YANIS VAROUFAKIS: "Zona euro se va prăbuşi fără Grecia"

Valentin Busuioc
Internaţional / 9 februarie 2015

Zona euro se va prăbuşi dacă Grecia va fi obligată să părăsească uniunea monetară, din cauză că mai multe ţări membre vor urma exemplul statului elen, nemaiputând plăti datoriile publice în condiţiile actuale, a declarat ieri ministrul de Finanţe de la Atena, Yanis Varoufakis, pentru televiziunea italiană RAI, scrie Reuters.

Noul guvern de stânga al Greciei încearcă să renegocieze eşalonarea plăţii datoriei şi a început să respingă politicile de austeritate convenite cu creditorii internaţionali ai ţării.

Într-un interviu pentru televiziunea RAI, Varoufakis a spus că problemele legate de datoria Greciei trebuie să fie rezolvate, ca parte a unei respingeri faţă de politicile de austeritate ale zonei euro, în ansamblul ei. Ministrul a făcut apel la un program masiv de investiţi, de tip "înţelegere nouă" ("new deal"), finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Demnitarul a explicat: "Euro este fragil. Situaţia este ca şi cum ai construi un castel din cărţi de joc: dacă scoţi cartea Greciei, celelalte se vor prăbuşi".

Totodată, ministrul a arătat că uniunea monetară se confruntă cu riscul fragmentării şi al "deconstrucţiei", dacă nu îşi asumă faptul că nu doar Grecia este în incapacitate de plată a datoriilor în acord cu termenii actuali.

"Aş avertiza pe oricine se gândeşte la amputarea strategică a Greciei din Europa, pentru că acest lucru este foarte periculos. Cine va urma după noi? Portugalia? Ce se va întâmpla când Italia descoperă că este imposibil să rămână în cămaşa de forţă a austerităţii?" s-a întrebat retoric Varoufakis.

Când s-au deplasat la Roma săptămâna trecută, Yanis Varoufakis şi premierul Alexis Tsipras au primit, din partea omologilor italieni, cuvinte prieteneşti, dar nu şi sprijin pentru renegocierea datoriei.

Totuşi, Varoufakis a dat asigurări că lucrurile au stat altfel în culise: "Mai mulţi oficiali italieni (nu pot să vă spun din partea cărei instituţii mari) mi-au declarat că ne sprijină, dar că ei nu pot spune adevărul, din cauză că şi Italia riscă falimentul şi că se tem de reacţia Germaniei. Să recunoaştem: situaţia datoriei Italiei este nesustenabilă".

În replică, ministrul italian al Economiei a scris pe Twitter că datoria ţării sale este "solidă şi sustenabilă", calificând drept "nelalocul lor" remarcile oficialului grec şi precizând că Italia caută o soluţie europeană la problemele Greciei, lucru ce are nevoie de "încredere reciprocă".

Datoria publică a Italiei este cea mai ridicată din zona euro, după ce randamentele obligaţiunilor greceşti şi italiene au crescut puternic în 2011, la apogeul crizei zonei euro. De atunci, randamentele s-au prăbuşit, iar, până în prezent, nu au fost afectate prea mult de reapariţia tensiunilor în Grecia.

Yanis Varoufakis a declarat că guvernul din care face parte îi va propune Europei o "nouă înţelegere", precum cea întreprinsă în SUA anilor '30. Aceasta de acum va presupune, conform ministrului, ca BEI să investească de zece ori mai mult decât până acum.

Demnitarul a avertizat că, dacă Europa îşi continuă contraproductivele politici de austeritate, singurii oameni care vor beneficia vor fi "cei care urăsc democraţia europeană", dând ca exemplu Partidul Zorii Aurii din Grecia, Frontul Naţional din Franţa şi Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP) din Marea Britanie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hai mai repede cu caruta europeana in gard ca m-am saturat de vorbe !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb