În primele şase luni ale anului 2008, totalul veniturilor bugetare încasate a fost de 74,7 miliarde de lei, cu 35,5% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Veniturile colectate de bugetul de stat în prima jumătate a acestui an, au fost de 46,3 miliarde de lei, mai mult cu 12,7 miliarde de lei (37,8%) faţă de cele din primele şase luni ale anului trecut.
Totalul veniturilor fondului naţional de asigurări sociale de sănătate, asigurări sociale de stat şi pentru şomaj s-au majorat cu 35,9% în prima jumătate a anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrând 24,9 miliarde de lei.
Bugetele locale au avut venituri proprii în valoare de 3,52 miliarde de lei, în creştere cu 9,5% comparativ cu situaţia înregistrată în luna iulie a anului 2007.
Daniel Ionescu, deputat independent, este de părere că această creştere cu 37,8% nu este relevantă dacă nu avem o comparaţie cu cheltuielile realizate în primele şase luni ale anului curent. "La jumătatea anului ar fi trebuit să avem un raport atât asupra veniturilor, cât şi asupra cheltuielilor realizate în prima jumătate a anului", ne-a declarat domnul Ionescu.
Bugetul din anul 2008 estimează venituri de 109,265 miliarde de lei, care, potrivit lui Daniel Ionescu, "avem tot dreptul să împărţim la doi ca să aflăm estimările pentru prima jumătate de an". Astfel, veniturile estimate pentru bugetul de stat sunt de peste 50 de miliarde de lei, mai puţin decât veniturile înregistrate, care au fost de 46,3 miliarde de lei.
Domnia sa a adăugat că ponderea veniturilor efective de 49,8 miliarde de lei (veniturile bugetului de stat şi veniturile proprii bugetelor locale) în veniturile estimate pentru jumătate de an (54,6 miliarde de lei) este de 91%, cea ce înseamnă că avem un deficit, care, anualizat, reprezintă circa 9 miliarde de lei, "deoarece nu există nici o premisă să ne convingă că lucrurile se vor schimba în următoarea jumătate de an".
Domnul Ionescu susţine că nici bugetele fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, asigurărilor sociale de stat, respectiv de asigurări pentru şomaj nu s-au realizat, dacă împărţim estimările acestor bugete la doi. Cele 24,9 miliarde de lei înregistrate în primele şase luni, comparativ cu estimările de 25,4 de miliarde de lei, reprezintă o acoperire de către veniturile efective ale celor trei bugete, de 98% comparativ cu estimările pentru acest an, apreciază deputatul independent. "Drept urmare, cu siguranţă că unul dintre cele trei bugete înregistrează un deficit", susţine domnia sa, care adaugă că, în comunicatul Ministerului Economiei şi Finanţelor, sumele fiecăruia dintre acestea nu apare defalcat, cum ar fi normal.
Astfel, domnul Ionescu este de părere că va fi nevoie de finanaţare de la bugetul de stat pentru a acoperi deficitul, şi o creştere a pensiilor sau a salariilor ar implica adâncirea deficitului bugetar.