VIDEOCONFERINŢA BURSA - SĂNĂTATE ŞI FARMA / FLORIN MIHĂLŢAN, INSTITUTUL NAŢIONAL DE PNEUMOLOGIE MARIUS NASTA: "Vreau să cred că privitul faţă în faţă nu va fi o excepţie, ci o normalitate"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 17 iunie 2020

Florin Mihălţan

Florin Mihălţan

Telemedicina este un mare progres în România, consideră Prof. Univ. Dr. Florin Mihălţan, medic pneumolog în cadrul Institutului Naţional de Pneumologie Marius Nasta. Specialistul a menţionat: "Am învăţat toţi să practicăm această telemedicină, dar vreau să cred că în viitor vom reveni la o viaţă în care privitul faţă în faţă nu va fi o excepţie, ci o normalitate".

Personalul medical este unul uzat, mai opinează domnia sa, precizând: "Colegii au foarte multe amprente psihice. Ar trebui să existe o intervenţie a unor psihoterapeuţi şi nişte binecuvântate vacanţe. Nu ştim, însă, dacă ne permitem aceste vacanţe, dacă Covid 19 este influenţat de clima caldă, umedă etc".

Printre altele, dr. Mihălţan a menţionat că pacienţii diagnosticaţi pozitiv cu noul coronavirus mor "mai puţin prin boli respiratorii şi mai mult prin boli cardio, diabet etc., care dacă se cumulează au un efect imprevizibil".

Specialiştii fac tot felul de algoritmuri pentru a afla mai multe informaţii despre acest virus, dar Covid 19 are suficiente necunoscute, a evidenţiat domnia sa, menţionând că, legat de hidroxiclorochină, "este un du-te vino terapeutic".

Şi la capitolul factori de risc sunt câteva paradoxuri, afirmă domnia sa: "Se vorbeşte foarte mult de fumat. Au fost afirmaţii care au spus că tabagismul favorizează boala, după care a venit un studiu unic francez care susţine că nicotina protejează şi că cel care nu fumează să înceapă să fumeze, iar cel care fumează, să continue. (...) De acemenea, s-a vorbit foarte puţin despre mişcare, dietă şi alţi factori de risc cardio-vascular".

Dr. Mihălţan a mai spus, printre altele, că mai există un capitol - cel care priveşte pericolele instalarii pandemiei. "Presiunea pacienţilor non-covid, mai ales pe respirator - cei cu cancere pulmonare, astm, deficienţe respiratorii etc - va ascunde între aceşti bolnavi şi pe unii pozitivi covid. De aceea, trebuie să stăm cu arma la picior", avertizează domnia sa, concluzionând: "Un aspect cu iz pur pneumologic este că, în ultimele trei luni, ne-am luptat să stăpânim pandemia, dar a fost foarte dificil pentru cei fără covid. Aceştia vin cu cancere în stadii avansate, pneumonie sau bronho-pneumonie gravă. Trebuie să găsim o balanţă între asaltul prioritar acum al bolilor cronice respiratorii şi unda de covid ascunsă între pacienţii cronici şi nu doar cei respiratori".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Privitul in fatza va reveni printre noi numai in momentul in care scanerele biometrice ale Fiarei si camerele de recunoastere faciala se vor generaliza in locurile publice astfel incat sa ne poata privi cu maxima atentie in fatza atunci cand ne vedem de viata sau alergam pentru 350 de euro pe luna sa nu murim de foame.

    Atunci va fi durerea si scrasnetul dintilor...  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb