A fost nevoie de protecţia autorităţilor judiciare pentru ca Hidroelectrica să nu mai fie "căpuşată" prin tot felul de contracte şi lăsată fără lichidităţi, le-a spus, ieri, sindicaliştilor de la Hidrosind, Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). "Nu des-fiinţăm locuri de muncă, nu tăiem salariile, nu vindem Hidroelectrica pe bucăţi, ci vrem să ne uităm la contracte, să le analizăm şi să schimbăm managementul companiei pentru că economia trebuie să primeas-că energie hidro în condiţii normale, nu de concurenţă neloială", a declarat domnia sa, subliniind că nimeni nu va fi defavorizat de insolvenţa Hidroelectrica şi că băncile îşi vor primi banii la timp.
"Avem nevoie de voi, de angajaţii Hidroelectrica, şi de bănci pentru a putea duce la îndeplinire rapid planul de reorganizare. Vrem ca până la finele anului să scoatem, cu succes, Hidroelectrica din insolvenţă", a sub-liniat Remus Vulpescu.
Şeful OPSPI a precizat că AGA Hidroelectrica l-a numit adminis-trator special al companiei şi că se lucrea-ză intens la planul de reorganizare şi la analiza tuturor contractelor, nu numai a celor de vânzare a energiei, pentru a fi rediscutate în condiţii avantajoase pentru societate. Domnul Vulpescu a subliniat că există o colaborare foarte bună cu băncile finanţatoare, care nu au tăiat liniile de finanţare, menţionând că planul de rambursare a creditelor va fi respectat în totalitate.
• Vulpescu nu a ştiut, până la insolvenţa Hidroelectrica, de datoria Euro-P.E.C.
Remus Vulpescu susţine că habar nu a avut că Euro-P.E.C., unul din "băieţii deştepţi din energie", nu a plătit Hidroelectrica energia livrată în prima jumătate a anului. Contractul dintre Hidroelectrica şi Euro-P.E.C. a fost denunţat, recent, de adminis-tratorul judiciar.
Domnia sa afirmă: "Deşi am condus negocierile cu furnizorii care au contracte directe cu Hidroelectrica, nu am fost informat de conducerea societăţii că Euro-P.E.C. nu şi-a plătit energia de la începutul anului. Nu ştiu să vă spun, deocamdată, cine este res-ponsabil de această situaţie. Cert este că «băieţii deştepţi» nu-şi plătesc energia în avans, aşa cum s-a spus până acum".
Şeful OPSPI susţine că adminis-tratorul judiciar hotărăşte denunţarea contractelor dezavantajoase şi că deciziile de denunţare nu au cale de atac în procesul de insolvenţă.
Avocatul Gheorghe Piperea ne-a confirmat acest lucru, dar ne-a precizat că furnizorii au dreptul să cea-ră despăgubiri în cadrul procesului de insolvenţă, iar judecătorul decide dacă acestea sunt îndreptăţile sau nu.
Remus Vulpescu speră să recupereze, pe cale amiabilă, datoria de 37 milioane de lei de la Euro-P.E.C., deşi compania gă-lă-ţeană nu recunoaşte decât 20 milioane de lei din această sumă. Domnia sa a admis că există riscul ca Hidroelectrica să nu poată recupera mare lucru din această datorie dacă se ajunge la executare silită şi dacă furnizorul nu are active ce pot fi valorificate.
În locul contractului cu Euro-P.E.C., băncile vor primi ca garanţie viitoarele contracte pe care Hidroelectrica le va încheia pe bursa de energie. "Energia disponibilă din contractul cu Euro-P.E.C. va fi scoasă la vânzare, în pachete mici, pe pieţele centralizate ale OPCOM", a mai declarat domnul Vulpescu.
• Şeful OPSPI: Transelectrica are o datorie de 40 milioane de lei către Hidroelectrica
Şeful OPSPI a mai spus ieri că s-a constatat că şi Transelectrica datorează Hidroelectrica 40 milioa-ne de lei, fără a da mai multe detalii despre această creanţă.
Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii Transelectrica ne-au spus că suma menţionată de domnul Vulpescu nu este chiar atât de mare şi că datoriile transportatorului de energie către Hidroelectrica nu au depăşit scadenţa. Astfel, potrivit Transelectrica, 7-8 milioane de lei sunt pe circuitul de compensare, iar alte 12,3 milioane de lei au fost plătite chiar ieri dimineaţă la prima oră şi reprezintă banii cuveniţi Hidroelectrica din participarea la Piaţa de Echilibrare. Încă 1,98 milioane de lei au fost achitate de Transelectrica tot ieri, în contul energiei livrate transportatorului de către Hidroelectrica. "Plăţile au coincis cu ziua declaraţiilor, fiind făcute înaintea scadenţei", au insistat reprezentanţii Transelec-trica.
• Hidrosind a înaintat recurs la decizia intrării în insolvenţă
Hidrosind a înaintat recurs în instanţă în urma deciziei Tribunalului Bucureşti de a accepta solicitarea Hidroelectrica de intrare în insolvenţă, a declarat, ieri, preşedintele sindicatului, Decebal Sulea. Domnia sa susţine că decizia Consiliului de Administraţie de a solicita intrarea în insolvenţă nu este validă pentru că doi din cei trei membrii votanţi au avut mandat doar pentru renegocierea contractelor bilaterale nu şi pentru intrarea în insolvenţă.
Hidrosind a mai anunţat recent că va înainta plângeri penale împotriva semnatarilor Hotărârii Consiliului de Administraţie din data de 15 iunie (când a fost înaintată cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica - n.r.), pentru abuz în serviciu şi subminarea economiei naţionale.
• Ponta s-a bucurat auzind că unele contracte din energie încep să fie reziliate
Premierul Victor Ponta le-a spus miniştrilor, în şedinţa de guvern de ieri, că s-a bucurat auzind că unele contracte defavorabile companiilor energetice de stat încep să fie reziliate, el arătând că Hidroelectrica şi celelalte societăţi nu trebuie să intre într-o formă "viciată" în procesul stabilit cu FMI. "În zona de energie trebuie să dăm încă o dată asigurări că Guvernul, atât cât este din punct de vedere legal competenţa sa, este profund interesat în operaţiunea de reintrare în legalitate a tuturor societăţilor din zona energiei, vorbesc de societăţile la care capitalul integral sau majoritar este al statului. M-am bucurat să aud că anumite contracte care erau în mod clar împotriva societăţilor respective şi împotriva intereselor noastre încep să fie reziliate şi sunt convins că şi Hidroelectrica, şi celelalte societăţi, vor putea să intre în procesul stabilit cu FMI într-o formulă adevărată şi într-o formulă corectă, nu viciată pe criterii subiective", a spus Ponta miniştrilor.