Actualizare 12:43
Acţionarii BVB au decis aprobarea de principiu a iniţierii de către B.V.B. a demersurilor pentru înfiinţarea Contrapărţii Centrale pentru pieţele administrate de B.V.B., ca persoana juridică română, societate pe acţiuni conform Legii 31/1990 republicată, soluţie cu potenţial de a conduce către conceptul de Contraparte Centrală Regională, şi mandatarea administratorilor şi directorului general ai B.V.B. să întreprindă toate măsurile corespunzătoare şi să realizeze toţi paşii necesari pentru atingerea acestui obiectiv, precum şi aprobarea, de principiu, a unei investiţii de maximum 7 milioane Euro, care ar permite B.V.B. obţinerea statutului de acţionar al Contrapărţii Centrale. Propunerea fusese introdusă ca urmare a solicitării Asociaţiei Brokerilor şi SIF Transilvania.
------------
Actualizare 12:33 Directorul general al BVB Adrian Tănase a prezentat acţionarilor, în AGEA, o informare cu privire la Contrapartea Centrală. Acesta a spus ca există trei soluţii: să constituie o CCP românească cu toate serviciile locale, o CCP românească, dar cu anumite servicii externalizate, sau conectarea la o CCP straină.
Adrian Tanase a precizat că, la acest moment, nu poate indica varianta cea mai bună.
Adunarea generală extraordinară a acţionarilor BVB a decis aprobarea modificării programului de alocare a acţiunilor proprii deţinute de Societate, către salariaţii şi directorii Societăţii, precum şi către membrii Consiliului Bursei, aprobat de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Societăţii prin Hotărârea nr. 6 din data de 12.04.2017.
------------
Actualizare 11:13 Acţionarii BVB au respins abrogarea noului plan tarifar adoptat în aprilie anul trecut şi implementat de anul acesta. Propunerea anulării noilor tarife fusese înaintată de Asociaţia Brokerilor şi SIF Transilvania.
------------
Actualizare 11:11 AGA BVB a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2018, compania estimând o creştere cu 9% a profitului net, neluând în considerare impactul avut, anul acesta, de fuziunea cu Sibex.
Preşedintele BVB Lucian Anghel a precizat că bugetul pe 2018 nu conţine prevederi legate de un eventual proiect al unei Contrapărţi Centrale.
De asemenea, AGA a decis aprobarea remuneraţiei administratorilor Societăţii pentru exerciţiul financiar 2018 în cuantum de 3.700 RON net lunar/membru, a limitelor generale ale remuneraţiilor suplimentare pentru administratorii Societăţii şi a recompensării administratorilor pentru exerciţiul financiar 2017.
------------
Actualizare 10:45 Acţionarii BVB au aprobat distribuirea ca dividende a 95% din profitul de 14,24 milioane de lei pe anul trecut, respectiv a sumei de 13,55 milioane de lei. De asemenea, AGA a aprobat situaţiile financiare pe anul trecut.
------------
Actualizare 10:29 Secretariatul şedinţei din partea acţionarilor a fost votat şi este format din Ovidiu Dumitrescu şi Johanes Busse.
------------
Actualizare Adunarea Generală Ordinară a acţionarilor BVB are un cvorum de 55,47%, astfel că şedinţa se va ţine, astăzi, la prima convocare.
------------
Potenţialul risc de a începe o investigaţie la Consiliul Concurenţei pe schema de tarifare a Bursei de Valori Bucureşti trebuie să dispară, iar pe ordinea de zi a Adunării Generale din 16/17 aprilie se află anularea deciziei de revizuire a schemei, a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Adrian Tănase, într-un interviu.
Acesta a precizat, pentru Agerpres, că îi este teamă de o amendă din partea autorităţii de concurenţă, dar nu crede că, în cazul unei sancţiuni, va fi vorba despre rambursări de bani către cei afectaţi. De asemenea, şeful BVB a mai vorbit despre faptul că nu îşi doreşte o creştere a tarifelor în viitor, ci, din contră, o reducere a acestora pe măsură ce creşte business-ul.
"Sugestia mea ca executiv către board, indiferent de decizia care va fi luată în Adunarea Generală de săptămâna viitoare (n.r. aceasta) cu privire la schema de tarifare, recomandarea mea către board va fi să nu mai creştem niciun tarif", a declarat Adrian Tănase.
Consiliul Concurenţei (CC) a discutat cu reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) despre noile tarife şi justificările obiective invocate, în urma sesizării Asociaţiei Brokerilor, au declarat, recent, reprezentanţii autorităţii de concurenţă.
Consiliul Concurenţei a precizat: "În urma sesizării Asociaţiei Brokerilor, Consiliul Concurenţei a discutat cu reprezentanţii BVB pentru a înţelege motivaţia aplicării noilor tarife, precum şi justificările obiective invocate. BVB ne-a comunicat, ulterior, că, deşi Consiliul de Administraţie a decis modificarea tarifelor în luna aprilie 2017, implementarea propriu-zisă a acestora se va derula începând cu 1 ianuarie 2018".
Creşterea tarifelor de către operatorul de piaţă poate reprezenta o încălcare a Legii concurenţei dacă prin aceasta se aplică, în raport cu partenerii comerciali, condiţii inegale la prestaţii echivalente, spune CC, creând astfel acestora un dezavantaj concurenţial (discriminare prin preţ), fără a avea o justificare obiectivă.
Preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, a declarat recent că Bursa de Valori Bucureşti încalcă Legea Concurenţei, printr-o hotărâre adoptată în 12 aprilie 2017.
Hotărârea prevede aplicarea unui tarif fix de 0,95 lei pe ordin executat aplicat pentru piaţa Regular, acţiuni din cadrul pieţei reglementate la vedere administrate de BVB.
De asemenea, hotărârea mai vorbeşte despre un comision de tranzacţionare pentru piaţa Regular, aplicat la valoarea unui ordin executat, de 0,035% la cumpărare şi de 0,095% la vânzare.
Astfel, reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de cumpărare este de -12,5% faţă de nivelul anterior al comisionului respectiv, iar reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de vânzare este de -5%.
Recent, SIF3 Transilvania a solicitat, alături de Asociaţia Brokerilor şi Finaco Securities, completarea ordinii de zi a Adunării Generale a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) din 16/17 aprilie, cu o propunere de anulare a hotărârii AGA din 12 aprilie 2017, referitoare la noul plan tarifar al operatorului de piaţă.
Asociaţia Brokerilor, condusă de Dan Paul, a mai încercat, alături de alţi brokeri, să anuleze noile tarife BVB, la AGA din septembrie 2017, însă fără succes.
Acţionarii care au cerut completarea convocatorului invocă aceleaşi argumente prezentate de brokeri, în trecut, respectiv faptul că noile tarife distorsionează concurenţa între intermediari şi limitează accesul investitorilor de retail la piaţă.