Washingtonul e nemulţumit că Arabia Saudită a întrerupt ajutorul militar acordat Libanului

Ioana Dogaru
Internaţional / 9 martie 2016

Statele Unite nu au apreciat deloc că aliatul lor saudit a renunţat la ajutorul său militar pentru Liban, un program de echipamente de apărare în valoare de trei miliarde de dolari care includea arme franceze, a făcut cunoscut marţi diplomaţia americană, relatează AFP.

Arabia Saudită a întrerupt în februarie o asistenţă substanţială pentru armata libaneză în semn de protest faţă de luările de poziţie ale Beirutului considerate ostile - inspirate potrivit Riadului de puternica mişcare libaneză şiită Hezbollah - la adresa acestei monarhii sunnite, potrivit sursei citate.

Fără să dezvăluie conţinutul "discuţiei diplomatice", purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a informat că Washingtonul a exprimat Riadului "îngrijorarea legată de întreruperea ajutorului militar" saudit pentru Liban.

John Kirby a subliniat că "sprijinul acordat forţelor armate libaneze este important pentru a contrabalansa ponderea Hezbollahului şi a mentorilor străini ai acestuia", o aluzie la Iran.

"Forţele armate libaneze merită să fie susţinute în continuare de comunitatea internaţională", a insistat purtătorul de cuvânt american.

Aflat sâmbătă la Paris, ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, a afirmat că armata ţării sale va recupera armele destinate iniţial Libanului.

Acest program în valoare de trei miliarde de dolari a făcut obiectul unui acord între Riad şi Franţa pentru a echipa armata libaneză. O primă livrare de rachete antitanc de tip Milan a fost efectuată în aprilie 2015, iar alta era prevăzută pentru primăvară. Partea substanţială a contractului nu a fost însă executată.

Potrivit analiştilor, Beirutul a fost pedepsit de Riad din cauza poziţiilor antisaudite ale Hezbollahului proiranian şi plăteşte astfel preţul tensiunilor dintre Arabia Saudită şi Iran, adversari sunnit şi, respectiv, şiit din Orientul Mijlociu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb