VIORICA DĂNCILĂ: "Executivul vrea ca sectorul agricol să devină motor de creştere economică"

F.A.
Ziarul BURSA #Politică #Agricultură / 24 mai 2018

"Executivul vrea ca sectorul agricol să devină motor de creştere economică"

Guvernul urmăreşte ca, prin noile politici, sectorul agricol să devină un motor de creştere economică, a spus, ieri, premierul Viorica Dăncilă, precizând: "Agricultura şi dezvoltarea satului românesc reprezintă o prioritate absolută în programul de guvernare. Urmărim ca prin noile politici agricole sectorul agricol să devină un motor de creştere economică şi o sursă de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural, odată cu garantarea veniturilor agricultorilor, pentru a evita migraţia din mediul rural. Accelerarea modernizării agriculturii pentru a asigura o hrană sănătoasă, necesară întregii populaţii, recâştigarea pieţei interne, un trai decent al fermierilor, reducerea importurilor şi creşterea exporturilor de produse agroalimentare sunt deziderate pe care le urmărim să fie îndeplinite".

Alte direcţii strategice cu impact ridicat în domeniu sunt cele care să conducă la comasarea terenurilor şi la finalizarea reformei funciare, precum şi la identificarea de măsuri menite să conducă la dezvoltarea/salvarea zonei montane, conform primului ministru.

Viorica Dăncilă a vorbit şi despre absorbţia fondurilor europene în domeniu, precizând că au fost atrase fonduri nerambursabile de 1,2 miliarde euro în anul 2017, iar în anul 2018 vor fi plătite peste 1,4 miliarde de euro pentru investiţiile din PNDR, pe perioada 2014-2020.

Premierul a prezentat programul de măsuri legislative pentru sectorul agricol, care include "cadastrarea de către stat a terenurilor agricole, revizuirea legislaţiei din agricultură cu privire la achiziţionarea terenurilor, realizarea Îndrumarului legislativ (...), îmbunătăţirea legislaţiei cu privire la trasabilitatea produselor agroalimentare, revizuirea cu celeritate a legislaţiei referitoare la managementul ambalajelor." Oficialul a adăugat: "Avem în plan, în perioada următoare, înfiinţarea Casei de Comerţ a României, care va intermedia comercializarea produselor agroalimentare şi a animalelor, va închiria sau construi centre de colectare/prelucrare, va negocia contracte în numele producătorilor agricoli pentru export şi intern. (...) Am apreciat faptul că Politica de Coeziune şi Politica Agricolă comună rămân principalele priorităţi investiţionale în viitorul buget, însă nu putem spune că ne simţim confortabil cu reducerea alocărilor pentru cele două politici. Mai ales în termeni reali, acestea par a fi mult mai mari decât procentele anunţate (...) În calitate de prim-ministru, voi susţine ca politica agricolă comună să continue să fie o politică puternică, bazată pe cei doi piloni, cu o alocare bugetară la fel de consistentă ca până în prezent (...). România nu poate accepta o politică agricolă comună fără Pilonul II-Dezvoltare rurală sau cu diminuarea obiectivelor şi a ariei de aplicabilitate a programelor naţionale de dezvoltare rurală".

Laurenţiu Baciu, LAPAR: "Fermierii au mari probleme cu autorităţile locale"

Fermierii au mari probleme cu autorităţile locale, a declarat, ieri, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), la Conferinţa Naţională a Agricultorilor. Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "Sunt localităţi unde primarii sunt Dumnezeii Dumnezeilor, adică Dumnezeu adevărat joacă la grupa mică în comparaţie cu el. Nu au înţeles că păşunile sunt destinate animalelor şi numai deţinătorilor de animale. Nu au înţeles că aceşti amărâţi care lucrează câte 12 -14 ore pe zi în timp de campanie trebuie să nu îşi piardă timpul pe la primării pentru adeverinţe. Sunt localităţi, şi vi le pot exemplifica, în care nu au dat adeverinţă pentru că s-au supărat pe tot satul domnul primar şi domnul secretar. Acei oameni nu şi-au primit banii pe câteva mii de hectare, în judeţul Suceava, pentru că nu vrea secretarul. Am luat legătura şi cu doamna prefect de acolo, care mi-a spus: «Domnule Baciu, nu am ce-i face. Sunt unii care nu au nicio lege sau au legea lor personală".

Laurenţiu Baciu a precizat că în alte localităţi primarii dau adeverinţe cu întârziere, pe motiv că aşa spune legea. "O altă speţă de primar inteligent este într-un judeţ mai spre est - Botoşani - care a zis: «Vrei adeverinţă - când mai erau două zile şi se termina înscrierea - faci şi tu o cerere şi în 30 de zile îţi dau adeverinţa. Că aşa prevede legea, pentru că cine a dat aşa a gândit-o, adică să stea pentru o adeverinţă 30 de zile".

Baciu a adus în discuţie şi lipsa forţei de muncă, nu doar din agricultură, ci din toate sectoarele de activitate, fiind o problemă naţională. Domnia sa este dezamăgit că în ultimii 28 de ani, în mediul rural, s-au dezvoltat într-un ritm extraordinar de rapid ajutoarele sociale: "E o problemă naţională şi nu ne plângem doar noi, cei din agricultură, ci din toate sectoarele de activitate, de lipsa forţei de muncă. Eu când îi aud pe unii că spun că salariile sunt mici, păi nu ai cui să le dai. Suntem nevoiţi să facem eforturi foarte mari, să înlocuim forţa de muncă cu utilaje care costă sume fabuloase şi nu reuşim de multe ori să le amortizăm, pentru că avem o piaţă destul de precară pe ceea ce înseamnă piaţa produselor agricole şi, astfel, în loc să ne dezvoltăm, batem pasul pe loc. Noi vrem să facem, să producem plusvaloare, ne gândim la bugetul României. Vrem progresul României, dar nu avem cu ce, pentru că sunt nişte legi, ar trebui să vă aplecaţi asupra lor".

Referitor la ajutoarele sociale, şeful LAPAR a menţionat: "Vă spun cu amărăciune ca în cei 28 de ani s-a dezvoltat într-un ritm extraordinar de rapid o nouă specializare la ţară: ajutoarele sociale. Acolo unde unii s-au năs-cut numai să primească. Nu este o acuzaţie. Legea este binevenită, să-i dai unui om ajutor când vezi că nu are posibilităţi de trai, dar tot în legea aia spune că, dacă nu are unde să îşi câştige existenţa. Or, la noi, în sectorul agricol, este valabil pentru jumătate de ţară - nu găseşti un om indiferent cât îi dai. Nici nu vorbim de salarizare, este exclus, că nu ai cui. Preferă să stea pe ajutorul social, să trăiască din acele alocaţii. Şi numărul lor se înmulţeşte, pentru că nici copiii lor nu muncesc, neavând educaţie... Cine să le dea educaţie? Ăla care stă în faţa cârciumii toată ziua? Păi vine şi el lângă taică-su şi maică-sa când face majoratul şi tot la ajutoare intră".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb