Creşterea preţurilor din energie, inclusiv majorarea preţurilor carburanţilor, majorarea tarifelor RCA şi măsurile fiscale luate de Guvern în toamna anului trecut, dar cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2024, vor spori numărul companiilor din transport care vor intra în insolvenţă în acest an, ne-a spus Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
Vasile Ştefănescu a declarat: "Numărul companiilor de transport care au intrat în insolvenţă a crescut în primul rând din cauza majorării costurilor din energie, inclusiv la carburanţi, precum şi a majorării tarifelor pentru poliţele RCA, majorări ce au dus la scăderea predictibilităţii financiare pentru firmele din acest sector de activitate. Peste toate acestea intervin şi modificări legislative făcute în favoarea unor companii de transport din străinătate, modificări care impun condiţii drastice pentru companiile de transport din ţara noastră, fapt ce are impact negativ asupra activităţii acestora ce culminează cu intrarea în insolvenţă. Se vorbeşte despre liberalizarea la transportul de persoane, dar nimeni nu respectă nicio regulă, mai ales dacă ne referim la noile companii intrate în piaţă şi care prestează aşa-numitul transport alternativ. Apoi au intervenit măsurile fiscale stabilite de Guvern în toamna anului trecut, care au şi ele impact asupra transportatorilor. Toate aceste măsuri luate peste noapte, fără consultarea partenerilor sociali, au avut efect negativ asupra companiilor de transport, iar unele dintre ele care s-au confruntat cu probleme financiare au fost nevoite să intre în insolvenţă".
Preşedintele COTAR consideră că operatorii de transport au nevoie de predictibilitate fiscală şi legislativă pentru ca trendul actual de creştere a numărului de insolvenţe să se reducă drastic.