Achiziţia unei case reprezintă doar 15-20% din cheltuielile totale de exploatare a locuinţei, întinse pe 25 de ani, iar restul sunt cheltuielile de mentenanţă şi operare, spune Claudiu Butacu, co-fondator şi preşedinte EFdeN. Butacu, alături de Corina Fugaru, health & safety specialist la EFdeN şi project manager al EFdeN Sustainable City, au avut amabilitatea să acorde un interviu ziarului BURSA, interviu realizat de domnul Ovidiu Demetrescu, expert în energie.
Potrivit celor doi, EFdeN înseamnă în primul rând eficienţă energetică.
"Ce ar fi dacă noi am reuşi să diminuăm partea de operare a locuinţei şi să construim nişte prototipuri care nu au facturi lunare, care produc integral energia consumată, mai mult, injectează energie în reţea, tratează apa, recirculă aerul şi eficientizează pe cât de mult posibil toţi parametrii de confort interior, totul cu un consum minim de energie?", întreabă Claudiu Butacu.
La rândul ei, Corina Fugaru a spus că EFdeN doreşte să extindă zona de energie regenerabilă utilizată în oraşe: "Până acum ne-am concentrat pe energia solară, pentru că participăm la această competiţie de case solare care ne-a consacrat, iar acum ne dorim să încercăm şi alte tipuri de energie regenerabilă care poate fi folosită în oraş, vorbim despre energia eoliană, energie geotermică, vrem să încercăm şi diferite tipuri de soluţii de stocare - ce ne dau puţine bătăi de cap. Vrem să ducem toate aceste lucruri la nivelul publicului, astfel încât să eficientizăm consumul".
EFdeN este o organizaţie fondată de studenţi care a dezvoltat până acum două prototipuri de case solare. În prezent, EFdeN lucrează la cel de-al treilea model, cu care participă la competiţia Solar Decathlon din Wuppertal, Germania.