3,19 LA 1000 DE LOCUITORI - INDICELE DE INFECTARE ÎN CAPITALĂ Bucureştiul, în cod roşu

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Sănătate / 20 octombrie 2020

Bucureştiul, în cod roşu

Şcoli închise, proces educaţional online, HoReCa aproape în colaps, obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice. Acestea sunt consecinţele indicelui de infectare de 3,19 la o mie de locuitori, cumulat pentru ultimele 14 zile, în baza căruia membrii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a Municipiului Bucureşti au luat decizia înăspririi măsurilor restrictive şi de protecţie pentru Capitală şi pentru agenţii economici din oraş. La aceasta se adaugă rata de pozitivare la nivel naţional, care numai în 24 de ore a depăşit 30% (30,67%), ceea ce înseamnă că trei români din 10 testaţi au fost depistaţi ca fiind infectaţi cu Sars-Cov 2 în 24 de ore.

Decizia înăspririi restricţiilor putea fi luată încă de duminică seara, prima zi în care a fost depăşit indicele de 3 la mie, dar membrii CSUMB au putut fi cu greu contactaţi de Prefectura Capitalei, iar prefectul Cojan se afla în concediu. Situaţia tragi-comică de duminică seamănă cu una în care poliţiştii ar descoperi că un şofer are o alcoolemie de 3 la mie dar l-ar lăsa în continuare la volan, să îşi continuie drumul, aşteptând ca, la un control ulterior, depăşirea acestui indicator să fie confirmată.

Reacţia autorităţilor este una întârziată, dar acest lucru nu mai surprinde pe nimeni în anul electoral pe care îl traversăm. Deşi existau premisele impunerii unor măsuri restrictive mai dure înainte de prelungirea stării de alertă, decidenţii politici de la nivelul Capitalei au ales să se cramponeze de depăşirea indicelui de 3 la mie pentru a acţiona în conformitate cu prevederile legii privind starea de alertă şi a hotărârii de guvern subsecvente. Astfel, timp de o săptămână au continuat petrecerile ilegale în diferite locaţii din Herăstrău şi Centrul Vechi, perturbate ici şi colo de poliţişti, la orele mici ale dimineţii, fapt care a dus la o creştere constantă a numărului de cazuri din Capitală, reflectat în cele din urmă în depăşirea indicelui de infectare de 3 la mie, care ne introduce direct în codul roşu al epidemiei.

Reacţia întârziată a autorităţilor l-a determinat pe primarul ales al Sectorului 3, Robert Negoiţă, să îi solicite prim-ministrului Ludovic Orban să îl înlocuiască pe actualul prefect al Capitalei, Gheorghe Cojanu, căruia îi reproşează "declaraţiile halucinante" în legătură cu rata de infectare din Bucureşti.

"Rata de infectare la mia de locuitori a depăşit pragul scenariului roşu. Guvernul anunţă cele mai dure sancţiuni de când a venit pandemia, copii noştri îşi iau la revedere de la colegi şi intră în scenariul online. Ei bine, în tot acest timp, reprezentantul Guvernului în Bucureşti, Capitala ţării, prefectul Gheorghe Cojan, umblă buimac la cumpărături şi habar nu are care-i rolul lui pe planetă. Din nefericire pentru noi, rolul lui se referă zilele acestea la viaţa noastră, a locuitorilor Capitalei. Omul cu plasele în mână se uită buimac la noi şi ne anunţă că nu ştie nimic, nici indicele de infectare, nici măsurile de urgenţă, nici despre scenariul roşu, pentru că e duminică şi are alte preocupări pe vreme de pandemie, să facă cumpărături şi ne cere să stăm liniştiţi la locul nostru până mâine, când s-o dumiri şi el care e treaba asta cu pandemia şi cu acest Covid ticălos care i-a stricat, colac peste pupăză, şi planurile de concediu în mijloc de octombrie", a declarat Robert Negoiţă.

Conform unor surse guvernamentale citate de mass-media, premierul Ludovic Orban l-ar fi demis, ieri, pe prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, dar pentru ca decizia respectivă să fie oficială, ea trebuie aprobată în şedinţa de guvern care va avea loc în zilele următoare.

În urma şedinţei de ieri, CSUMB a decis pentru 14 zile, începând de astăzi, aplicarea unor următoarelor măsuri:

- obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani;

- activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, este interzisă în interiorul clădirilor;

- activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar persoanelor cazate în cadrul acestor unităţi;

- activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă;

- organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este interzisă;

- suspendarea activităţii didactice faţă în faţă în şcoli, licee, inclusiv creşe şi universităţi, cursurile urmând a se desfăşura doar online.

Decizia privind închiderea unităţilor de învăţământ a dat peste cap activitatea zilnică a părinţilor, mulţi trezindu-se că trebuie să stea, începând de astăzi, acasă cu copiii, şi să fie plătiţi în următoarele două săptămâni cu doar 75% din valoarea salariului pe care ar fi încasat-o la locul de muncă, în conformitate cu actele normative adoptate de Guvern.

Ulterior, aseară, CSUMB a mai ţinut o şedinţă în urma căreia a revenit asupra închiderii creşelor, after-school-urilor şi universităţilor şi a păstrat măsura privind educaţia online doar pentru şcoli şi grădiniţe, ceea ce arată încă o dată modul incoerent în care acţionează unele autorităţi locale.

Referitor la situaţia privind numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov 2, specialiştii susţin că şi în această săptămână vom înregistra o creştere a acestuia, inclusiv a indicelui şi a ratei de pozitivitate, înăsprirea măsurilor de restricţie urmând a da efectele dorite abia după zece zile de la aplicarea lor.

"Riscul de creştere al numărului de infectări există în continuare şi nu numai la noi. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este faptul că avem un număr mare de cazuri înregistrate într-un interval scurt de timp. (...) Pentru aceşti pacienţi, este foarte greu să faci o evaluare, să găseşti locuri de internare, mai ales că vorbim despre o hartă a României cu zone roşii, în care Capitala ocupă prima poziţie", ne-a spus doctorul Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecţioase în cadrul Institutului Naţional Matei Balş, coordonator al Programului HIV Sida.

Legat de locurile de internare, prefectul Capitalei a dispus recent ca spitalul Colentina să redevină spital suport pentru pacienţii cu Covid-19.

Acest fapt se pare că a nemulţumit dintre cadrele medicale din respectiva unitate sanitară. Astfel, la începutul lunii octombrie, profesor dr. Sabina Zurac, şefa Secţiei de Anatomie Patologică din cadrul Spitalulului Clinic Colentina a demisionat, din funcţia de director medical.

Surse din cadrul Spitalului Colentina, citate de site-ul ziare.com, spun însă că în actuala situaţie mai mulţi medici ar vrea să demisioneze, deoarece nu îşi pot trata pacienţii pe diferite domenii de specialitate.

Situaţia este dramatică ţinând cont de faptul că spitalele Covid-19 din Capitală - Matei Balş, Victor Babeş, Marius Nasta - au pline cu pacienţi secţiile de Terapie Intensivă şi au nevoie urgent ca o parte dintre aceştia să fie preluaţi de spitalele suport.

Menţionăm că ieri, în secţiile ATI din întreaga ţară, erau internaţi 757 de pacienţi cu Covid-19, în condiţiile în care 1048 de paturi sunt în total disponibile la Terapie Intensivă pentru tratatea bolnavilor de Covid-19, dintre care 981 pentru adulţi şi 67 pentru copii.

Arătăm că şi municipiul Craiova a intrat în scenariul roşu al pandemiei, după ce rata de incidenţă a cazurilor de infectare cu Sars-Cov 2 a trecut, ieri, de 3 la o mie de locuitori, cumulat în ultimele 14 zile.

La nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat clar astfel încât populaţia să fie pregătită, deşi a crescut zilnic numărul de cazuri în Bucureşti, a declarat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis, cu prilejul conferinţei de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

"Bucureşti este în scenariul roşu, alte judeţe sunt foarte aproape, iar odată depăşit acest prag e evidentă necesitatea de noi măsuri restrictive. Guvernul a stabilit metodologia şi măsurile specifice fiecărui scenariu, iar autorităţile locale au responsabilitatea de a le implementa. (...) Atitudinea prefectului Capitalei şi modul în care a reacţionat sunt inacceptabile şi nu trebuie să rămână fără urmări", a precizat Klaus Iohannis.

Domnia sa a mai spus că presiunea pe spitale a crescut la cote uriaşe, că acest lucru nu mai poate continua şi este necesar să se acţioneze decisiv pentru a reduce povara de pe umerii sistemului medical.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. cum e posibil sa asociezi cuvintul boala cu acesti superbi caluti? ce minte bolnava poti avea George Marinescu !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Alegerea ilustratiei si textul inscris pe ea imi apartin.

      Domnule, cel care are ceva la cap esti chiar dumneata. Tipul asta de comanda este comun in Bucovina, "Ho, boala!", Prrr, boala!", "Niiii, boala!" si se adreseaza vitelor mari (cai, vaci), indiferent de cit sint de frumoase (in general, cind nu asculta, deci sudalma este legata de nesupunere si nu are conexiune cu aspectul). Asa ca intreaba-i pe bucovineni cum e posibil sa faca astfel de asociatie privitor la cai atit de frumosi.

      "Calutii" din fotografie sint din rasa celor uriasi, care ajung sa masoare doi metri (si peste) inaltime le greaban. In Bucovina sunt folositi sa scoata din padure copacii taiati (de obicei, ilegal), pe unde nu poate intra tractorul. Din cite imi amintesc, un cal de acest fel ajunge la aproximativ pretul tractorului. 

      caii merg agale, nu dau semne de nesupunere. ninonino

      Si ce?!

      amuzanta asocierea :)))

      si la mine la țară, care nu este în Bucovina, este comun acest tip de comandă. poate domnul / doamna anonim nu a crescut la țară. 

      Pai, este un fel de alint de dragoste, spus pe dos.

      Make are dreptate! sudalma se potrivește (și) vitelor mari.

    cu toate gogosile voastre, cod rosu si alte tampenii... Mancatori de cacao ce sunteti...

    E nasol!

    Iar dacă cresc și mai mult cazurile (sper să nu) va fi dezastru...  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb