Vom avea un nou Cod Fiscal

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 13 iulie 2005

La importurile de autoturisme în sistem leasing, accizele vor fi calculate la valoarea totală, şi nu la cea reziduală

Nu vor fi impozitate dobînzile obţinute din depozite constituite în ţări ale UE

Din 2006, transferurile valorilor mobiliare deţinute în portofoliu mai puţin de un an vor fi impozitate cu 16%

Schimbările Codului Fiscal vor continua cel mai probabil pînă în anul 2007, cu scopul de a armoniza legislaţia fiscală din ţara noastră cu cea din Uniunea Europeană. Despre modificările Codului Fiscal avute în vedere de autorităţi au vorbit, ieri, într-o conferinţă organizată de Finmedia, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice.

Scutirile de TVA vor fi eliminate în cea mai mare parte

Modificările în ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată vor continua şi în acest an, a declarat ieri Mihai Hură, director general adjunct la Direcţia Generală Legislaţie şi Impozite Indirecte: "Noul Cod Fiscal cu modificările TVA va fi publicat pînă în 2007, iar de la 1 ianuarie 2007 va intra în vigoare". Domnia sa a precizat că în viitorul foarte apropiat va fi publicat un ghid pe suport magnetic, la dispoziţia contribuabililor şi a organelor fiscale, elaborat cu sprijinul unor experţi belgieni.

Mihai Hură a declarat că vor fi adoptate directivele a treia şi a opta ale UE care prevăd restituirea TVA pentru achiziţia de carburanţi pentru transport de pe teritoriul ţării noastre (şi care se aplică pentru România în ţările UE).

Modificările privind TVA prevăd însă şi noi eliminări ale scutirilor de TVA, cum ar fi cea pentru traficul fluvial al localnicilor din Delta Dunării (care va fi însă compensat prin subvenţii) şi cele pentru construirea lăcaşurilor de cult şi religioase.

Domnul Hură a precizat că TVA, care aduce circa 50% din veniturile bugetului de stat, va constitui baza de calcul a contribuţiei ţării noastre la bugetul UE.

Orice produs utilizat drept combustibil sau carburant va fi accizat la fel ca motorina

Majorarea accizelor va continua, cu scopul echilibrării veniturilor bugetului de stat. Victoria Tomi, director general adjunct în Ministerul Finanţelor Publice, a declarat că pe viitor vor avea loc, în fiecare an, la 1 iulie, majorări "suportabile". "Există calendare de creştere graduală a accizelor pînă în 2007", a subliniat domnia sa, precizînd că majorarea accizelor care a avut loc la 1 aprilie anul acesta a fost mai mare decît cea prevăzută (cam cu 13,5%), deoarece s-a luat în calcul şi deprecierea euro, însă la anumite produse (benzină, motorină) s-a ajuns deja la nivelul preconizat pentru 2007 şi ca urmare pentru aceste produse nu vor mai exista alte majorări.

"Accizele nu mai sînt aplicate exclusiv pentru produsele de lux", a precizat Victoria Tomi.

Din contră, am putea spune, dacă avem în vedere că orice produs utilizat în calitate de combustibil sau carburant va fi accizat la fel ca motorina.

În plus, şi aici vor fi anulate anumite scutiri, de exemplu pentru uleiuri minerale utilizate în scop tehnologic. Doamna Tomi a precizat că MFP a insis-tat ca această scutire să nu fie eliminată, însă decizia nu i-a aparţinut. Vor fi impozitate toate produsele energetice, în această categorie intrînd şi cărbunele, cocsul, păcura şi electricitatea, însă plătitorii de accize vor fi numai furnizorii spre consumatorul final. Va fi modificat sistemul de accize pentru autoturismele importate în regim leasing, în sensul că accizele vor fi calculate la valoarea totală, şi nu la cea reziduală. Totuşi, a precizat Victoria Tomi, de la 1 ianuarie 2006 vor fi adoptate o serie de scutiri care sînt prevăzute în directiva 96.

Impozitul cu stopaj la sursă va continua pînă în 2010

Cele mai importante modificări vor viza însă sistemul impozitelor directe. Astfel, nu vor fi impozitate dobînzile obţinute din depozitele nerezidenţilor, lucru care se va aplica şi pentru românii care vor înregistra dobînzi din depozite deţinute în UE, a declarat Cornelia Petreanu, director la Direcţia Generală de Politici şi Legislaţie Fiscală. "Avem în vedere şi impozitarea cu 16% a părţilor sociale şi a titlurilor deţinute la societăţi des-chise de investiţii", a precizat doamna Petreanu, adăugînd că pînă în 2010 va continua stopajul la sursă. Speculatorii de pe piaţa de capital vor fi dezavantajaţi: începînd cu 2006 transferurile valorilor mobiliare deţinute în portofoliu mai puţin de un an vor fi impozitate cu 16%. În cazul în care această perioadă este mai mare de un an, cota de impunere este de 1%, acelaşi impozit ca şi în cazul tuturor achiziţiilor de pînă la 4 iunie anul curent. Dobînzile pentru rezidenţi sînt impozitate cu 1% pentru depozitele la termen, obligaţiunile şi contractele civile încheiate înainte de 3 iunie, chiar dacă scadenţa este în anul următor, 10% pentru cele constituite pînă la 31 decembrie şi 16% pentru cele după această dată. Pentru nerezidenţi cota este de 10% pînă la 31 decembrie şi 16% după această dată.

Cîştigurile din operaţiile cu valută se impozitează cu 10% pînă la sfîrşitul acestui an şi cu 16% din 2006. Cea mai mare lovitură o vor primi însă speculatorii de pe piaţa imobiliară, care nu plăteau nici un fel de impozit pînă acum pentru tranzacţiile realizate. În noul Cod Fiscal însă, veniturile din transferul clădirilor, dacă sînt deţinute mai puţin de trei ani, vor fi impozitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb