12 state puternice critică modificarea legislaţiei penale

M.G.
Ziarul BURSA #Politică / 29 iunie 2018

Ambasadorii din 12 state şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la modul în care coaliţia PSD-ALDE doreşte schimbarea Codului Penal.

Ambasada Statelor Unite ale Americii a transmis, ieri, o declaraţie comună prin care cele 12 state - SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia - fac apel la România să ia în considerare "potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală".

Declaraţia comună informează: "Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale".

Statele europene îngrijorate de modificarea Codului Penal susţin că ţara noastră trebuie să se conformeze directivelor tratate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice paşi înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor, se menţionează în document.

"Urmărim cu atenţie schimbările la Codurile penal şi Codului de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia", se mai arată în declaraţia comună.

Documentul este contestat de senatorul PSD Şerban Nicolae, care susţine că actul nu reprezintă poziţia oficială a guvernelor din cele 12 ţări semnatare şi că în Constituţia României nu este prevăzută procedura de consultare a ambasadelor în momentul legiferării interne.

Şerban Nicolae a spus: "Nu-mi aduc aminte să fi fost o şedinţă a guvernului american prezidată de preşedintele Donald Trump care să ia în discuţie o asemenea chestiune, care să transmită un punct de vedere oficial în numele SUA. (...) Nu există niciun fel de atribuţii, m-am uitat încă o dată în Constituţie" .

Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat referitor la declaraţia celor 12 ambasadori, în care arată că procesul de amendare a legislaţiei în domeniul penal reprezintă un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituţie.

În documentul dat publicităţii de MAE, se spune: "Etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice şi a dialogului cu cetăţenii. Reiterăm că procesul de amendare este în curs de derulare, aceste legi urmând a intra în vigoare numai după adoptarea acestora de către Parlament şi respectiv pro-mulgarea de către Preşedintele României".

Ministerul susţine că întărirea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei fac parte dintre priorităţile asumate prin programul de guvernare 2018-2020.

Referitor la poziţia celor 12 state, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: "Au perfectă dreptate. Legile Justiţiei se pot modifica, dar modificările trebuie să fie de aşa natură să îmbunătăţească independenţa şi eficienţa sistemului de justiţie. Sper să se audă şi la PSD''

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb