VIITOARELE PROGRAME DE FINANŢARE ALE UE:  Mai multă ambiţie, o evidenţiere mai clară, rezultate superioare

Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 21 octombrie 2011

Mai multă ambiţie, o evidenţiere mai clară, rezultate superioare

În ultimul deceniu, politica de coeziune a UE s-a impus ca factor semnificativ de schimbare prin crearea unui număr de pes-te un milion de locuri de muncă, investiţii în formarea profesională a peste zece milioane de oameni şi cofinanţarea construcţiei a peste 2.000 km de autostradă şi 4.000 km de cale ferată. României i-au fost alocate 19,7 miliarde de euro printr-o largă gamă de programe de finanţare regionale şi sociale pentru perioada 2007 - 2013. Absorbţia fondurilor nu este întotdeauna simplă. Există deja anumite proiecte de succes; de exemplu, modernizarea liniei de cale ferată care leagă Câmpina de Predeal, precum şi numeroasele proiecte de infrastructură având drept scop îmbunătăţirea ges-tionării deşeurilor şi a apelor reziduale. Acestea stau mărturie pentru beneficiile tangibile ale politicii de coeziune a UE la nivel local. Totuşi, autorităţile române trebuie să depună mai multe eforturi şi să ia măsurile necesare pentru a garanta utilizarea corespunzătoare a investiţiilor UE, în special în domeniul transporturilor, educaţiei şi mediului. Politica de coeziune continuă să fie o sursă de finanţare stabilă, sigură şi orientată, care poate şi trebuie să fie utilizată pentru stimularea creşterii economice a României.

Ne aflăm în plin proces de pregătire a noii generaţii de programe de finanţare ale UE pentru perioada care începe în 2014, când Europa se află în momentul crucial de redefinire a obiectivelor politicii de coeziune - propriile investiţii în regiunile şi cetăţenii săi. Ţelul nostru - aşa cum este definit în propunerea prezentată de Comisia Europeană săptămâna trecută - este creşterea impactului investiţiilor prin propunerea unei noi abordări. Vom căuta în continuare să tratăm Europa ca pe un întreg şi să reducem diferenţele dintre zonele urbane şi cele rurale, dintre regiunile populate şi cele mai puţin populate sau izolate din punct de vedere geografic. Astfel, investiţiile în concurenţă şi în ocuparea forţei de muncă - în oameni, în formarea lor profesională, în oportunităţile oferite acestora şi în infrastructură pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii - stau la baza strategiei Europa 2020 a UE. Aceasta este soluţia noastră, calea pe care trebuie să o urmăm pentru a ieşi din criza actuală.

Abordarea pe care o propunem pentru viitoarele investiţii în cadrul politicii de coeziune presupune stabilirea unor obiective pentru fiecare regiune în parte, care să reflecte situaţia concretă: ocuparea forţei de muncă, îmbunătăţirea nivelului de studii şi modernizarea serviciilor sociale, precum şi creşterea investiţiilor în infrastructura transfrontalieră, eficienţă energetică, tehnologie şi inovaţie. Obiective ambiţioase, dar realiste, într-un context economic dificil. Din acest motiv, în cadrul propunerii Comisiei Europene pentru viitorul buget al UE, prezentată în luna iunie, aceasta a subliniat importanţa vitală a garantării finanţării. Suma propusă pentru următorii şapte ani în ceea ce priveşte finanţarea prin fonduri de coeziune este de 376 miliarde de euro. Dacă dorim să generăm creştere durabilă şi crearea de noi locuri de muncă, avem nevoie de un buget pe măsură. Prin garantarea finanţării, suntem convinşi că vom putea să realizăm ceea ce ne-am propus, în condiţii corespunzătoare. Cum guvernele europene sunt obligate să reducă cheltuielile publice, utilizarea inteligentă a fondurilor structurale devine, evident, mai importantă decât oricând. În consecinţă, trebuie să conlucrăm îndeaproape cu partenerii noştri regionali din România, precum şi din toate celelalte state membre şi regiuni europene, pentru a spori eficienţa politicii de coeziune a UE, atât în ceea ce priveşte obţinerea de rezultate concrete, cât şi a garantării valorii banilor contribua-bililor.

Având în vedere cele 23 de milioa-ne de şomeri aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi cele peste 113 milioa-ne de cetăţeni care se estimează a fi expuşi riscului de sărăcie sau excluziune, trebuie să investim în formarea profesională, educaţie, antreprenoriat şi sprijin acordat persoanelor în căutarea unui loc de muncă. În acest scop, am propus ca minim 25% din totalul fondurilor să fie acoperit de Fondul Social European. Din punc-tul nostru de vedere, o parte din aceas-tă sumă ar trebui să fie destinată creării de oportunităţi pentru persoanele provenind din medii defavorizate şi reducerii sărăciei. Trebuie să cheltuim eficient şi inteligent, punând în aplicare o politică care să deserveas-că integral regiunile şi cetăţenii europeni. În plus, trebuie să contribuim la valoarea vizibilă a proiectelor derulate de către autorităţile regionale şi naţionale, concentrându-ne pe un număr mai mic de zone prioritare şi punând un accent mai mare pe obţinerea rezultatelor.

Principalul nostru obiectiv este simplificarea şi eficientizarea politicii de coeziune prin reducerea procedurilor birocratice. Dorim să ducem simplificarea la un nou nivel, de exemplu prin armonizarea normelor şi utilizarea opţiunilor de cost mai puţin complexe, atunci când este posibil.

Pentru a ne asigura că viitoarele programe nu vor pierde din vedere obiectivele propuse şi vor genera rezultate reale, vizibile, propunem, de asemenea, semnarea unor contracte de parteneriat cu fiecare stat membru în parte, definind o strategie de inves-tiţii clară şi concentrând fondurile pe un număr limitat de domenii. Dorim, de asemenea, semnarea unui acord clar prin care să fie stabilite condiţiile care trebuie îndeplinite înainte de acordarea fondurilor europene, inclusiv realizarea unor reforme specifice şi atingerea unor etape-cheie.

Propunerea privind fondurile UE după 2013 va pregăti toate regiunile europene pentru economia globală cu evoluţie rapidă în care trăim, adaptând-o în funcţie de nevoile fiecărei regiuni şi conferindu-i o dimensiune socială accentuată. Dorim pur şi simplu să facem cele mai bune investiţii pe întreg teritoriul Europei - investiţii care să genereze prosperitate, siguranţă şi un viitor luminos pentru toate regiunile. Pentru că nimeni nu are garanţia unei prosperităţi veşnice. Acum, mai mult decât oricând, este nevoie de investiţii inteligente la nivelul întregii Uniuni Europene.

(LASZLO ANDOR, comisar european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

JOHANNES HAHN, comisar european pentru Politică Regională)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb