Populaţia va plăti electricitatea în funcţie de zona de livrare

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 ianuarie 2008

 Populaţia va plăti electricitatea în funcţie de zona de livrare

ANRE, reglementatorul pieţei de energie electrică, a aprobat aplicarea de preţuri diferenţiate pe cele opt zone de distribuţie pentru energia electrică livrată consumatorilor industriali captivi. Potrivit ordinului ANRE, publicat recent în Monitorul Oficial, tarifele de distribuţie şi furnizare diferă în funcţie de nivelul de tensiune (reţele de joasă, medie şi înaltă tensiune), de durata de utilizare şi de perioada zi-noapte.

Nicolae Opriş, vicepreşedintele ANRE, ne-a declarat: "A fost nevoie să introducem, din 2008, aceste tarife diferenţiate pentru marii consumatori care nu şi-au exercitat dreptul de a-şi schimba furnizorul pentru că şi costurile marilor distribuitori sunt diferite. Ordinul nu se aplică şi populaţiei, care va plăti un tarif reglementat unic pe ţară, ce nu şi-a modificat nivelul faţă de anul trecut. Trebuie să-i obişnuim pe consumatori cu această realitate şi mai ales cu faptul că trebuie să dispară piaţa reglementată".

Domnia sa susţine că noile tarife pentru marii consumatori captivi nu sunt cu mult diferite de cele vechi. "Cea mai mare creştere este de circa 1,7%", a subliniat vicepreşedintele ANRE.

Reglementatorul pieţei de energie a subliniat că şi populaţia va trebui să plătească tarife diferenţiate pe zone de distribuţie, odată cu liberalizarea şi maturizarea pieţei. Uniunea Europeană solicită acest lucru, dar lasă fiecare stat membru să-şi stabilească perioada de adaptare la piaţa liberă.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a explicat: "Demersul ANRE are o logică şi o necesitate. Într-adevăr, noile tarife nu prezintă diferenţe mari pentru că piaţa nu este pregătită pentru aşa ceva. Necesitatea preţurilor zonale se impune din cauza costurilor diferenţiate. Această diferenţă este dată de gradul de consum, dar şi de costurile de mentenanţă şi de întreţinere a reţelelor şi de pierderile de reţea".

Domnia sa a adăugat că în zonele cu un grad de consum mare costurile unitare sunt mai mici. Acolo unde consumul este mic, costurile unitare sunt mai mari. Preşedintele AFEER a subliniat că ANRE trebuie să aleagă cu grijă momentul şi modalitatea de a introduce tarifele diferenţiate pentru populaţie pentru că sunt foarte multe aspecte sociale de care trebuie să ţină cont. În acest sens, este bine ca autorităţile să elaboreze un sistem de protecţie socială foarte bine pus la punct, care să funcţioneze fără probleme într-o piaţă liberalizată.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb