Zentiva N.V., care deţine pe piaţa românească fosta Sicomed, a anunţat ieri, că a intrat pe piaţa farmaceutică din Ungaria prin preluarea unei serii de produse generice, a unor angajaţi şi a altor active operaţionale de la Sanofi-Aventis. Termenii financiari ai tranzacţiei nu au fost dezvăluiţi.
Ca un prim pas al procesului de extindere a operaţiunilor din Ungaria, filiala Zentiva din această ţară a achiziţionat în total 23 de produse care au înregistrat vânzări de aproximativ 11 milioane de euro în 2006. În plus, Zentiva şi Sanofi-Aventis au convenit că unele funcţiuni de suport vor fi transferate împreună cu aceste produse.
Zentiva N.V. este o companie farmaceutică internaţională care se concentrează asupra dezvoltării, producerii şi comercializării de produse farmaceutice generice moderne de marcă. Compania deţine poziţii de lider în Cehia, Slovacia şi România şi înregistrează rate de creştere rapidă în Polonia, Rusia, Bulgaria, Ucraina şi Statele Baltice.
Grupul Zentiva are peste 4.500 de angajaţi şi deţine unităţi de producţie în Cehia, Slovacia şi România.
Zentiva este cotată la Bursele de Valori din Praga şi Londra. Cei mai mari acţionari ai companiei sunt Sanofi-Aventis (24,9%) şi Èeská poji¹»ovna şi părţile asociate (12,3%). Managementul Zentiva deţine 6,4% din acţiuni. Alţi investitori instituţionali şi privaţi deţin împreună 56,4% din acţiunile Zentiva.
Piaţa farmaceutică din Ungaria
Ungaria este membră a UE din 2004. În ciuda numărului mic al populaţiei, de aproximativ 10,1 milioane de locuitori, piaţa farmaceutică din Ungaria este una dintre cele mai importante din Europa Centrală.
Astfel, Ungaria are unul dintre cele mai ridicate niveluri ale consumului de medicamente pe cap de locuitor din regiune. Cu o creştere anuală de aproximativ 10% în ultimii ani, în 2006, piaţa de retail din Ungaria a fost evaluată la 2 miliarde USD sau la 1,7 miliarde euro. Datorită introducerii de noi măsuri de reducere a costurilor, se estimează că ritmul de creştere va încetini în 2007. Valoric, medicamentele generice reprezintă aproximativ 25% din piaţa farmaceutică totală.