Wizz Air respinge acuzaţiile sindicaliştilor

V.B.
Companii #Aeronautică / 12 decembrie 2014

Operatorul aerian low-cost Wizz Air respinge acuzaţiile recente referitoare la recunoaşterea drepturilor angajaţilor şi, în particular, atitudinea companiei faţă de apartenenţa la un sindicat, menţionând că recenta reducere de personal a fost "regretabilă, însă în conformitate totală cu legislaţia relevantă a muncii" potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Firma răspunde, astfel, "incorecte despre schimbări ale businessului din România".

"Wizz Air respectă toate drepturile angajaţilor, inclusiv dreptul de a se alătura, în cazul în care doresc, unui sindicat. De asemenea, Wizz Air crede în comunicarea directă şi deschisă între angajaţi şi management şi în feedback-ul valoros pe care aceasta îl oferă. De peste 10 ani, comunicarea directă şi cultura colaborării au contribuit la creşterea rapidă şi profitabilă a Wizz Air şi au făcut din companie un angajator stabil şi atractiv în peste 10 ţări, inclusiv în România", se mai arată în documentul citat.

Societatea punctează că relocarea recentă a capacităţii, prin mutarea unei aeronave Wizz Air de la baza din Bucureşti către alte pieţe, "reprezintă un răspuns la cererea pieţei şi permite companiei să ofere în continuare clienţilor săi cele mai mici tarife".

"Reducerea de personal rezultată în mod inevitabil a fost regretabilă, însă în conformitate totală cu legislaţia relevantă a muncii. Afirmaţiile conform cărora angajaţii au fost concediaţi în mod nejustificat în baza apartenenţei la sindicat sunt complet nefondate. Compania este, totodată, dezamagită de faptul că anumiţi foşti angajaţi au apelat la afirmaţii false şi la interpretarea eronată a motivelor legale ale încheierii contractelor acestora. În plus, compania îşi arată îngrijorarea cu privire la faptul că o serie de angajaţi s-au plâns de comportamentul ameninţător şi de intimidare al reprezentanţilor sindicatului, care caută noi membri. Este posibil, aşadar, ca angajaţii să fi pornit propia lor campanie prin care comunică sindicatului că acţiunile sale nu sunt susţinute de mulţi angajaţi din cadrul bazei. În acest caz, acesta este mesajul pe care sindicatul trebuie să-l respecte", conchide comunicatul Wizz Air.

Cu o echipă de peste 2100 de profesionişti în aviaţie, Wizz Air operează o flotă de 54 aeronave Airbus A320 de la 19 baze, pe 340 de rute care asigură legătura între 104 de destinaţii din 36 de ţări. Firma a transportat 13,9 milioane de pasageri în anul fiscal încheiat pe 31 martie 2014.

Săptămâna trecută, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" a cerut conducerii Wizz Air Ungaria "să înceteze presiunile asupra angajaţilor din România, victime ale unui nou abuz din partea angajatorului".

Anterior, conducerea Wizz Air concediase (la o lună de la înfiinţarea sindicatului Aerolimit Professional format din reprezentanţi ai personalului navigant al Wizz Air) 19 dintre cei 70 de angajaţi membri de sindicat din ţara noastră. Printre aceştia, s-a aflat şi liderul de sindicat Constantin Mircea.

Întrucât decizia de concediere a liderului sindical a fost atacată în instanţă, managementul Wizz Air a înăsprit presiunile asupra angajaţilor rămaşi membri de sindicat şi nu numai. Astfel, o parte dintre membrii de sindicat ai Wizz Air, dar şi angajaţi care nu au făcut niciodată parte din sindicatul Aerolimit Professional au transmis e-mailuri standardizate prin care cereau retragerea din sindicat, acuză Cartel Alfa.

"Este revoltător faptul că toate e-mailurile primite de către Sindicatul Aerolimit Professional sunt identice, iar printre angajaţii care şi-au cerut retragerea din sindicat se află persoane care nu au făcut niciodată parte din sindicat", transmite Cartel ALFA, considerând "inadmisibile" şi "ilegale" acţiunile şi presiunea exercitată asupra angajaţilor de către managementulul Wizz Air pentru dizolvarea sindicatului, "care încalcă şi ignoră legile şi drepturile angajaţilor români".

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" cere companiei Wizz Air să acţioneze în cadrul legal, respectând dreptul la asociere, să recunoască Sindicatul Aerolimit Professional şi să demareze un dialog cu reprezentanţii acestuia. CNS Cartel ALFA a cerut şi a primit sprijinul şi solidaritatea organizaţiilor sindicale internaţionale pentru a determina compania Wizz Air să recunoască dreptul propriilor angajaţi de a se asocia în sindicat, mai transmiteau sindicaliştii.

Aerolimit Professional, sindicatul care reprezintă personalul navigant al companiei Wizz Air Ungaria, este afiliat la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Aeroporturi, membră a CNS "Cartel ALFA". Cu un număr de 70 de membri şi înfiinţat în luna octombrie a acestui an, Aerolimit Professional "a fost încă de la momentul notificării oficiale de înfiinţare ţinta unui atac fără precedent din partea conducerii Wizz Air, cu scopul desfiinţării acestuia. Astfel, 19 dintre cei 70 de membri de sindicat au primit decizii de concediere (majoritatea fiind membri fondatori), iar presiunea exercitată de conducerea companiei i-a determinat pe o parte dintre membrii rămaşi să se retragă din organizaţia sindicală", reclamă sindicaliştii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb