25 DE ANI DE PARTENERIAT SUA-ROMÂNIA Securitatea naţională - cumpărată scump de autorităţile de la Bucureşti

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 12 iulie 2022

Securitatea naţională - cumpărată scump de autorităţile de la Bucureşti

6,16 miliarde euro - investiţiile americane în ţara noastră în ultimii 32 de ani Guvernările de la Bucureşti au plătit 20 miliarde euro în ultimii cinci ani pentru echipamente şi tehnică militară americană

Administraţia Prezidenţială, Parlamentul şi Guvernul au transmis în ultima săptămână mesaje cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii. Iniţiat la 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui americane William J. Clinton, parteneriatul strategic cu SUA marchează începutul consacrării orientării occidentale a României şi integrării sale în structurile europene şi euro-atlantice.

"Parteneriatul Strategic cu Statele Unite s-a vrut un simbol al faptului că România nu a fost uitată în primul val al extinderii NATO şi că pasul său decisiv şi garanţiile de securitate vor veni. Dar Parteneriatul Strategic a fost şi un instrument eficient de consolidare a cooperării bilaterale în domenii de interes reciproc, precum promovarea valorilor transatlantice, apărare şi securitate, economie şi comerţ, energie, educaţie. Dezvoltarea Parteneriatului Strategic pe toate dimensiunile sale de cooperare a devenit o prioritate a României. (...) Dar Parteneriatul Strategic nu s-a rezumat doar la dimensiunea de apărare, securitate şi cooperare strategică prin decizia Statelor Unite de consolidare a prezenţei militare în România. Evoluţiile importante înregistrate recent în cadrul oferit de acest Parteneriat cuprind şi aprofundarea cooperării în domeniul energetic, creşterea comerţului bilateral, care a atins în 2021 un nou maxim istoric, precum şi transferul tehnologic de ultimă generaţie. Toate acestea reflectă angajamentul comun al ţărilor noastre pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic şi în celelalte componente care apropie ţările noastre şi garantează stabilitatea şi echilibrele economice în perioade de crize suprapuse şi război în vecinătatea frontierelor ţării noastre. De interes special pentru România este aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul energiei nucleare civile, ceea ce poate contribui în mod decisiv la asigurarea securităţii energetice a ţării noastre. Notabile în acest sens sunt progresele substanţiale realizate recent în proiectele de dezvoltare a Centralei de la Cernavodă şi de construire a primei centrale din regiune bazată pe tehnologia americană a reactoarelor modulare mici - SMR", afirma, ieri, premierul Nicolae Ciucă.

În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Parteneriatul strategic dintre ţara noastră şi SUA poate fi rezumat la o singură formulare: securitate naţională plătită scump de autorităţile de la Bucureşti, care au pompat sume importante în companiile americane de echipament şi tehnică militară, chiar dacă unele echipamente - vezi cazul avioanelor F16 second-hand achiziţionate din Spania, Portugalia şi Norvegia - nu au fost noi, dar au necesitat plata unor programe de mentenanţă şi instruire a piloţilor noştri de către omologii americani.

Dacă este să comparăm nivelul investiţiilor făcute de SUA în ultimii 32 de ani în ţara noastră cu sumele plătite de guvernările de la Bucureşti în conturile partenerilor americani, diferenţa este uriaşă, în defavorea ţării noastre.

Potrivit datelor privind investiţiile directe, SUA au invstit în economia ţării noastre un pic peste un miliard de euro în...30 de ani! Potrivit unei analize efectuată de BNR în anul 2021, dacă am merge până la investitorii finali, dintr-un total de aproape 90,8 miliarde euro, numai 7% reprezintă contribuţia SUA în investiţiile din ţara noastră. Practic, contribuţia partenerului nostru strategic se ridică la numai 6,16 miliarde euro în 32 de ani.

Spre deosebire, din 2017 încoace, autorităţile de la Bucureşti au invesit în economia americană 20 miliarde euro, în urma achiziţiilor de armament efectuate de ţara noastră care au un singur furnizor: SUA. Atât au costat sistemele Patriot de la Deveselu, echiparea avioanelor F16, instruirea piloţilor români, alte sisteme de rachete, sisteme de comunicaţii şi chiar o parte dintre transportoarele blindate (n.red. - ne referim aici la Piranha 3).

Achiziţiile de armament din SUA au fost efectuate de guvernările de la Bucureşti fără licitaţii publice, prin sistemul G2G, în majoritatea cazurilor, fără a fi introdusă o clauză de offset care să ajute la dezvoltarea industriei naţionale de apărare. Practic, prin achiziţiile de armament făcute, ţara noastră a devenit un investitor net în economia americană, spre deosebire partenerul strategic, ai cărui supuşi, au ales chiar să nu mai investească în Marea Neagră - vezi cazul ExxonMobil - şi să solicite returnarea investiţiilor iniţiale.

Acest lucru se vede şi din numărul companiilor înregistrate la Amcham România - 490 de companii -, un număr prea mic pentru un "partener strategic".

Aşa cum am menţionat, în urma acestui parteneriat şi a plăţilor efectuate către companiile americane ţara noastră s-a ales cu asigurarea securităţii naţionale. Primul pas a fost făcut în 2004, când România a fost primită în NATO, alianţă militară care ne oferă garanţii de securitate totale. A urmat stabilirea unei baze americane în ţara noastră la Mihail Kogălniceanu, unde până în acest an au activat 970 militari ai SUA. Pe lângă aceasta a fost înfiinţată şi baza de la Deveselu unde a fost amplasat scutul american anti-rachetă, ce alături de scutul similar din Polonia are rolul să apere Europa de vest.

Înainte de declanşarea războiului din Ucraina, preşedintele american Joe Biden a decis dublarea numărului soldaţilor americani prezenţi în ţara noastră prin dislocarea din Germania la Mihail Kogălniceanu a unui batalion de infanterie, astfel că în prezent în România se află 2000 de militari ai SUA. În cadrul summitului NATO de la Madrid de la finalul lunii trecute, Joe Biden a anunţat majorarea cu 3000 de oameni a numărului efectivelor militare americane din ţara noastră şi chiar înfiinţarea unei brigăzi permanente rotaţionale, care să ne ofere mai multe garanţii de securitate şi care să exprime implicarea partenerului strategic în apărarea ţării noastre.

Ar mai fi de menţionat că, pe plan economic, cea mai mare realizare din ultimii ani o reprezintă semnarea de către Nuclearelectrica a unui parteneriat cu compania americană NuScale pentru realizarea mai multor centrale nucleare mici, bazate pe tehnologia inovativă SMR, prima unitate urmând a fi pusă în funcţiune la Doiceşti, în judeţul Dâmboviţa. La aceasta s-ar adăuga şi finanţarea asigurată de fondul american Carlyle International Energy Partners, care împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi cu partenerii Petro Ventures Resources SRL (20% din participaţie) şi Gas Plus Dacia SRL (10% din participaţie), precum şi cu o companie din ţara noastră au realizat, prin intermediul Black Sea Oil & Gas SA, Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD), primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre construit în ultimii 30 de ani, ce are capacitatea de a acoperi în prima fază 10% din cererea de gaze naturale a României.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cu declaratii in limbaj de lemn, dar ne verificabile practic pe teren.... Romania o duce mai rau acum decat inainte. Si posibil inca si mai rau in viitor, si foarte probabil sa ne tarasca in razboi. Acum intelegem ce a vrut sa scoata la lumina Trump in 2019 cand a oprit finantarea pt armata Ucrainei. Voia sa spuna ca in doua mandate anterioare se pregatea ceea ce e acum in sud estul Europei.

    intrarea in nato cu acea contributie de bani,nepunand la socoteala faptul ca le-am pus teritoriu la Kogalniceanu,deveselu e cea mai prosta afacere a Romaniei,cu capetele plecate la Marea Poarta,acum mutata peste ocean!

    tinand cont la ce ne expunem la Deveselu si Kogalniceanu,trebuia sa vina cu armament gratuit sa-si apere bazele,nu sa platim noi! 

    daca americanu nu-si baga coada in Ucraina,nu era nici un razboi,dar lobyul firmelor de armament e atat de mare ca trebuie facut razboiul si alimentata panica la vecini,daca mai ai un banut,nu face scoli,gradinite,spitale,da-l repede la americani pe vechituri,sa te felicite presedintele de....masurile democratice!

    1. Esti atat de gresit, incat mi-e sila sa-ti raspund. Am sa o fac totusi, dupa care fug sa vomit...

      Razboiul asta a inceput din 2014, daca de atunci se implicau americanii si europenii, nu se mai intampla invadarea Ucrainei din februarie! Dar rusul parsiv, a vazut ca a bagat mana la miere si a scapat, a vrut mai mult. 

    Colonia americanilor, denumita si Romania, are prim-ministru pe militarul subordonat americanilor in "teatrele de operatiuni" (vorba lui Adelin Petrisor) din Afganistan si Irak.

    P.S. Acum in Ucraina are loc o "invazie", nu un "teatru de operatiuni". 

    La ce altceva v-ați aștepta de la cretinii pe care i-ați votat? Pare vreunul dintre ei capabil să facă ceva???

    Bechtel

    Exceptionalii ne duc cu vorba de multi ani , fara ca UE sa intervina si sa aplice propriile reglementari intr-un caz flagrant de discriminare. Probabil ca românii sunt considerati cetateni de categoria a doua in cadrul UE.

    Pe vremea lui Băse România facea parte din axa Washington - Londra - Bucuresti! Un caraghioslîc! 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb