"Internetul? Este un proiect CIA" a spus preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la un forum media care s-a desfăşurat la Sankt Petersburg, în Rusia, potrivit AP, citată de surse din presă.
El a mai adăugat că CIA continuă să dezvolte internetul ca pe o armă, iar Rusia trebuie să se lupte pentru "a-şi apăra interesele online".
Pentru mulţi, afirmaţia lui Putin nu este o surpriză, întrucât Rusia încearcă de mulţi ani să controleze internetul. În ultimii trei ani, la Moscova au fost votate mai multe legi, care fac din Rusia unul dintre statele cu cea mai sofisticată structură de supraveghere a internetului.
Săptămâna trecută, Pavel Durov, fondatorul echivalentului rusesc al Facebook-ului, spunea că serviciile secrete ruseşti, FSB, i-au cerut să predea datele personale ale protestatarilor din Ucraina. La acea dată Durov a refuzat, dar imediat după aceea a anunţat că-i vinde compania lui Alisher Usmanov, un oligarh care are legături strânse cu Putin.
Rusia nu se opreşte doar la supravegherea utilizatorilor de internet: luna trecută, guvernul de la Moscova a blocat accesul la internet al unor membri cunoscuţi ai opoziţiei, cum sunt Garry Kasparov şi Alexei Navalny, pe baza unei legi votate anul trecut, care permite guvernului să blocheze pagini de internet care "invită" la proteste neautorizate.
În acest context, remarca lui Putin privind internetul ar putea semnala faptul că Rusia va continua să îngrădească liberul acces al cetăţenilor săi la informaţiile publicate online.