2009 se anunţă anul delistărilor pe Bursă

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 martie 2009

Potrivit analiştilor, piaţa IPO-urilor nu-şi va reveni decât atunci când indicii bursieri vor reveni la valorile din perioada 2006 - începutul anului 2008

Criza financiară a descurajat antreprenorii să caute finanţare prin intermediul pieţei de capital, nicio societate nemaifiind interesată să se mai listeze la Bursă în ultimele luni.

Piaţa locală de IPO-uri (n.r. Initial Public Offer - Ofertă Publică Iniţială) a fost activă în prima jumătate a anului trecut, când au existat patru oferte publice, derulate de fondul "STK Emergent", "Teraplast" Bistriţa, "Contor Group" Arad, "Pomponio" Alba Iulia, acompaniate de listarea "Erste Bank". "Pomponio" a ratat însă ţinta de a se lista la Bursă, oferta fiind subscrisă doar în proporţie de 62%.

"Absenţa ofertelor publice iniţiale de la BVB este un lucru firesc, dacă avem în vedere gradul ridicat de incertitudine de pe piaţă, care conduce la resurselor financiare disponibile, atât la nivelul investitorilor, cât şi la nivelul companiilor care ar putea desfăşura oferte în viitor", ne-a spus Vlad Doruc, analist în cadrul casei de brokeraj "Tradeville".

Potrivit domnului Doruc, declinul cotaţiilor face ca o eventuală evaluare a societăţii să conducă la un preţ de ofertă diminuat, atât pe baza multiplilor de evaluare, cât şi pe baza cash-flow-urilor viitoare, care în contextul economic actual ar suferi ajustări considerabile. "Pe de altă parte, nici investitorii nu ar fi atraşi de subscrierea în cadrul unei oferte publice iniţiale (cazul societăţii "Pomponio"), în primul rând din cauza imposibilităţii acestora de a putea prognoza o evoluţie viitoare a cursului bursier, dar şi pe fondul incertitudinilor care apar la nivelul activităţii companiilor", mai spune reprezentantul "Tradeville".

Nici Paul Bredea, analist la "Prime Transaction", nu crede că o companie ar face oferta acum, decât dacă ar avea nevoie stringentă de bani, "iar o societate cu nevoie acută de bani are toate şansele să fie una cu o situaţie financiară nefavorabilă, deci şanse minime de reuşită a IPO-ului".

Potrivit analiştilor, anul acesta ar putea deveni un nedorit an al delistărilor şi retrogradărilor la Bursa de Valori Bucureşti.

Florin Cătinaş, broker la "WBS România", spune că preţurile scăzute din ultima perioadă sunt convenabile procedurilor de squeeze-out (n.r. retragerea acţionarilor), acesta fiind un eveniment firesc în capitalism.

"Conjunctura la nivel macroeconomic ne aduce aminte de perioada 1999-2000, când au fost delistate multe companii de pe Rasdaq şi chiar de pe BVB, mulţi emitenţi fiind retrogradaţi pentru că nu mai îndeplineau cerinţele de capitalizare şi/sau profit pentru ultimii ani", a continuat Florin Cătinaş.

Pe de altă parte, scăderile accentuate ale acţiunilor au stimulat din plin piaţa obligaţiunilor, care a înregistrat creşteri importante în ultima vreme.

Societăţile pot apela la emisiune de obligaţiuni, nu numai datorită faptului că şi creditul bancar este indisponibil, cât în special ca urmare a posibilităţii obţinerii unui cost de finanţare mai redus, mai spun brokerii.

Potrivit analiştilor, declinul pieţei bursiere şi perspectiva recesiunii economice sunt factorii care au condus la imposibilitatea societăţiilor de a apela la oferte publice pentru finanţare activităţii.

"Nici o companie nu este interesată să îşi vândă acţiunile la preţurile scăzute din această perioadă, iar societăţile care aveau în plan listarea pe BVB în acest an au amânat-o cel mai probabil pentru 2010, 2011, evident luând în mod constant în calcul condiţiile curente din piaţă", spune Alexandra Suciu, de la SSIF "Intercapital Invest".

Domnia sa nu exclude posibilitatea ca în 2009 să avem parte de mai multe delistări la BVB comparativ cu anii trecuţi, unul din motive fiind proiectul iniţial de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), conform căruia acţionarii indirecţi care au deţineri de peste 33% din companiile listate vor fi obligati să lanseze OPP-uri (n.r. oferte publice de preluare), printre societăţile care ar cădea sub incidenţa acestui regulament numărându-se şi "Ardaf", "Zentiva" România, "Rompetrol Rafinare" Constanţa şi "Rompetrol Well Services".

"În mod sigur, nici o companie nu va fi interesată de lansarea unei oferte publice iniţiale mai devreme de 2010", a conchis doamna Suciu.

Astfel, desfăşurarea de oferte publice initiale s-ar putea relua abia atunci când perspectiva unei recesiuni economice ar dispărea şi cotaţiile bursiere ar înregistra o evoluţie ascendentaă pe termen lung.

Analiştii consideră că o revigorare a IPO-urilor ar avea loc cu siguranţă în momentul în care indicii bursieri ar urca până la valorile din perioada 2006 - începutul anului 2008.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Asazisa Asociatie a actionarilor minoritari initiata de o individa dubioasa sustinuta de persoane care reprezinta interese dubioase a inceput o actiune de santajare a actionarilor majoritari sa le cumpere actiunile la preturi astronomice care nu tin seama de criza, de situatia dezastrosa a societatilor aflate in stare de faliment. Acesti minoritari sunt sustinuti de unul Dutescu care se da mare avocat. Rugam pe aceasta cale pe cei santajati sa transmita sesizarile la Parchet unde incep sa se stranga impotriva acestora si celor care din institutiile statului le sustin.

    1. sunt obligati daca au depasit 50% k sa nu zic mai putin sa faca oferta.Nu au facut-o cand trebuia las sa o faca acum + penalizari.

      Relu ori esti prost, ori esti rau intentionat. Daca cineva doreste sa se respecte legea in tara asta ajunge sa fie aratat cu degetul de indivizi "dubiosi" ca tine. Mesajul tau suna "dubios" de bine cu mesajele PCR in care erau aratati cu degetul asa zisi sabotori ai statului.

      Vezi ca am intrat in UE si nu in organizatia statelor comuniste ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb