Yuanul a pierdut 2,8% într-o săptămână, faţă de dolar

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 august 2015

Yuanul a pierdut 2,8% într-o săptămână, faţă de dolar

Monedele asiatice, în cel mai mare declin din ultimii patru ani

--------------

Actualizare 14:34 Bursele chineze au închis în creştere

Patru din principalele burse asiatice au închis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în creştere.

Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze a crescut cu 0,49% la 20.620,26 puncte, în timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a depreciat cu 0,74% la 23.814,65 puncte.

Indicele S&P/ASX 200 al bursei din Australia a urcat cu 0,21% la 5.367,66 puncte.

Bursa din Shanghai a închis şedinţa de tranzacţionare de azi în creştere, cu 0,71%, la 3.993,67 puncte.

Indicele Shenzhen al bursei din Shanghai s-a apreciat cu 0,74%, la 2.327,486 puncte, iar indicele Sensex din Bombay ajunge la 27.878,27 puncte, după o scădere de 0,67%.

(S.A.)

--------------

Moneda Chinei, yuanul, s-a apreciat vineri, pe pieţele valutare externe, redresându-se uşor după trei zile de declin semnificativ determinat de o măsură neaşteptată de devalorizare luată marţi de banca centrală de la Beijing (PBOC). Avansul de vineri a venit după ce instituţia financiară a dat asgurări că va interveni ca să prevină fluctuaţiile excesive.

Cotaţia spot a yuanului a crescut cu 0,11% vineri, pe piaţa din Shanghai, la 6,3918 unităţi/ dolar. Pe întreaga săptămână trecută, moneda chinezească s-a depreciat cu 2,8% raportat la cea americană.

Banca centrală a Chinei a stabilit, vineri, un curs mai mare cu 0,05% faţă de dolar, respectiv 6,3975 unităţi, după trei deprecieri consecutive, de marţi până joi, când moneda a fost devalorizată cu peste 4%.

"Banca centrală a Chinei a dat un semnal, iar oamenii înţeleg că va fi foarte dificil să se împotrivească PBOC", declară, conform presei străine, Ken Peng, strateg la "Citigroup" Hong Kong. Acesta a adăugat: "Banca centrală va interveni în mod frecvent pe piaţa valutară, în următoarele trei luni, întrucât trebuie să se asigure că yuanul este stabil".

Analiştii "Goldman Sachs Group" Inc. sunt de părere că devalorizarea yuanului a fost importantă pentru pieţele materiilor prime, iar măsura semnalează că s-au schimbat condiţiile macroeconomice globale.

Monedele din Asia au înregistrat, în intervalul 10-14 august, cel mai mare declin săptămânal din ultimii patru ani, pe fondul devalorizării yuanului, măsură care a alimentat temerile legate de încetinirea celei de-a doua economii mondiale.

Indicele Bloomberg-JPMorgan Asia Dollar, care măsoară evoluţia celor mai active zece valute asiatice (excluzând yenul japonez) raportat la dolar, a coborât cu 2,1% faţă de nivelul din 7 august, aceasta fiind cea mai mare scădere săptămânală din septembrie 2011 până acum.

Ringgit-ul malaezian şi rupia indoneziană au coborât până la cel mai redus curs din ultimii 17 ani, săptămâna trecută. În cazul monedei din Malaezia, declinul a fost de 3,8% faţă de dolar, în timp ce rupia Indoneziei s-a depreciat cu 1,8%. Rupia indiană a scăzut cu 2,1% în intervalul menţionat, iar dong-ul vietnamez - cu 1,3%.

Totodată, dolarul taiwanez a pierdut 1,9% în săptămâna încheiată în 14 august, peso-ul filipinez - 1,1%, iar baht-ul thailandez - 0,4%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb