VASILE PUŞCAŞ: Sfaturi pentru IMM-uri: Accesarea fondurilor europene şi extinderea în ţările BRIC

COSMINA CAPALĂU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 14 iulie 2010

Vasile Puşcaş: Principalele avantaje ale IMM-urilor sunt flexibilitatea şi puterea de penetrare a pieţei.

Vasile Puşcaş: Principalele avantaje ale IMM-urilor sunt flexibilitatea şi puterea de penetrare a pieţei.

Şansele întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-urilor) să obţină finanţare prin credite bancare sunt din ce în ce mai reduse pe fondul crizei economice, potrivit declaraţiilor făcute ieri de Vasile Puşcaş, fost minis-tru al Integrării şi, în prezent, Senior Advisor pe lângă Departamentul Programe Europene al Băncii Transilvania.

"Principalele avantaje ale IMM-urilor sunt flexibilitatea şi puterea de penetrare a pieţei, însă măsurile de austeritate impuse de contextul economic actual nu sprijină politicile de dezvoltare a IMM-urilor, pentru care au mare nevoie de finanţare", susţine domnul Puşcaş, adăugând că "în prezent, pieţele de desfacere continuă să se restrângă, situaţie în care IMM-urile trebuie să-şi argumenteze profitabilitatea în faţa băncilor de la care vor să obţină credite". Conform domniei sale, este de înţeles reţinerea instituţiilor financiare, care nu mai vin în sprijinul celor care au nevoie de finanţare, iar în aceste condiţii, IMM-urile care doresc să supravieţuiască trebuie să găsească rapid soluţii, traduse prin accesarea fondurilor europene. "Acest lucru depinde, însă, de încadrarea în trendul actual, acela al internaţionalizării IMM-urilor, care nu este numai o măsură benefică în prezent, ci şi una viabilă pe termen lung", explică Vasile Puşcaş. În opinia sa, extinderea afacerilor româ-neşti în ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), care reprezintă o "piaţă enormă", este una din măsurile concrete prin care se poate obţine continuarea activităţii IMM-urilor, concomitent cu sporirea şanselor la accesarea de fonduri europene.

BT a acordat credite de 300 milioane lei pentru proiecte europene

În prima jumătate a acestui an, valoarea proiectelor cofinanţate de Banca Transilvania (BT), cu fonduri nerambursabile, a atins 150 milioane lei, totalul creditelor acordate de instituţie pentru proiecte europene ajungând la 300 milioane lei.

Leonard Cornoiu, directorul Departamentului Programe Europene al BT susţine că aproximativ 500 de clienţi au fost consiliaţi de bancă în vederea accesului la acest tip de finanţare şi se aşteaptă ca numărul aces-tora să crească. Potrivit domniei sale, agricultura, alimentaţia, confecţiile metalice, medicina, producţia farmaceutică, IT-ul şi turismul sunt domeniile cărora aparţin proiectele cofinanţate de bancă în acest an.

MECMA: Peste 1.800 de proiecte depuse, doar 202 contracte semnate

Potrivit datelor Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), situaţia evaluării proiectelor depuse în cadrul operaţiunilor lansate în anul 2009 prin Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" arată că, la data de 9 iulie 2010, existau 1.871 de proiecte depuse, din care doar 202 reprezintă contracte semnate, în toa-te aceste cazuri fiind vorba de investiţii mici.

În ceea ce priveşte situaţia distribuţiei pe judeţe a tuturor contractelor de finanţare semnate într-un apel şi jumătate, cele mai multe sunt înregis-trate în Municipiul Bucureşti, Dolj şi Neamţ, în timp ce judeţele Călăraşi, Tulcea şi Botoşani se află la coada clasamentului, fiecare cu doar un proiect.

Lansarea unor apeluri de proiecte, amânată din cauza tentativelor de fraudă

Interesul faţă de accesarea fondurilor europene, manifestat de potenţialii beneficiari ai acestora este în continuă creştere, însă nu toate cererile de finanţare sunt oneste şi legitime, declară Adrian Potorac, Şef Serviciu în cadrul Organismului Intermediar pentru IMM-uri. Potrivit domniei sale, apelul de proiecte pentru "Domeniul Major de Intervenţie 3 Operaţiunea b) Sprijin pentru consultanţă acordat IMM-urilor" nu a putu fi lansat din cauza tentativelor de fraudă înregistrate, situaţie care a determinat reprogramarea lansării pentru ultimul trimestru al acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb