Arabia Saudită şi China au făcut public un acord de schimb în valoare de 7 miliarde de dolari care a stârnit speculaţii în rândul analiştilor cu privire la o posibilă agresiune economică asupra Statelor Unite, după cum relatează zerohedge.com.
Acordul, valabil trei ani şi potenţial reînnoit, preciează sursa, reprezintă mult mai mult decât un simplu pact financiar: simbolizează o schimbare profundă a ordinii economice globale şi o provocare directă la adresa hegemoniei dolarului american.
China, ca cel mai mare consumator de energie din lume, şi Arabia Saudită, ca cel mai mare exportator de petrol, şi-au concentrat cooperarea în jurul acord care demonstrează dorinţa de diversificare, iar această extindere a relaţiilor bilaterale depăşeşte cu mult comerţul tradiţional şi indică o strategie pe termen lung care vizează remodelarea relaţiilor economice internaţionale, relatează zerohedge.com.
Pentru Statele Unite, acordul dintre doi dintre principalii săi parteneri comerciali este un motiv de îngrijorare din cauza dependenţa lumii de dolarul american ca principală monedă de rezervă, iar utilizarea monedelor alternative, cum ar fi yuanul chinezesc şi realul saudit, va eroda această influenţa a SUA şi va redesena harta finanţelor internaţionale, menţionează zerohedge.com.
Această iniţiativă nu este singura, relatează sursa citată, şi face parte dintr-o tendinţă mai amplă din China de a-şi reduce dependenţa de dolar deoarece Banca Centrală Chineză şi-a crescut semnificativ rezervele de aur.
Cu toate că Rusia este principalul furnizor de petrol al Chinei, aceasta a importat ţiţei saudit în valoare de 65 de miliarde de dolari în 2022, potrivit datelor vamale chineze, iar acest lucru reprezintă aproximativ 83% din totalul exporturilor ţării către China.
Prin urmare, acordul chino-saudit este mult mai mult decât o simplă tranzacţie financiară, cu China în fruntea creării celei mai mari reţele de schimb valutar din lume, apare o noutate în peisajul financiar în care dolarul american poate să nu mai fie singura monedă de referinţă, mai menţionează zerohedge.com.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 00:41)
Si acum facem un razboi proxy cu China si Arabia Saudita ??
2. O stire prost scrisa
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 08:38)
Ideea de baza ar fi fost ca decontarea se face in Yuani sau Riali in loc de dolari. Calitatea ziaristilor scade pe zi ce trece.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.11.2023, 10:06)
Ai dreptate,
dar aici nu e vorba de calitatea ziaristilor,
ci de dictatura "banilor"