colectare, deoarece acest lucru duce la creşterea veniturilor bugetare, care diminuează deficitul şi, implicit, nevoia de finanţare a Statului, lăsând mai mulţi bani pentru companiile private", subliniază Vasile Iuga.

Un alt obiectiv al Executivului ar trebui să îl reprezinte restructurarea şi readucerea pe profit a companiilor cu capital majoritar de stat care au performanţe slabe, pentru că acestea au efecte negative asupra economiei în general, inclusiv asupra deficitului bugetar, a arătat domnia sa.

Ziarul BURSA a organizat, pe data de 29 noiembrie, cea de a treia ediţie a conferinţei "Rolul băncilor în restructurarea companiilor", în cadrul căreia reprezentanţi ai autorităţilor, ai sistemului bancar şi ai mediului de afaceri au dezbătut provocările şi perspectivele economiei ţării noastre, precum şi despre modul în care ar trebui să fie abordată relaţia dintre bănci şi clienţi, în vederea asigurării succesului acesteia.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. continua sfidarea. au murit tinerii in 22 ca sa avem 24 de ani mai tarziu un securist la conducerea unui brand ce altfel este incarcat de seriozitate, dar nu aici, nu in "S-E Europe", in balcani e un surogat si pwc-ul asta..

    1. Utopistii nostalgici inca mai cred ca existau un stat care sa le dea de mancara, munca, locuinta, iar ei sa stea cu burta la soare. La munca, lipitorilor, inapoi la pamantul de unde v-a luat ceausescu!!

      despre personaj as putea sa scriu tone.... dar, cine sa le bage in seama?! poate unii ca tine care ii stiu background-ul...

    Si unde ne aflam defapt domnule Iuga?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb